Българската ваксина се бави заради липса на финансиране

Учени от БАН твърдят, че е 100% безопасна
18 мар 2021 15:03, Петя Славова
150

Готвената българска ваксина ще бъде уникална и 100% безопасна, твърдят учени от БАН. Клиничните изпитвания на препарата са на твърде ранен етап заради липса на финансиране.

Но прототипът ѝ вече е готов – това е протеинова ваксина, която се базира на къси пептиди, които са протеини, части на коронавируса.

Още по темата
"Тя не съдържа цял вирус, тя съдържа само малки частици от него, които са имуногенни и не би могла да бъде опасна по никакъв начин", каза пред Bulgaria ON AIR проф. Пенка Петрова.

И освен, че ще бъде безопасна, българската ваксина ще бъде уникална в световен мащаб, защото до момента такава като нея няма.

"Иновативно е доставянето на ваксината до клетките на човека. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни липидни наночастици от интересни полимери, които осигуряват контролирано освобождаване на ваксината в клетката на човека и задействане на цялата каскада от имунен отговор", допълни проф. Петрова.

Поради липсата на достатъчно средства обаче, клиничните изпитвания върху хора все още са много далеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има пред вид че това ще е продукт който ще се радва на повишено търсене съответно би донесло солиди печалби на производител, не съм убеден че няма да се намерят инвеститори. Стига да могат да ги убедят че нещата стоят така както ги пише в статията
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премиерът хвърля пари за какво ли не, но едни 120 хиляди лева за разработка на ваксина не може да намери. А не му идва на акъла, че тази инвестиция ще се върне многократно.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава работа, ама нашенска!
8
1
 
14
 
! Отговори
Хан ку преди 3 години
С удоволствие ще даря средства за тази дейност. По- добре там отколкото за разни Мастър шефове, Капки и други подобни които пълнят определени джобчета
7
2
 
21
 
! Отговори
ами как така преди 3 години
Та нали нашият Пастир от Банкя постоянно раздава пари ?А защо не даде от насъбраните парици за развитието на българската наука?Колко ли му дреме на бащицата за българското ..!Друго е да се кажи на джипката и да се прави пред кака Върбинка, бай Църцаран и стрина Петрушка колко му е било мило за България.Интересно тези дългове които ги направи това Правителство, кой и кога ще ги изплаща?Просто питам!Нямало пари за иновации, представете си само какво се случва по време на управлението на ГЕРБ
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да се разделим с това седесарско мислене на Костов и Надка,че на запад било цивилизация ,а ние нищо не можем Цивилизацията е почнала някъде из нашия Балкански полуостров далеч преди да отиде на запад ,занесена от гръцките ойкисти.
5
2
 
32
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Борисов каза че сме финансирали предварително създаването на ваксините за които чакаме доставка и сме на опашката, а не може да финансираме създаване ваксина собствено производство. Нека да обясни защо.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдам, има пари за помощи на разни сервитьори от сивия сектор, платили 1/10 от реалните си данъци, ама за учените пари няма. Красота!
3
4
 
6
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Ак ако шайката ви финансира ,нали няма да дойдат милионите евра от ЕС. в шкафа !!
2
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пияниците от БАН освен по-добър казан за ракия няма какво друго да измислят.
1
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще дойде време да си я произведем и ние да лекуваме прехвалените европейци.В соца си произвеждахме всичко ,а днес се молим на разни мафиоти на запад да ни дадат.