Скок в цената на бензина, причините били външни

Според специалист тя ще се задържи или ще падне надолу
24 мар 2021 13:33, Петя Славова
32
Скок в цената на бензина, причините били външни
Снимка: БГНЕС

 Цената на най-масовия бензин А 95 се вдигна малко под 13% от началото на годината, а дизеловото гориво с около 13, 6%. Причините са изцяло външни. Няма нито една причина, която е свързана с българския пазар и причините са доста разбираеми, обясни пред БНТ Андрей Делчев - изп. директор на Българската петролна и газова асоциация. Неговата прогноза е, че по-скоро цената на горивата ще се задържи или леко ще падне надолу.

 "В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре", каза още Делчев.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална - финансовите пазари са изключително ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н., допълни още Делчев.

 "Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", обясни Делчев.

Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62-63 долара за сорт Брент за барел. Някои предвиждат да достигна 70-80 долара, коментира Делчев.

Неговата прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне надолу. Данните от последните един-два дена са, че цените вървят по-скоро надолу.

Повишаването на цената на горивата не е спекулация, твърди Делчев.

 "България в сравнение с другите страни в ЕС е с най-ниска цена на дизеловото гориво и на бензин А 95 както с данъци и такси, така и като нетна цена без ДДС и акциз".

Българският пазар много адекватно следва това, което се случва на международните пазари, но с оглед на стандартите в страната те са най-ниски, обясни още Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Днес преди 3 години
В много държави в ЕС с развита пазарна икономика и 4 пъти по-висока мин. заплата горивата са по-евтини. Толкова за външните фактори. Има една само една дума, която обяснява всичко - МАФИЯ.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На българския картелен пазар роля има единствено пазарният фактор "Марешки".Картелът носи от 100 кладенеца от чужбина вода, за да обясни цените си, но единственият, който му пречи да вдигне цената си на 2,70 лева, е пазарният фактор "Марешки".
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"банките не дават лихви"-Няма никаква реална полза от банките!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зареждам си при Марешки. С горивото съм забелязал колата върви по - добре!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спирането на петролопровода от САЩ за Канада и мораториума върху шистовия добив в САЩ от неолибералното правителство на Фъфлещия Джо ще направи цените двойни.Вижте при Обама колко струваше и ще разберете,че Демонратите играят с Путин в един отбор.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на Комрад Байдън,цената на петрола за месец и половина се е увеличила с 35 процента!В Москва има дефицит на шампанско!
17
3
 
2
 
! Отговори
Дороти преди 3 години
Страхът води до деградация на човешката личност.Тук в нашата държава всички приключи отдавна понеже правителството настрои умишлено народа си един срещо друг.И да се джа.фкате тук на обигарсите горе им е през дедов.ия.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ......Който се изнесъл изнесъл, има още малко шанс за останалите да си стегнат куфарите и след това пустиня.............
16
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Всъщност цената на петрола падна веднага след изказването на Байдън,че Путин бил убиец,ама това въобще не се отрази на българските цени,които имат свойството да се вдигат моментално,а да спадат-със седмици,че и месеци.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ОПГ бсп-дпс са във властта все ще е така
14
3
 
19
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До Бензина в бг еб0клyктака е тук има държавна спекула.В германия цените са с по 5 или 10 стотинки само по-високи от нашите а заплатите на служителите в пъти по-високи. как в Германия са на печелба при тези цени и тези заплати? Представете си колко печелят бензиностанциите на Лукойл, и други като с равни цени на горивата плащат нищожно а и данъците им са по-малки.Къде е държавата? Защо не го вижда това???
13
1
 
33
 
! Отговори
Бензина в бг еб0клyк преди 3 години
Причината е монопол и спекула, както и липсата на всякаква регулация от страна на тиквеното правителство.По едно време миналата година цената на петрола беше минус 20$, а тук си беше пак стабилно два кинта(1,80).Сега пак си продължават със старите номера за Великден вдигат по малко, а лятото колкото се може повече, защото търсенето се било увеличило, понеже танкера го нападнали пирати или други *** обяснения.
12
5
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
В Япония литър бензин е 1 долар при нас най ефтино 2 лв.Убедиха ме че при нас продават най ефтино.Дълбок поклон
11
1
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Неуважаемият другар Атанасов е пропуснал да спомене, че горивата в България се добиват от "Урал", а той не се търгува на международните пазари.
10
1
 
20
 
! Отговори
ББ преди 3 години
100% енергийна независимост! Вервайте ми!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази прогноза за цената и баба Пена може да я направи или ще се задържи, или ще падне.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазараНали идеята на великата демокрация беше всеки да се конкурира на пазара свободно и така цените да падат. А ОПЕК реално е една организация къртел която ограничава всеки да произвежда колкото иска и да продава колкото иска и така надува цените незаконно. Защо великите демократични лидери си мълчат. Явно и те са в схемата.
7
1
 
32
 
! Отговори
ахмак преди 3 години
То щото сме един от най-големите производители и износители на олио в света, та затуй олиото е 100% по-скъпо за една година. Пак причините са външни! И спекулата и безумната алчност на евросубсидираните червени приватизатори на ТКЗС не са от съществено значение, дребна подробност!
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Шел, ОМВ, Еко, Петрол, Ромпетрол пак ли са на братушките ?
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-ко-чин-а
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли как щеше да има държавни бензиностанции, които да предлагат гориво на конкурентни цени? Сигурно не помните. Затова живеем такава циркова ***.