Продажбата на фалшиви ваксини в Darknet се е утроила

Търговците предлагат и сертификати, и тестове
29 мар 2021 23:30, Нели Христова
28
Продажбата на фалшиви ваксини в Darknet се е утроила

Експертите забелязват рязко увеличаване на ваксините, паспортите за имунизация и фалшивите отрицателни тестове за COVID-19 в тъмната мрежа.

Цените за дози от ваксините AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm или Johnson & Johnson варират от $500 до $750, а фалшивите сертификати за ваксинация се продават от анонимни търговци за по-малко от 150 долара. Не е ясно дали флаконите с ваксина са истниски или не.

Darknet е достъпна само чрез специфични инструменти на браузъра. Изследователи от компанията за киберсигурност Check Point наблюдават пазара за незаконни стоки от януари, когато за първи път се появявиха реклами за ваксини.

Според тях броят на рекламите, които са видели през последните седмици, се е утроил до над 1200.

Продавачите на ваксини са от САЩ, Великобритания, Испания, Германия, Франция и Русия. Много от рекламите са с руски текст на кирилица, както и на английски.

Рекламираните ваксини включват Oxford-AstraZeneca за $500, Johnson & Johnson и Sputnik по $600 и Sinopharm за $750.

Един продавач предлага доставка на следващия ден, допълвайки: "За доставка през нощта/спешни случаи ни оставете съобщение."

"Правим отрицателни COVID тестове за пътуващи в чужбина, за работа и т.н. Купете два отрицателни теста и вземете третия безплатно!", гласи друго предложение в Darknet. Някои ваканционни оператори изискват ваксинационни сертификати от пътниците преди полет, а Европейският съюз има план да въведе "Зелен цифров сертификат" за пътуващите. Това ще позволи на всеки, ваксиниран срещу COVID, или който предоставя отрицателен тест, или наскоро се е възстановил от вируса, да пътува в рамките на ЕС.

Не е изненадващо, че фалшивите документи се предлагат в тъмния интернет за продажба.

Разследващите от Check Point откриват много продавачи, които предлагат фалшиви документи, включително един, за който се предполага, че е от Великобритания, с ваксинационна карта за 150 долара, използвайки трудно проследимата криптовалута Bitcoin като метод на плащане.

Когато се свързват с продавача, на екипа е казано, че просто трябва да предоставят имената си и предполагаеми дати, на които са попучили дозите от ваксината. Продавачът изпраща съобщение: "Не е нужно да се притеснявате ... това е нашата работа .... Направихме това за много хора и всичко мина добре."

Одед Вануну, ръководител на изследването на уязвимостите на продукти в Check Point, казва пред BBC: "Наложително е хората да разберат, че опитът да получат ваксина, карта за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест по нелегален начин е изключително рискован, тъй като хакерите са по-заинтересовани от вашите пари, информация и самоличност."

Екипът на Вануну е закупил доза от ваксината Sinopharm от доставчик за 750 долара като част от проучването им, но тепърва ще я получи. Според него продавачът е бил измамник, но казват, че други може и да продават истински ваксини.

Check Point призовава държавите да приемат система за QR кодове в цялата документация за ваксините, за да затруднят фалшификатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До Разумен човек"Къде са тези хора, които толкова силно желаят да се ваксинират?"------Виж извилите се опашки пред ваксинаджийниците и ще разбереш, освен ако ония люде не чакат за маслини или банани, като през живково време.
21
0
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Мнението ми е зачезнало от "вятъра на промяната", но да доуточня за какво иде реч !НИКОЙ, освен специалните служби в САЩ, Русия, Израел, Великобритания, Интерпол и Юропол НЕ купува ваксини от Подземната Мрежа.Това, което се търси, са Имунизационните паспорти. За тях се давата по $150, което е нормална цена, спрямо "оригинална" Зелена карта, чиято цена е три пъти по-висока и е много трудно разпознаваема.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново. В Русия се продадоха над 100 000 дози Пфайзер на черно. Богатите руснаци се ваксинираха в Израел, а обесниците чакат Спутник.
19
0
 
7
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Е, нормално. Всяка една дефицитна стока се предлага от спекуланти. Вероятно има и някакъв процент с истински ваксини, но няма как да знаеш.
18
0
 
12
 
! Отговори
Разумен човек преди 3 години
Къде са тези хора, които толкова силно желаят да се ваксинират?Повечето хора дори и без пари да им дават ваксина НЕ искат да се ваксинират.Може би целта е медийно облъчване на хората, че ваксините са силно желани и много нужни.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анти-ваксър преди 3 години
Че то истински ваксини има ли?
16
2
 
6
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Пълни глупости.Който борави с даркнета има акъл да отсява информация и не купува ваксини за по 500$ за лична употреба
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко струва да си купя вирус? Английски щам.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем. Боцкайте се с всичко, което ти предоставя родната мафия, пардон, правителство. Както знаете това са хора, които са отдали живота си за да служат на Родината, и на които имате абсолютно доверие.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВирусИзмамниците се появиха!
12
3
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Цялата работа с ваксините ми напомня филма "Хлапето" отпреди 100 години. Хлапето троши с камъни прозорците на хората, след което бяга бързо. След 15 минути се появява Чарли Чаплин със стъкла на гърба - добрият стъклар. И почва да поправя прозорците. Да, ама един пострадал от хлапето са сети за какво става дума и подгони него - стъкларя. Така че и хората трябва да осъзнаят кои играят ролята на "стъкларите" в днешно време и да им потърсят сметка!
11
3
 
11
 
! Отговори
Голотината преди 3 години
Фалшивите "ваксини" ли са проблема? За фалшивите правителства, които застанаха против народите си, нещо да напишете?Никой, никога няма да вярва на политик от тук нататък.За малко да збравя, и на тъпите религии не вярвам, всички са с правителствата. Който има очи да вижда.
10
10
 
9
 
! Отговори
? преди 3 години
Ковид е конспирация. Вирусът дори не съществува. Изпозват се ваксините за да заразяват хората с болести.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ке се умира.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като има балъци
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За фалшив вирус - фалшиви ваксини!
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали помните как миналото лято гърците въведоха QR код на границата си за PCR тестове. Някъде през юли 20г. бг. туристи разбраха, че кода когато започва с 13 се прави нов тест на границата. За нула време българите им намериха цакаmа и започнаха да лъжат системата като пращаха многократно декларации докато получат QR код с друга цифра. Нещо подобно ще се случи и със система за QR кодове в цялата документация за ваксините. Фалшификаторите винаги са 1 ход напред.
5
4
 
15
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Че другите да не би, да не са фалшиви?:))
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само двто не са фалшиви.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко. Ще ги хванат, щом Винету разследва случая. Нашият вожд е чел книгата.