Половината ветеринари от БАБХ преболедували ку-треска

42-ма са болни към момента, хванали я от несварено мляко
17 мар 2021 12:55,
9
Половината ветеринари от БАБХ преболедували ку-треска
Снимка: Pixabey

Половината от ветеринарните лекари в Агенцията по храните са преболедували ку-треска, други 42-ма са инфектирани със заразата към момента. Това показва току-що приключилото съвместното проучване на Агенцията и Националния център по заразни и паразитни болести.

Ку-треската може да се предава на хората чрез неварено (непастьоризирано) мляко, предупреждават експертите, цитирани от БНР.

Проучването идентифицира шест нови рискови области за разпространение на заболяването – Варна, Монтана, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен, които трябва да бъдат включени в новата 3-годишна програма за контрол и надзор над треската.

При изследването са доказани 42 случая с остра фаза на инфекцията в 19 области.

Процентът на активно заболелите варира в различните области, средно е 18%.

Най-голям брой заболели ветеринарни лекари е установен в областите Кърджали, Враца, Силистра и Пловдив.

Ку-треската е зараза, която може да се предава двупосочно между хора и животни. При хората протича с пневмония и хепатит, а симптомите са грипоподобни – мускулни болки и главоболие, налага се антибиотично лечение.

Превенцията за потребителите на мляко, закупено от фермери, е сваряването му преди консумация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
А другата половина се разболяли от Ку-ку треска. Стига с тези болести вече! От несварено мляко можеш и с туберкулоза и с Ешерихия коли да се заразиш. Това кой ли не го знае.
8
1
 
4
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Бил Гейтс пуска сега една реклама - че Кравите били по голям приносител за парниковия ефект и от автомобилите (много метан отделяли)! И да сме преминавали само на зеленчуци за да се махнат кравите!Ама като се замислих - ако минем (като кравите) на зеленчуци - ще почнем и ние много метан да отделяме! И ще трябва да ни махнат и нас...
7
2
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
Това е шега, нали? Уж са ветеринарни лекари, а пият несварено мляко...
6
1
 
7
 
! Отговори
интересно преди 3 години
Точно вчера пак в този сайт имаше една интересна статия относно това, че в прясното мляко на млекопроизводителите има голям процент вносно сухо мляко и изобщо не отговаря на стандартите.И ето днес - закупеното мляко директно от частни стопани е опасно, много опасно.Дали пък няма връзка между двете статии?Иначе да - прясното мляко задължително трябва да се свари, но пък е странно точно ветеринарите да не знаят.Аз варя дори пастьоризираното мляко, закупено от магазина.
5
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Сега след пилците, прасетата и козичките - и Кравите ли искат да изтребят (та ни 'подготвят' с такива новини)? Това с Хората си тече в момента!
4
1
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Кунчев направи докторски автореферат на тема КУ-треска и други вируси и бактерии пренасяни от кърлежи и други кръвосмучещи от животни на хора! Ми да го бяха прочели да гее!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кви ветеринари са, та не знаят, че млякото трябва да се вари?
2
1
 
8
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Е, те това е новина. Че не знаят ли ветеринарите, че млякото не се пие сурово? Да беше го направила Айшето или Салито, или Иванчо от Долно Горново пак добре.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно са вземали дарове, под формата на гюм с мляко.