На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите сами ще решават колко ще струват чадърите
29 мар 2021 07:06, Александър Попов
132
На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?
Снимка: БГНЕС

През лятото ще ни очакват по-големи барове на плажната ивица, като те ще могат да заемат до 6% от територията на морската ивица. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма.

На плажовете е позволено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване, като например барчета и заведения за хранене. В момента търговската площ на тези обекти може да бъде до 4% от територията на плажа.

С увеличението на площа ще се даде възможност на концесионерите и наемателите на морски плажове да спазят изискванията, наложени от здравните органи, за по-голямо разстояние между масите, става ясно от мотивите към законопроекта.

Промените в закона предвиждат и глоби, ако заведенията на плажа заемат по-голяма от разрешената площ. При първо нарушение глобата за физически лица да бъде от 1000 лв. до 5000 лв., а за фирми от 2000 лв. до 20 000 лв., предлагат от министерството, цитирани от "Труд". При повторно нарушение в рамките на летния сезон, предлагат глобата да бъде от 2000 лв. до 6000 лв. за физически лица и от 4000 лв. до 40 000 лв. за фирми.

Каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите и наемателите на морски плажове ще могат да намалят цените на чадъри и шезлонги, но по желание. Ако сянката е по-евтина, ще бъде намалено и дължимото от тях концесионно възнаграждение или съответно наем.

През миналата година заради пандемията всички стопани на плажове бяха задължени да намалят тарифите за чадъри и шезлонги поне с 50%, за да бъдат привлечени българските туристи. Пред това лято обаче, всеки стопанин на плаж ще решава сам дали да намали цените и с колко. Финалното решение трябва да бъде взето до 1 юни. Ако някой обяви, че ще намали цените, а след това не го направи, ще бъде глобен с между 10 хил. и 50 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
54
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Миналата година работих в заведение в Китен, шефа домъкна един фризер ракла с яко замразени месо и кайма, дето на етикетите пишеше 2018, бил го купил от някакъв месарски магазин, заедно със стоката за 200 лева и много се кефеше, че от тоя фризер е избил 2000 лева! Накрая на сезона като се прибирах ми отряза едни 500 лева заплата, щото да съм бил отишъл и това лято. То студентите ни стигало дето сме без пари на море... Ще има да ме чака...
9
1
 
42
 
! Отговори
Вин преди 3 години
Самият факт, че постоянно, всяка години се дъфчи "темата" - чадъри, шезлонги, барчета, свободни зони по плажовете, показва абсолютна некадърност, малоумие, дебилност и/или корумпираност, лобистко законодателство, мутренско овладяване на туризма в територията! Малки, смешни дрисльовци на фона на световния туристически пазар!
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в Гърция!!!
7
3
 
29
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Не благидаряШивАйте се на бетона и мръсната водаАз знам къде да отида
6
2
 
42
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Незначителен въпросПри тарикатите дето се къпят в морето, как къде :)))) Като бях в Лима, в най-тузарския квартал - Мирафлорес живеех на 200 метра от Тихия Океан. Плажа всеки ден беше пълен със сърфисти, разни дето ги дигат с парашут, плажуващи бол, обаче нямаше даже една тенекиена будка вода да си купиш. Носиш си сандвичи и вода или търсиш извън плажа нещо. И никаква концесия за шезлонги и чадъри. Няма такова нещо. Празен плаж, само пясък и всеки си носи чадър от вкъщи.
5
3
 
42
 
! Отговори
пецата преди 3 години
както са изгладняли всички морски кръчмари тази година така яко точат брадвите че на туристите свят ще им се вие , ако до сега беше зле ,то тая година ще е и скъпо и некачествено , плюс това повечето имат ресторанти и в градовете които не са работили цяла година, има много пълни фризери които трябва да се разтоварят,или вие наивно мислите че храната се хвърля когато ги отварят и затварят след 2 седмици, абе всичко ще е тотал щета, чакаме 2022 с нова 5-6-7ма вълна от марсиански ковид,дано фалират
4
1
 
41
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Под сянката на тези барове ще почиват само мухите !!!
3
0
 
43
 
! Отговори
Незначителен въпрос преди 3 години
Като бара е на плажа, къде отиват отходните води от дейността му?
2
4
 
32
 
! Отговори
погнусена преди 3 години
Само като си представя,че може да се топна в тоя бульон от ..айна - Черно море и съм готова да платя всякакви тестове и изследвания за да ида на нормално море. В него няма дори достатъчно сол да избие бактериите...
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква сянка цяла зима комшиите разправят, че дойде ли лятото няма застанат на сянка вие за цена питате.