НАП: За продажбата на лични вещи не дължите данък

Ако продаваме стари стоки с цел търговия обаче, дължим налог
31
НАП: За продажбата на лични вещи не дължите данък
Снимка: Pixabey

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година, съобщават от НАП.

Още по темата

От 16 март 2021 г. приходната агенция пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В нея гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност.

В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение №2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

От НАП уточняват, че в случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. В тези случаи, срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е до 5 май 2021 г.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 24

То че е ясно ясно е, обаче когато се вкарва нов закон трябва изрично да се поясни къде се прави разграничението за да се избегне свободното тълкуване от институциите. Т.е. ти смяташ че 30 вещи на месец изисква проверка, но някой от НАП може да реши че и 5 да са достатъчни ако стойността им е висока. Без ясно описани граници може лесно да се тараши народа с цел кърпене на дупки от кражби в бюджета. Идеята по принцип е добра, но съм скептичен към реализацията и на практика.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Думите свършват. Каквото и да кажа, няма да е цензурно. Аз не съм някакъв прекупвач. Обикновен гражданин съм, но това което прочетох просто ме вбесява. Света и държавата ни стават отвратителни. Прекупвачите са отвратителни, но и държавата не пада по-долу. Социализма бе десет пъти по-добър.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига се правийте на умни. На всеки е ясно,че като си продал 2 3 вещи...никой няма да те търси. Ама като продаваш по 30 вещи на месец...ще те превикат.
Какво толкова го бистрите.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 22 И аз това се чудя...купувам си вещ, но на първия месец нещо не ми харесва и я продавам, като изобщо не съм имал намерение да я купувам с цел препродажба.
Как ще докажат тогава, че съм я купил с цел препродажба?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв период от време трябва да мине след закупуването на вещ за лично ползване (което означава изплатено ДДС, мито при внос и прочее данъци върху нея) за да се счита тя за лична, а не закупена с цел препродажба? Това описано ли е някъде или НАП ще решава на произвол?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е двойно облагане. На препродаваната стока в/у налозите вече са платени!
Реално въвеждат данък оборот, ДДС отделно.

Чукaни калинки, стига сте ни драли да кърпите пробития от кражби и некадърно управление бюджет. Гонете нелегалните търговци, имате нужните механизми, не се ебавaйте с всички останали.

4-и идва, клоуни жaлки
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 19 Ми ти трябва да си мнооого прооост, че да препродаваш от една стока много бройки.
Много ясно, че ще те набарат!
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 17
Ако искаш да си продадеш само компютъра, ще можеш без проблем. То в статията си пише, пе НАП ше синизвършват проверки и който е съмнителен ще го карат да доказва. Ако искаш да продадеш 10 лични компютъра то тогава ще имаш проблем. Само, че ти се хвърляш в някви тъпи хипотези - ама ако са 10 различни ако са 10 еднакви как ше ме хванат интакива глупости дрънкотиш и за това такива въпроси само към адвокат, мой "умен" сънароднико.
18
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 1 месец
До Анонимен

Счетоводителя само декларира какво си получил...
И тези доходи пишеш в декларацията , и продаденото ...също.
Сумата се облага по схема ,минус вече платения данък
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 15 Какъв адвокат бе? Ти полудя ли бе? Ако искам да си продам компютъра на съседа, щото ми харесва по-нов модел...ще трябва да се отчета на НАП???
Пий си хапчетата че съвсем си се сдухал!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо не схващам друго. Бачакм си и счетоводителката на фирмата подава декларация какви пари взимам от заплата. А ако продавам някакви работи ще трябва и аз да пуснаа декларация и така ще станат две. Една от фирмата и една която пускам аз.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14
Брато, що не вземеш да се консултираш с адвокат. Поне ще ти даде експертно мнение. Мниго въпроси задаваш чак ми е интересно кво искаш да праиш. Ама каквото и да е, потърси експерт преди това
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 13 Алооооуууу, ами ако препродам на годината 2-3 скъпи стоки, а вземам заплата с която мога да си ги позволя, к'во прайм?
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При данъчните измами не е като при наказателното право да се предполага невинност до доказване на противното. Тук виновността се предполага и като ти дойдат ти ше трябва да доказваш от къде са ти парите и какво си продал. Ако можеш да го докажеш всичко е наред, но и за това се иска поне малко акъл, а с твойте въпроси където ги задаваш бих ти казал да изоставиш тази идея още в зародиш.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 9 Ами ако е с цел препродажба трябва да се отчетеш бе, даже да е само една стока, умен!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6
Ако нямаше безполезни тарикатчета като тебе, нямаше да има нужда и от НАП.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 8
Бе ти мaлоумник ли си бе? Кой ти е казал за различни видове на една и съща стока става въпрос? Ако си купя маса, стол, хладилник, печка, тоалетна чиния....това 10 вида на една и съща стока ли са бе, умен?
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7
Ти си много т ъ п.
Кой ти е казвал, че ще те гонят за лични вещи от различен вид?
8
0
 
4
 
! Отговори
Умник преди 1 месец
До 4
Ще ми кажеш ли от коя стока се продават 10 различни вида?
А и колко ще изкяриш ако продадеш 10 чифта маратонки различни видове?
Тук иде реч, за селски тарикатчета, твърдящи че са купили 300 чифта маратонки за лично ползване.
Ти такова тарикатче ли си?
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 5 Ти у вас нямаш ли поне 30 вида различни стоки за лично ползване, умен?