Под 2% от земеделската земя се работи по биологичен начин у нас

В Европа до 2030 г. биологичните площи трябва да стигнат 25%
26 мар 2021 21:52, Анисия Иванова
12
Под 2% от земеделската земя се работи по биологичен начин у нас
Снимка: Pixabay

Едва 8,5% от земеделската земя на територията на Европейския съюз  се обработва по биологичен начин, сочат данните в Новия план за развитие на биологичното производство, представен от Европейската комисия.

Амбициозната цел на Брюксел е до 2030 г. биологичните площи да достигнат 25 на сто от обработваемата земя в Европа, съобщава БНР.

Това обаче е трудно осъществимо, казват експертите, според които реалистичната прогноза е нарастване до 15-18%.

Комисията насърчава държавите членки да разработят национални планове за биологично действие.

На този етап различията между държавите са фрапиращи, като най-много биоплощи има в Австрия - над 25 на сто, а най-малко в Малта -0,35 %.

Под 2 на сто от общата земеделска земя са площите, обработвани по биологичен начин в България.

В новия програмен период ще има екосхеми, подкрепени с бюджет от 38-58 млрд. евро за периода 2023-2027 г., като точният размер все още се дебатира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
ь преди 3 години
Що за тъпотия е определението "билологични" !? Другите храни какви са, минерални ли?
6
0
 
4
 
! Отговори
Био ? преди 3 години
Имам познати които бяха биологични производители, но те са отказахапоради това, че таксите към Сертифициращите фирми са жестоки.Да, те сега продължават да произвеждат земеделска продукция, но тя не е придружена с цветни хартийки (Сертификати), че продукцията е биологична.Това, че на опаковката е отбелязано, че продукта е биологичен, това все още нищо не означава, защото зад този надпис по принцип е скрита поредната лъжа и измама на някои производител.Бъдете внимателни !
5
0
 
5
 
! Отговори
Био ? преди 3 години
Много малко от българските производители съблюдават строгите правила за биологично производство.Плодове и зеленчуци, всичко, абсолютно всичко се третира с препарати за растителна защита, а послетази продукция се представя като биологична.В България има стотици хиляди декари заети с биологично жито, но в магазините все още не съм видял, например биологични козунаци или биологични кифли.Биото е една голяма измама, но семо в България, но и в страните от ЕС.
4
0
 
4
 
! Отговори
Био ? преди 3 години
В България има 15 сертифициращи фирми в областта на биологичното производство, като две от тях (Лакон & Макон), намиращи се във В. Търново, при тях всичко е пародия.Лицата които са при тези двенките фирми (баща и син !), те абсолютно никакви български и европейски правила не съблюдават.Пчелини? Ами те са намират на 100-200 от АМ, сметища, промишлени предприятия, тровещи природата, а пчелите събират биологичен мед.Това, че на буркана е отбелязано, че е биологичен мед, това въобще не е вярно.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато стимулирането на Био земеделието е с отрицателен знак , няма да има развити в Био земеделието! Казвам го от личен опит! Нашите Ръководители в сектора не мислят как да стимулират, а как да скатаят някоя програма, че така им е по лесно!
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Ти ако си мислиш,че в цял свят храната не е същата много се лъжеш. И на запад и на изток е едно и също.
1
5
 
12
 
! Отговори
ЧеГоБара преди 3 години
Яж ГМО-вна, българино !Ти си истински атлантик....