Година от пълната карантина на Банско: Беше неописуемо напрежение

Всичко беше трудно, сподели кметът на града Иван Кадев
Обновена: 17 мар 2021 13:36 | 17 мар 2021 13:33,
22
Година от пълната карантина на Банско: Беше неописуемо напрежение
Снимка: БГНЕС

Преди една година на днешната дата Банско стана първият град в България, поставен под пълна карантина. Решението за това беше оповестено на брифинг на Националния оперативен щаб, а самата карантина наложена със заповед на министъра на здравеопазването.

"Това се случи само няколко дни след обявяване на извънредното положение в страната /13 март 2020 г./ и за всички нас беше внезапно, само за няколко часа бяха въведени драстични мерки и градът беше изолиран", коментира за БТА кметът на Банско и председател на общинския оперативен щаб за борба с коронавируса Иван Кадев.

Забраната за влизане и излизане от Банско важеше от 19 часа на 17 март до 20 часа на 31 март 2020 година. Жителите на града, които към момента на обявяване на строгите мерки бяха извън Банско, имаха 25 часа, в които можеха да се приберат в курортния град. На входовете на града бяха поставени контролно-пропускателни пунктове, които допускаха влизане на територията му само на служители на Регионалната здравна инспекция, служители на МВР и медицински специалисти. В Банско, след дезинфекция, влизаха и автомобили, ангажирани с доставка на храни и медикаменти.

В продължение на две седмици жителите на Банско останаха по домовете си. Излизане извън дома в този период беше позволено само при необходимост от медицинска помощ или за пазаруване на храни и лекарства, но по един член от домакинство.

В първите часове от налагане на карантината се създаде организация между общинския и областния оперативен щаб, НОЩ, Регионалната здравна инспекция в Благоевград, министерствата на здравеопазването, на вътрешните и на външните работи. В момента на обявяване на строгите мерки, наложени на курортния град, на територията му се намираха над шест хиляди чуждестранни туристи. Това бяха хора от различни страни - Великобритания, Сърбия, Русия, имаше и от такива екзотични дестинации като Полинезия и Нова Зеландия, каза за БТА Иван Кадев. Огромната част от тях напуснаха града в рамките на няколко дни.

"Работихме постоянно с Министерство на външните работи, с посолствата на отделните страни за транспортирането на тези граждани до София и извеждането им от страната. Беше неописуемо напрежение, но тогава всичко ни беше като в сън, действахме координирано, опитвахме се да бъдем хладнокръвни, защото имаше много проблеми, появили се наведнъж.", разказа Иван Кадев.

"Успоредно с извеждането на чуждестранните граждани от курортния град се организира животът на територията му. В това участваха и социалните работници от заведенията за социални услуги в общината, които през цялото време на карантината обгрижваха изпаднали в нужда местни жители. Помагаха и много хора, които с дарителство или по друг начин съдействаха за преодоляване на моментите на изолация на града, а личните лекари в този период останаха на първа линия и през цялото време работиха в кабинетите си, спомня си Кадев. "В онази обстановка, с която се сблъскахме, нямаше малки и големи трудности, всичко беше трудно. Дори най-дребният проблем беше грижа и изискваше огромни усилия да бъде разрешен", обобщи ситуацията кметът на Банско.

В 14-дневният период на карантина обаче, Банско успя да намери светлите моменти, които да повдигнат духа, разказа още Кадев. Един от най-радостните моменти в живота на човек - раждането на дете, е носил радост на цялата общност. "На всички тези деца, които се появиха в периода на кризата, се радвахме като на свои деца", сподели кметът.

За раждането им се създаде координация между лични лекари, екипите на спешна помощ, полиция и болниците в Разлог и Благоевград, където са транспортирани родилките. "Бяхме ангажирани максимално, защото имаше нужда от всякаква логистика, като се започне с осигуряване на линейки, предпазни средства за служителите на здравните служби, които придружаваха младите жени, които не можеха да бъдат в този момент с най-близките си.", разказа за организацията, свързана с появата на новия живот, кметът на Банско.

