След крайна бедност майка и дъщеря скочили заедно от 7 етаж

Двете жени са били психически обременени според специалисти
Обновена: 19 мар 2021 15:20 | 19 мар 2021 15:20, Елка Василева
245
След крайна бедност майка и дъщеря скочили заедно от 7 етаж
Снимка: архив, БГНЕС

Майка и дъщеря се самоубиха заедно, като скочиха от жилището си на седмия етаж в блок на улица "Мусала" в Стара Загора.

Трагедията е станала малко след 12,30 часа в четвъртък. Две осемгодишни деца, които играели наоколо, разказват, че първо паднало тялото на майката, а миг след това върху нея се стоварила и дъщерята, пише „24 часа“.

Двете жени издъхнали на място. По случая е образувано досъдебно производство за склоняване към самоубийство, но на този етап разследващите нямат улики за извършено насилие над мъртвите.

Пенка Христова, на 63 години, и дъщеря й Велина, на 45 години, живеели крайно бедно в гарсониера. Възрастната жена била почти сляпа, дъщеря й била в ролята на неин асистент. Затова и доходите им били малки - пенсията по болест на майката и асистенската заплата на дъщерята.

Съседи разказват, че Пенка, която била от село Средец, отдавна била разведена. Имала и друга дъщеря, но тя останала да живее при бившия й съпруг.

Навремето жената продавала билети на автогарата, но започнала да ослепява. С дъщеря си живеели затворено, почти не контактували със съседите си и не се оплаквали. Правели дълги разходки по улицата почти всеки ден, без да разговарят с хората. Специалисти ги определят като психически обременени, но двете жени били кротки и не създавали проблеми в блока. Между двете нямало караници и крясъци, само вечер, неясно защо, чукали много по пода.

Майката и дъщерята не се оплаквали от положението си, не търсели и помощ от съседите си. Все пак хората знаели, че двете имат проблеми и ги оставили да плащат по-малко от останалите във входа за асансьор и чистачка.

Във фаталния ден жените оставили личните си карти и малко пари в найлонови торбички, след което скочили от прозореца на апартамента си. Предполага се, че първо дъщерята помогнала на почти сляпата си майка да се качи на прозореца и да скочи, след което веднага я последвала, без да се колебае.

Решението им вероятно било обмислено предварително. Повиканите по сигнал полицаи разбили вратата на жилището, за да влязат вътре. Те и поканените поемни лица останали удивени от мизерията, на която се натъкнали в гарсониерата. Стените били оставени на панел, макар по тях да личали следи от някогашни тапети. На повечето места не личала и балатумът на пода. Жените имали много малко мебели и спели върху дървена врата вместо на легло, завивали се със скъсана черга. В печка тип "циганска любов" горели вестници, за да се стоплят. Наоколо се търкаляли празни буркани от консерви и компоти, в щайга имало хляб.

В деня на трагедията в гарсониерата имало ток, но двете жени дължали на енергото към 200 лева, според съседи. Те казаха, че имало дни, в които Пенка и Велина нарочно изключвали бушоните, за да не харчат електричество и да не го плащат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Лудката преди 2 години
Бог да ги прости и двете жени и да се смили над душите им, напоследък доста често се самоубиват хора у нас или някои мислят за самоубийство, доста често това става и заради държавата в която живеем, заради бедността и 30-годишният ни криминален преход!
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До чичо с коментар 215.Недейте хвали комунизма ще има да чакат хората 10 години за една жигула,открит лист да си извадят за пътуване.Хората в комунизма са живеели с труда на техните дядовци и баби,дето са им взели всичко.При добре направена сметка месеца се изкарва и с една скромна пенсия.Готово няма никъде.
202
3
 
0
 
! Отговори
Пикомен преди 3 години
Хора, преди да се самоубият аз ги опраших и двечките... Щерката добре гълта
201
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марионетките-управляващи вместо да подпомогнат безработните и социално слабите както е в цяла Европа заради коронавируса, те направиха газопровод за 3 милиарда да подпомагат сърбите!!!!само затвор за тях и конфискация до девето коляно
200
0
 
24
 
! Отговори
Сега Дали ми вярвате преди 3 години
Като Ви пиша всеки път,че има хора които страдат и са в бедност и не са малко и са Българи.Къде са патриотите на България да им помогнат.Това.е много по-важно от всички други политически игри на нашите уважаеми патриоти политици.и прокурори. И пак ще напиша,аз съм много.добре,но това никога не ме кара да се чувствам добре ,като знам колко много хора страдат.
199
8
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Ако бяха живели в златните година на социализъма, това просто нямаше как да се случи! Тая демокрация ни съсипа отсекъде!
198
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъжна история
197
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
успехите на герб са големи
196
2
 
12
 
! Отговори
До 208 преди 3 години
Да, зависи от това какво си дробил. Също много зависи и от други фактори, които не зависят от теб. Дори и късмет ако щеш, добър или лош.
195
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, проклинам те!
194
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева, проклинам те!
193
3
 
20
 
! Отговори
Вяра преди 3 години
Проклети да са всички политици довели държавата и хората дотам... Проклинайте ги, до девето коляно !
192
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 207"Ами естествено че мизерията, безизходицата обременяват психикатa"А мизерията и безизходицата зависят ли от това какво си дробил цял живот или?
191
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е лесно така, "Психически обременени". Ами естествено че мизерията, безизходицата обременяват психиката.
190
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За какво са ни социални служби,като се самоубиват умират социално слаби...В България е така - държавни служби се правят, че работят, така и държавата се прави че съществува.Отдавна няма държава." -
189
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господи, такава тъжна, тъжна история. Можем да си представим двете как от немотия, бедност и недоимък са си говорили, как са взели горките решението да скочат и какво, Гасподи, за няколкото малко секунди им е на горките минавало през главите и как са се викали една друга в последните им мигове.Гася лампите. Паля две свещи. Тишина. И две огромни глътки гроздова в памет на тези ми непознати хора.Мир и спокойствие на душите и праха им
188
4
 
61
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Това е трагедия. Интересно къде се скри Български Хелзински комитет,. Нали защитава такива хора, или не точно. Трябва ли задалжително да са престъпници или *** за да се намеси този комитет. Според мен това са вариантите, недоумявам само защо започва името му с Български, като не е защитил нито един българин.
187
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 200"Мда, овиняват ги че едната била стара и сляпа, а другата некадърна"Аз така и не разбрах каква е била професията на дъщерята.Майката е била билетопродавачка, тоест, била е нискограмотна. Била е и разведена. ЯВно някой "мъжкар" русофил от тия, които тук много обичат да се правят на голяма работа " я е зарязал и е избягал като мишок. Като се има предвид, че е бил около нейните години, морала му се е формирал по времето на "великия" Социализъм.
186
3
 
40
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Съдейки по коментарите ми стана ясно,че много хора не са в течение,че обещаните от Сачева 930 лв.за соц.асистент останаха само добро пожелание.Най-високото заплащане е около 730 лв.бруто и то ако се водиш на максимален брой часове.Повечето асистенти се водят на 4 часа и сметнете колко пари взимат чисто.
185
15
 
4
 
! Отговори
Джо пемпърса преди 3 години
Путин ги уби.