Ръст на заболели, хотелиери не смеят да отворят през май

Няма никакви резервации за началото на летния сезон
12 мар 2021 22:39, Петя Славова
18
Ръст на заболели, хотелиери не смеят да отворят през май
Снимка: БГНЕС

С увеличението на броя на новозаразените с коронавирус, хотелиерите се притесняват дали ще има ранни резервации. Оказва се, че голяма част от представителите на туристическия бранш по родното Черноморие се колебаят дали да отворят от месец май, съобщава "Монитор".

Засега няма никакви резервации за началото на летния сезон. Румънски туристи също не се очакват покрай Великден и майските празници заради PCR тестовете, които оскъпяват почивката им, заяви Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели в курорта Св.св. Константин и Елена.

"Няма изход и трябва да се отваря, защото никой не може да издържи затворен втори сезон. Ще започнат фалити", смята Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той отбеляза пред travelnews.bg, че има резервации за Великден от румънци, но са само на книга.

Други ранни резервации за летния сезон няма. В Слънчев бряг положението е същото.

"Индикации, че може да започнат да водят туристи през летния сезон, има само от туроператорите от Израел,  защото се очаква да бъдат ваксинирани до края на март", обясни Пламен Копчев, председател ня Съюза на собствениците в Слънчев Бряг.  Той очаква раздвижване и евентуален бум само в средата на лятото. Друг проблем за стартирането на сезона остава липсата на полети и чартъри до морето.

Именно поради тези причини хотелиерите настояват държавата да ги подпомогне с 30% от спада на оборота.

Необходими са целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват.  Повече средства трябва да се осигурят за най-пострадалите сезонни (летни и зимни) и градски хотели.

"Спадът в Златни пясъци е един, на юг от Бургас е друг, а някои  дори имат ръст през 2020 г. СПА хотелите вероятно също нямат сериозен спад", подчерта Щерев. От БХРА са против да се разпределят еднакви средства на всички.

От бранша твърдят, че по отношение на ваксинирането на персонала  в обектите им също няма никаква развитие. Припомняме, че  вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска приоритетно ваксиниране на служителите пред щаба, но здравните власти не са предприели действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не отварят, не е рентабилно, ще фалират! Вече загубиха българските туристи от пуста лакомия!
14
1
 
2
 
! Отговори
ZAKRIVAI преди 3 години
ОНЯ ДЕН ТИКВАТА МУТРА БРОИ 90 МИЛИОНА НАРОДНА НАША ПАРА НА МУТРИТЕ ХОТЕЛИЕРИ И ЕТО ПЛАЩАТ НА МЕДИИТЕ ДА ПИШАТ ЗА ОЩЕ 3 СТТАТИИ ЗА ДНЕС ИМА И ЗА ДЖИРНАЛЯТА ДА ИМ ПРОСЯТ ОЩЕ
13
1
 
6
 
! Отговори
12 преди 3 години
Последният път когато стъпих на нашето море беше 2007. Като видях Несебър, Сл. бряг и Влас в едно ми идеше да се разплача.. Всичко презастроено и съсипано. Грозна гледка. От тогава винаги като се прибера в България почивката си я карам на юг от границата.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се радвам да фалират тия измислени хотели. Хотелския бизнес е пародия в България от некомпетентни и алчни собственици.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели в курорта Св.св. Константин и Елена.Е сега вече знам поименно кого ще псувам след посещение на черноморието! В последните 10г. три пъти бяхме там, но не знаехме кого да псуваме след това!Докато не съборят 50% от бетономорието, повече там не стъпваме! А заради обслужването още поне 10г. няма да стъпим!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък искам да фалират. Искам да купя нещо по морето и то само поскъпва. Не са израснали толкова, колкото реват.
9
0
 
12
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Да затварят хотелите , че изгинаха гласоподавателите
8
4
 
13
 
! Отговори
Идиотите от НОЩ преди 3 години
така наплашиха хората, че не смеят да се покажат на улицата, а камо ли да летуват някъде!? Всичко убиха тези ид иоти, цялата държава сринаха тези мутри! Затова не се чудете, гласувайте за когото искате, само да не е за ГЕРБ! Тези мъ рши ще унищожат и децата ни. Уж безопасни бяха ваксините, а защо ги спряха!?
7
1
 
13
 
! Отговори
bg more преди 3 години
samo na droga i prostituciq go dokarvat ni xrana ni obslujvane
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Morexit gi xvana aaxaaxaax
5
1
 
19
 
! Отговори
Typcho Balkonski преди 3 години
Da ida na more che da im qm zamrazenata xrana ot predi godina mersiiiiiiiiiiiii
4
4
 
27
 
! Отговори
Ям си луксозно преди 3 години
Със спестените пари само хайвер от есетра, мед от манука, калкани, лавраци и риба тон филе. На батките нищо ;) За разнообразие си ходя в природата и спя на палатка. Всички мутри вън! Хващайте пак бухалките, защото такива времена идват. Но този път ние ще сме готови и ще ви чакаме... Само за ха мали ставате!
3
2
 
37
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Те няма да отварят, ние няма да отидем,значи всичко е точно.
2
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Отивай, и приятно инжектиране.До тогава се скрий под леглото да не те барне вирОЗа, че няма да можеш да пълниш гушите на етиопците.
1
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И безплатни да са нощувките - на нашето море не стъпвам.Какво да гледам - кафяво море, силиконови *** и надъхани и надрусани батки покрай тях. Благодаря, ще си ходя на Гърция.