В периода на изолация в града започват няколко инициативи, които да поддържат духа на хората. Една от тях е на Музеен комплекс - Банско, в която музейните работници представят онлайн трудни и достойни моменти, свързани с миналото на града. Заражда се и традиция всяка вечер в 19 часа камбаните на храма "Света Троица" да огласяват Банско и да поддържат вярата на хората. Тези инициативи дойдоха от хората и показаха, че когато сме заедно, когато сме единни, можем да преодолеем всяка ситуация, това е важното и може би основната ни поука, посочи Иван Кадев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Любящ преди 3 години
Ох, тервелски живо,направо те жаля, теб,децата ти,че две години сте в безпаричие.кандитатсвай за помощ и искай милостиня от хората, ще ти помогнем.мър..шо.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блокиране на Банско, затваряне на парковете, забрана на детски площадки ... колко късогледи и безмислени мерки, които са чисто и просто терор над населението.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мхмКолко километра са пистите и на каква надморска височина са курортите в Швейцария? 2500-3900м. н.в. Нашите 1600-2400. Имат и ледници. Алпите са огромен масив със собствен микроклимат. Тук като дойде средиземноморския циклон със "снегоеда"и пистите са голи! Разчитаме на снежни оръдия и то ако има отрицателни температури. Това са инвестиции, ток, вода, персонал. Пистите са ограничени заради "зелените". Е, какви цени очакваш?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава оня гол олюф, известен сред колегите си като плазмодия, беше във вихъра си. А гламавите милиционери това и чакаха, държаха майки с деца на студа в колите, за да борят вируса. Ненормални та знае ли се.
17
2
 
3
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 3 години
Направо пуснах сълза. Това затваряне беше зверска простотия и защо още няма подведени под отгорност за това? .А кмета ми го изкарвате герой....
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компютърът ми вие от щастие като отворя този сайт.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой какво го е напрягало. Децата ми останаха там затворени миналата година без работа. Нито се напрегнаха, нито психясаха. Аман от кифли без мармалад. "На народа му се живее". А напълнете сега интензивните и моргите, щото генарала казал, че ще има много трупове. Па виж няма такова нещо. Ами като искате трупове, ще има трупове. "Некадърниците"от НОЩ и ББ досега ви озаптяваха и опазиха. Но кандидатите за кокала побесняха. Дано поне се уплашите. То акъл със сигурност няма да ви дойде.
14
0
 
1
 
! Отговори
Бравос преди 3 години
Оптимизмът направо се стича от монитора!
13
0
 
4
 
! Отговори
Деси преди 3 години
Беше ужасно, но ситуацията тогава бързо се овладя. Сега не искат генерално за държавата да прилагат такива мерки. А само това е решението. Видя се, че после Банско продължи да функционира нормално, даже и спортно световно първенство организира и се справи супер, както винаги.
12
5
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Интресно. Прочетох за Швейцария и ми стана забавно. Драги ми смехурко, на ски ходя в Швейцария, Австрия, Франция и Италия ежегодно по 2-3 пъти. И тази година не пропуснах (ваксиниран съм). Не съм от тия групички с бусовете, натоварили по 1 ремарке храна и наели хотел за 200 евро за седмица. Наемаме цяла вила с външен топъл басейн и гледка към пистите. Цената на вечер е колкото седмица в Банско. Не ми плямпай само глупости, моля те. А ски пасс за Банско имам безплатен към частно банкиране в ***.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЛОНЪТ БАНСКО СЕ СПУКА МНОГО ОТДАВНА И В МОМЕНТА ВСИЧКО Е В РЪЦЕТЕ НА ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мхмбанско е всичко друго,но не и зимен курорт.затова в момента близо 60-70 % от хотелите и ресторантите за в ръцете на чси заради огромни дългове!
9
3
 
4
 
! Отговори
хх преди 3 години
Банско стана първият град в България, поставен под пълна карантина......................................................................................И защо няма подведени и до днес под съдебна отговорност за това решение ?
8
4
 
2
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Много трудно било... тези маймуни взимат 5 пъти по-високи цени от курортите в швейцария, да не говорим за ски пасовете... умряха от глад буквално банскалиите
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди година затвориха Банско заради 3 случая на ковид. Израелците са се хранили на отделно и са се заразявали помежду си.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата на 4.04 ще стане никой
5
5
 
4
 
! Отговори
Що е то? преди 3 години
Да бе лятоска оставка подало, сега такова "чудо" не би видяло
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не забравяйте да благодарите на Тикв***т@ сега на 4.04 .
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За една година - Пълен провал.Отново сме в изходно положение.Срам за Борисов и неговите псевдо меркиС либерален подход нищо не се постига
2
4
 
9
 
! Отговори
фтф преди 3 години
И в края на събитието нямаше нито един болен в целия град :-D