Първи сме по смъртност на Балканите, Ангелов: Ще се справим с третата вълна

Гледайте брифинга от Министерския съвет
Обновена: 25 мар 2021 10:39 | 25 мар 2021 10:02, Александър Попов
282
Първи сме по смъртност на Балканите, Ангелов: Ще се справим с третата вълна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще се справи с третата вълна, независимо, че в болниците се наблюдава увеличение на заеманите легла, заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Тази трета вълна е по-различна по отношение на медиците, които вече са ваксинирани. Което ни дава възможност нашите воини да са на първа линия.

Още по темата

"Тази вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения. Там, където е необходимо ще има допълнителни доставки на ремдесивир. Броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна, но болниците продължават да се справят с тази ситуация. България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени", категоричен бе проф. Ангелов.

69% от леглата за неусложнени пациенти към днешна дата са заети, а 70% от интензивните са заети.

В Европейския съюз сме на 6-то място по заболяване и на четвърто на Балканите. Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим 2 пъти на случаите, приетите в болници и починалите. Има тенденция на задържане на цифрите на заболели, съобщи Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев.

Нарастването на заболелите е с 23% на седмична база, обяви ген. Мутафчийски. По отношение на смъртността има колебание в нарастването - само 5%. Но за 14 дни е 53%.

България е на второ място по смъртност в света след Унгария.

Мерките

На 12 часа всеки ден се следи каква е тенденцията в страната, хората да бъдат спокойни, защото мерките са навременни, заяви министър Ангелов.

Според него, ако не са били взети, сега нивата на заболеваемост са щели да бъдат по-големи.

В различните региони спецификата е различна и затова на локално ниво някои от щабовете взимат допълнителни мерки. Ангелов даде пример с Бургас, където от вчера забраниха на деца и тийнейджъри да излизат навън без придружител след 20:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
2
 
! Отговори
учудващо? преди 3 години
Добре, че има природни закони. Ако чакаме на вас, не ми се мисли. Така както дойде Ковид, полека-лека ще затихне, но не заради вас, Ангелов! Вие само пунктирате това, което правят на Запад, без да отчитате специфичните условия в България, като климат, болен народ, беден народ и още, и още...
241
0
 
3
 
! Отговори
Нури преди 3 години
По много показатели сме първи,по други 111.Този боядисан картоф,вече е готов за белене,може и в Белене!
240
0
 
5
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Как така по отношение на смъртността сме на четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров и същевременно България е на второ място по смъртност в света след Унгария....?!?! Нещо не разбирам но може би защото съм глупав.
239
2
 
4
 
! Отговори
заразата преди 3 години
До Случаен минувачТова е Герб и бойковата мутра!
238
1
 
4
 
! Отговори
първи ще измрем преди 3 години
- Докато Герб и Бойко ни крадат и предават!
237
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи сме по смъртност.Първи сме по БЕДНОСТ.Бойко, МАХАЙ СЕ И БЯГАЙ НАДАЛЕКО.Спасявай се не само от народната любоФ,а и от другите...дето си ги окрадил.
236
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е причината за тази смъртност? Скъпото кафе за 15 лева!
235
1
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Пландемията продължава с пълна сила. До 3 години нормален живот няма да има. Кукловодите ще пускат нови и нови мутации на вируса, ще искат от хората нови и нови ваксини... а бе цирк. Лошото е за обикновените хора, нямат никаква вина, животът им минава, не могат да пътуват свободно, децата не могат да получат качествено образование... С две думи - цялата цивилизация се опростачва. Това ли е целта на диригентите? Или искат и тотално обедняване и безпаричие? Май второто...
234
3
 
6
 
! Отговори
гогов преди 3 години
пълни мизерии и кретинизъм, в румъния също така пишат, бях за седмица там, глад и мизерия и ги лъжат и им се подиграват и там че вируси, трагедия и само унищожават населението и така бедно и просто, как за 30 години само унищожиха кулурата, образованието, 93% от българите са излкючително прости, до неузнаваемост, искат си мизерия и бедност (радва ги сами айфона, тик-тока, фейса, кредити за дрехи и очила)
233
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО СМЕ ПЪРВИ ЛОГИЧНО ДА НЕ СЕ ЧАКА СЕДМИЦАТА, АМИ ПОДАВАНЕ НА ОСТАВКА
232
0
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Ние сме с най - застаряващото население на Балканите, затова и смъртността е по- висока. А тази глупост 20 на 100 000, ..си е чиста глупост . Ние тестваме почти само болни, а често и болните изчакват да ги тестват когато са вече в болница. Естествено като имаш толкова малка база , процента ще е висок. Изобщо не може да се сравнява като процент с една Британия например, в която повече от половината население се тества СЕДМИЧНО!!! Имате ли представа каква огромна разлика в тестовете е това!?
231
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да сме първи по смъртност като спускате схеми за лечение на болниците които са абсурдни! Може ли да лекувате грип с три дори четири антибиотика, които вървят успоредно?! Да наливате белите дробове на болните с огромни количества чист кислород,който знайно е че спира нормалното дишане и болният умира? Да се прилагат минимални дози противовъзпалителни които нищо не правят!Е как няма да умират хората?Всички вие сте за съд и затвор за провеждане на геноцид над българите!
230
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОДАЙ О С Т А В КА. от гербаджия нищо не може да стане.....
229
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕТО! Поне едно нещо направи Боко за 10 г. да сме първи!
228
0
 
2
 
! Отговори
до 247 софиянец преди 3 години
И аз очаква сифиянци да сте по умни, ама...Ти да не си някоя свещенна крава, та да не можем да те коментираме ?
227
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи сме по смъртност на Балканите - Гарантирано от Буци и ГЕРБ, гласувайте за тях ако искате близките ви , приятелите ви, роднити ви и Вие да умрете!
226
2
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
До Solar PowerОчаквам реципрочност защото най-високите данъци са в София , ако плащам като тебе в Куртово Конаре данъците си тогава най-малко от уважение към Софиянците поне няма да ги коментирам.
225
2
 
6
 
! Отговори
Благодаря! преди 3 години
Всеки ден успявате да ме разсмеете, г-н. Ангелов! Благодаря Ви от сърце! Срещал съм хора с доказани умствени проблеми, които са по-постоянни в мнението си от вас. Вчера не бяхме на първо място, днес вече сме! Ама така е, те и конституция решиха да пишат за по-малко от 24ч. Общо взето ще ви кажат всичко за да ви ограбят, манипулират...
224
1
 
7
 
! Отговори
Мирела преди 3 години
В началото ми беше много симпатичен този човек. Казах си, лекар е, не е финансист и ще работи като лекар. Но вече не зная дали има значение кой поема да ни изведе от пандемията, ако няма думата. Аз по принцип следя какво се случва в Европа и така разбирам кога ще е следващата вълна. Те вълните идват от там :)
223
3
 
7
 
! Отговори
Ган4о Балкански преди 3 години
Барба Ганис се е заобиколил само с кадърни хора, евала...