С 30% ще скочат цените на новите жилища заради наредба

Апартаментите ще трябва да са пригодени за хора с увреждания
Обновена: 5 апр 2021 22:23 | 5 апр 2021 22:22, Анисия Иванова
42
С 30% ще скочат цените на новите жилища заради наредба
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новата наредба за достъпната среда не решава проблеми, а създава такива. Там пише, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. А по-голямата площ ще вдигне крайната цена на новите апартаменти с близо 30%. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Абсолютно излишно е всички апартаменти в една сграда да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена“, допълни той.

Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията беше обнародвана в „Държавен вестник“ на 12 февруари и влезе в сила месец по-късно. Тя отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания.

"Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м", каза председателят на НАСП. Има и друго изискване – минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните /интериорни/ врати – минимум 80 см.

"Идеята е апартаментът да стане достъпен за човек с инвалидна количка. Това го приемаме, но не сме съгласни с изискванията за коридорите и терасите, защото те правят проектирането невъзможно. Заедно с други браншови организации настояваме за отмяна на част от наредбата“, обясни експертът.

"Новите текстове за достъпна среда ще направят невъзможно проектирането на по-малки тоалетни в апартаментите, защото и за тях има други изисквания. При основни ремонти, преустройства и промяна на предзначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно", добави Шопов.

"Обществото ни трябва да помисли в съвсем друга посока за подкрепа на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и др. страни от Западна Европа. Те трябва да станат активни лица в социалния и обществения живот", каза председателят на асоциацията.

"Ние сме в дълг към тези хора. Нивото на развитие на едно общество е функция на това как то се отнася към хората с увреждания. Новата наредба обаче не е в полза на никой – нито за обществото, нито за хората с увреждания“.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Донаписалия статията преди 3 години
Предлагам да напишете и, че ще има 100% финансиране от чужди банки без лихва. Напишете още, че тогава една стара панелка ще струва двойно, примерно 200к? или 300к?.Ако още нямате успех с продажбите напишете 500к?- тогава българина може да се стресне и да вземе кредит ит 1мил? за две стари панелки ( тип пред разпад)...
36
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Вие бил/а ли сте в някоя от тези държави? Имате ли си и бегла идея за какво става въпрос там????Тези пазари не могат да бъдат сравнявани! + това имотите навсякъде в Европа са надценени и цените ще бъдат! коригирани. Повярвайте, това е естествено икономическо правило. Конкретно София няма какво да предложи освен застаряващи епк и панели, и нефункционално ново строителство. Мръсен град, без реки, с едно езеро(Панчарево), на което няма нищо интересно. Който иска нека се набутва сега!
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашните новостройки са недостъпни дори и з ахора без увреждания. Тавани от 2,50, стълбища сироки 60см. Тераси 30х30 см., спалня с размери на дрешник, кухня в хола и др. са просто лудост.
34
0
 
6
 
! Отговори
Евило преди 3 години
Колкото по-малко нещо се продава, толкова по - скъпо става
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвах, че за имотния пазар може да се измисли още нещо забавно, но това наистина ме разсмя яко :)))
32
1
 
11
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Да не говорим за пародията на строителите които продават парко-места (ако има такива) в сградата без преференция на имото-държатели.Наскоро попаднах на нова сграда в която ВСИЧКИ парко места бяха изкупени от фирма която нямат купен имот в сградата. В момента същата фирма продава същите парко-места на 2на цена...
31
2
 
12
 
! Отговори
Турист преди 3 години
В БГ Цените на имотите са като от приказка,Панелка която не е барана от както е построена ( вече 40г и е в окаяно състояние) е на цената на новото строителство.Дву-стайни (хол+кухня+спалня) са на цената на 3,4+ стайни (хол+кухня+2-3 спални).Масово се стряот нови сгради без предвидени паркоместа което унищожава инфраструктурата на града.Абе .. да му се чуди човек..
30
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
В България имотната мафия изкуствено дига цените няма ден да не се говори за вдигане на цените на жилищата а знаетелли че вГерманя Белгия Франция поефтинават жилищата с50% много мои познати си купиха жилища от запада и аз се двуумя
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 32Да, знам, в България има много мутри и бандити, все пак ГЕРБ отново спечели най-много гласове!Нормално е да имат пари и да купуват.Ей го на - сутринта видях бележка на входа "Купувам апартамент".Е да, ама аз нямам нищо за продаване, така че просто ще си го преместя... Малко ме вълнува!
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къде ще ги продавате? Те са недвижими вещи, все пак. Тук клиентите попривършиха. А да изнасяте жилища - май няма как...
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, как се стреснах!Слава Богу, че си помислих, че на сиренето и кашкавала ще скочат цените с 30%. Или на тока и парното!Ох, олекна ми!Абе пишете ги тия новини в платените реклами бе, аз нямам какво да продавам!
26
13
 
12
 
! Отговори
РоРо преди 3 години
Споко,чалгаря ще ви ги дава без пари
25
5
 
22
 
! Отговори
Закон за търсеенето! преди 3 години
В България, явно още важи закона на Ж.Б. Сей! А именно , че предлагането съзадава собствено търсене! Да, да, ама не! Аз имам собствени средства не от банка и аз диктувам муиката! Дали ще купя и за колко, завси от мен (пазара) а не от себсестойноста на имота. Пазарна икономика. Това лято взех още един супер апартамен в Неа Перамос. Нека в София да купуват кредитополучателите! След време ще купувам от ЧСИ.
24
29
 
4
 
! Отговори
счети преди 3 години
Имотите в България са евтини. Ще поскъпват за да се изравнят със цените в дойчланд, франция, италия, испания. Свиквайте.
23
2
 
15
 
! Отговори
Дь гхцдж преди 3 години
Ми то това са норми за ес от 2005. Даже вече на 2 пъти ги разхлабиха, като последната корекция е от 2020. Само 15 години сме назад. Та как се оскъпява жилището? Ми то не се оскъпява, само дето едно тристайно мога да го сбия до 50кв чиста площ... но с нормите минимума е 55кв като кухнята е част от хола. УжасТова защото тоалетните са 130х140, банята е с мин 150 см диаметър свободна площ и задължително една стая за инвалиди. Тоест жилищата не са по-скъпи на кв, просто са по-големи.
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"друго изискване минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните /интериорни/ врати минимум 80 см."Това първо не виждам как ще оскъпи жилището, и после не знам кой би направил врата по-тясна от 80 см, да не може никаква мебел да мине?
21
2
 
35
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Давам пример. Магазин или гараж на първия етаж с отстъп в застрояването на втория. Наглия търговец продава магазина и после плочата отгоре като тераса към другия апартамент. Така прави двойна печалба за едно и също нещо. Общи части, като стълби мазета и други помещения са включени в квадратурата на апартамента, който продават. Да не говорим за разликите в площите на чертежите по които продават и реалните квадратури на апартаментите. Изобщо хората са си виновни защото плащат за тази измама.
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 квадрата са си 80 квадрата, кое ще ги оскъпява, това че коридора и банята трябва да са широки. Смешници.
19
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както каза Келбечева, социализмът развали хубавия селски български народ чрез образование, медицина, промишленост и социални придобивки.
18
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от 20 години се занимавам с строителство на жилищни згради в Германия, знам какви заплати се получават тука и там и направо нямам обяснение как цените са такива космически на жилищата в бг, на каква база. Освен това тука работодателя ти осигурява абсолютно всичко свързано с твоят работа, от обувки, специални панталони, тениски, якета, блузи до шапка. Пък разликата в сигурността на работника и качеството на строежа няма какво да се коментира. Само като видя скеле в БГ ме хваща страх.