Лавинна опасност в преходния и алпийски пояс над Банско

Инфорамацията е към 8.00 часа тази сутрин
6 апр 2021 09:44, Ния Христова
3
Лавинна опасност в преходния и алпийски пояс над Банско
Снимка: БГНЕС
Умерена лавинната опасността има в горския пояс и значителна в преходния и алпийския над Банско. Това съобщават от Avalanche Bulgaria в 8.00 часа тази сутрин, предаде БГНЕС.
 
През нощта е духал силен вятър от юг-югоизток със скорост до 11 м/с на 2550 метра надморска височина, и около 15 м/с по билата. Днес се отчита бързо покачване на температурите и се очаква да са значително по-високи от тези в понеделник. Днес лавинната опасност остава значителна в алпийския и преходния пояс.
 
Съветва се да се избягват склонове с изложения изток-североизток-север-северозапад, особено стартови зони на лавини, но и други по-малки склонове с теренни капани. Пролетта тези навявки ще са проблем днес през целия ден. Отцепването им от човешко натоварване, особено в първата половина на деня е силно вероятно. Не се изключва и образуването на естествени лавини.
 
С покачване на температурите ще се освобождава вода в горната част на снежната покривка. Изтичания от мокър сняг във всички пояси и на всички изложения са сигурни и следва да се взимат предвид в избора на терен и потенциалните последствия, особено в следобедните часове.
 
Не е изключено освобождаването на вода в снежната покривка заради затоплянето да е толкова интензивно, че да наблюдаваме и мокри дъски на места, където новият сняг от последните дни е паднал върху ледена основа.

3
Още от Страната
Проф. Гетов: Ще има още тази година лекарство срещу COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, сега време за самоубийство!
1
0
 
6
 
! Отговори
планинар преди 1 седмица
Браво, а снимката що е от Витоша?