На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите сами ще решават колко ще струват чадърите
29 мар 2021 07:06, Александър Попов
132
На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?
Снимка: БГНЕС

През лятото ще ни очакват по-големи барове на плажната ивица, като те ще могат да заемат до 6% от територията на морската ивица. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма.

На плажовете е позволено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване, като например барчета и заведения за хранене. В момента търговската площ на тези обекти може да бъде до 4% от територията на плажа.

С увеличението на площа ще се даде възможност на концесионерите и наемателите на морски плажове да спазят изискванията, наложени от здравните органи, за по-голямо разстояние между масите, става ясно от мотивите към законопроекта.

Промените в закона предвиждат и глоби, ако заведенията на плажа заемат по-голяма от разрешената площ. При първо нарушение глобата за физически лица да бъде от 1000 лв. до 5000 лв., а за фирми от 2000 лв. до 20 000 лв., предлагат от министерството, цитирани от "Труд". При повторно нарушение в рамките на летния сезон, предлагат глобата да бъде от 2000 лв. до 6000 лв. за физически лица и от 4000 лв. до 40 000 лв. за фирми.

Каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите и наемателите на морски плажове ще могат да намалят цените на чадъри и шезлонги, но по желание. Ако сянката е по-евтина, ще бъде намалено и дължимото от тях концесионно възнаграждение или съответно наем.

През миналата година заради пандемията всички стопани на плажове бяха задължени да намалят тарифите за чадъри и шезлонги поне с 50%, за да бъдат привлечени българските туристи. Пред това лято обаче, всеки стопанин на плаж ще решава сам дали да намали цените и с колко. Финалното решение трябва да бъде взето до 1 юни. Ако някой обяви, че ще намали цените, а след това не го направи, ще бъде глобен с между 10 хил. и 50 хил. лв.


132
Още от Страната
Изправят пред съда финансовите измамници, жертвите са стотици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредната дивотия. Хората искат плаж, не барчета.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До бардак
Гнездо на проститутки и сводници - мутри
111
4
 
3
 
! Отговори
И преди 2 седмици
Трябва да има повече барчета и заведения, за да може плажуващите да подпомогнат по-добре родния бизнес. Пък който иска слънце - да си стои на терасата в къщи :)
110
1
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 2 седмици
Нека има барчета на плажа,но да са приятни и отговарящи на плажни...,а не кичозни чардаци с пластмасови цветя и птици...Това са си направо шкембеджийници....
109
2
 
7
 
! Отговори
концесионер преди 2 седмици
Не е ли по-добре 6% да са оставени за плажуване ,останалите да са за барове,ресторанти,дискотеки?
108
1
 
2
 
! Отговори
бардак преди 2 седмици
За сметка на морала!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цената ще е рекетираща.
При Тошо рекет нямаше.Сега всеки е наострил секирата.
106
0
 
9
 
! Отговори
качеството преди 2 седмици
Така и така са полупразни що са ви по големи.Никога не съм използвал цената на сянката в бг шезлонгите сутрин и вечер ги мият с химически отрови.Това е чист рак.Винаги съм си купувал на място 2.бр чадъри по 25 лв ,а плажа е идеален шезлонг.Чадърите на тръгване го оставям при хазяите в малка китна квартира в която хазяйката ни прави всеки ден салати с истински домати и краставици направо от реколта в двора.Обяд свестни ресторанти риба,морски деликатеси кафе от хубави кафе машини с много мляко.
105
1
 
1
 
! Отговори
Скънка до #104 преди 2 седмици
Умственият ти капацитет е колкото на гълъб.
104
7
 
4
 
! Отговори
Скънка до 105 преди 2 седмици
Най- накрая един мислещ човек. Адмирации!
Ако ще ходим в Гърция , Италия, Турция, ни трябва троен бюджет.
Ако ще почивам “клошарски”, не-мерси!
Ама друго е да кажеш “бях в Гърция, к’во ми говориш за Черноморието”.
Бол от комплексари, слабисти.
Аре газ към Декатлон, хладилните чанти са на промоция. После до метро за лютеница и саламчета.
(Не включвам групата пт хора, които наистина Знаят как се почива в чужбина. Те просто не броят дали швзлонгът е безплатен или не).
103
1
 
19
 
! Отговори
Хм? преди 2 седмици
На колкото и места да съм бил на почивка в Европа, такава гъстота на чадъри на кв.м., каквато е на българските курорти, няма никъде. В нормалните курорти, няма да видиш 70-80 % чадъри, всичките натикани на предна линия до морето. И вината за това е в контролните общински органи, че оставят концесионерите да си правят каквото си искат. Също да споделя и за качеството на напитките, особено алкохола. Нявсякъде в България , без изключение са ми наливали ментета. Обслужването е под всякаква критика.
102
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хаха, родните дестинации били нискобюджетни.. Ами, да ви питам всички, които ходите в северните части на Гърция, какви дестинации мислите, че са гръцките за западноевропейците? Същите, които идват тук, ходят и там. Нали ви знам повечето, как стоите на две салати пет човека и идея си нямате какво биха ви чули ушите ако знаехте гръцки. Лежите по шезлонгите по цял ден на едно фрапе. Не ви искат, ама такъв и техният туризъм, като нашия. Богатите се привличат по друг начин. Не се правете на баровци..
101
5
 
4
 
! Отговори
Скънка до Иван #101 преди 2 седмици
Еми, така се прави. Поздравления.
Аз харча на плажа около 150 лв(включително обяд за около 50-60). Не искам нито да готвя, докато почиваме, нито да нося нещо, нито да бия 15 минс пеша, за да си го купя.
В Гърция това са около 150-200 евро на ден.
Кое не е ясно?
100
3
 
13
 
! Отговори
Роумингар преди 2 седмици
На българско море не стъпвам.
За последен път бях някъде преди 20 години. Беше отврат - мръсотия, ци­га­ния, мо­де­ратори от днеса, мутри, чадъри и шезлонги, бариери, такси за преминаване, селски тарикати смятащи се бизнесмени...
Сега чета и чувам че става все по-лошо.
Само в българия съществува "цена на сянката".
Българския туристически "бизнес" за си навре чадърите отзaд.
99
4
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
До 96 Do #92

Има различни хора, някои седят на едно фрапе, аз харча около 50 евро на плажа -картофки, бирички, сладолед и сокове за детето и жената. Готиното там е че има абсолютно спокойствие и на никой не пука колко харчиш, не като нашите шебеци да ти пишат тоалетна в консумацията и да ти броят залците. Разбра ли смисъла на нормалната почивка? На плажа няма бедни и богати! Това го има само в българските мутроглави ***! И е нормално до Теслата да стой 20 годишен голф, в Италия на им пука...
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това ли е най-същественият проблем на министърката и туристическият ни бизнес - цената на сянката?? Ами тогава ще си стоим във времената на Балкантурист и ще идват само пияндета и неплатежоспосбни туристи от чужбина, докато не си махнат капаците от очите и не погледнат цялата плачевна картина на Черноворието, за която тук да се напише няма място!
97
1
 
6
 
! Отговори
Кобилкина преди 2 седмици
АЗ КАТП СИ НОСЯ ЧАДЪР И СТОЛЧЕ И НЕ ЩА ДА ЛЕЖАПО МРУСНИТЕ ВИ ЗАРАЗЕНИ ШЕЗЛОНГИ КОЛКО ЩЕ МИ ПЛАТИТЕ А ХЕМ ЕКО ХЕМ БИО
96
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
1 фрапе - 3,80 и към него следва да ми се полага чадър, шезлонг и бутилка минерална вода. А не държавата да събира зверски концесионни възнаграждения, а концесионерите да са принудени да ги събират от нас.
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На плажа ни чакат, да ни изпразнят джоба и пукнат тъпанчетата със силна музика
94
4
 
2
 
! Отговори
Do #92 преди 2 седмици
Е аз не ви разбирам. Там цял ден на едно фрапе ли стоите(лежите)? Не харчите ли пари на плажа? Аз съм за да направят чадъра и шезлонга безплатен при консумация ( бил съм няколко години на Созопол на такъв плаж), но вие го изкарвате, че отивате на плаж в Гърция и не харчите и стотинка. Аз на плажа постоянно консумирам нещо, не лежа с хладилната чанта под врата