Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика
13 апр 2021 16:25, Анисия Иванова
170
Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако сме щастливи да имаме икономически растеж от 3,5% и да се сближаваме с богатите страни още 50 години, тогава няма нужда от реформи. Това коментира Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Начинът, по който сме конструирали Националния план за възстановяване и устойчивост, предполага изнасяне на инвестициите в края на възможния период. Предложени са в голяма степен проекти на идейно ниво. Най-рано работата по тях ще започне през 2023 г., а този инструмент би трябвало да даде тласък на икономиката сега“, обясни икономистът.

Според Лъчезар Богданов е необходима повече дълбочина и повече смелост в предлагане на реформи, които да направят България едно по-добро място за правене на бизнес.

"Националния план за възстановяване и устойчивост или трябва да се изпрати в сегашния си вид, или да се преработи и да се изпрати със закъснение. И двете решения си имат своята политическа цена“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Оставянето на националния план за възстановяване и устойчивост за следващия кабинет е част от политическата игра. Ние сме в особена ситуация – правителството е в оставка, но още нямаме ново правителство. В същото време имаше доста критики към плана по време на предизборната кампания“.

По думите на Богданов едно ново правителство ще е изправено пред трудна ситуация – или трябва да прати сегашния план и да признае, че сегашното правителство си е свършило добре работата, или ще се реши да се преработи плана, защото не е добър. "Това няма да стане за 1-2 седмици, а ще влезем в една много дълга процедура – може би 1-2-3 месеца", отбеляза експертът.

"Цялата идея на този инструмент е да подпомогне възстановяването на растежа, но идеята е страните членки да направят реформи, за да направят икономиките си конкурентоспособни“. Според икономиста от ИПИ по-притеснителното е, че в плана на България няма заявки за смяна на политиките.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71НРБ нали осъществяваше.И?180лв заплата, 3лв за$ и празни магазини.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдв да сспрем тия реформи, а? Да вземем да покажем среден пръст на кръвопийците от запад, държавата да се поразмърда за пазари и инвестиции извън европа и сащ и да се потрудим за себе си
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕГА МИКА ЗАЙКОВА ЩЕ НИ ОПРАВИ-ГОТВЯТ Я ЗА МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PinoИ кой ще остане извън затвора?Ти честния ли?
64
3
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Напротив, държавата трябва да осъществява реален контрол върху спекулата, цените на основните продукти, услуги, жилищата и наемите ! За истинско икономическо развитие може да се говри само когато е цялостно, а не на шепа алчни егоисти !
63
1
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Тук се реформира здраво - сгради се строят, други препродават, на трети основен `луксозен` ремонт, НАП спи.Не може да им хване игрите НАП...посмъртно.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахаТи май ни се сърдиш, че не сме гласували за Ицо Маджото ли?Разбирам те.Всеки лузер разправя "Аз таман щях да ви управа и да ви направя богати и вие гласувахте за друг."
61
2
 
2
 
! Отговори
Pino преди 3 години
Ikonomista Bogdanov.Parvo tryabva da se vkarat vsichki korumpeta v zatvora.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ние точно от наложените икономически реформи от МВФ и СБанка сме на тоя хал. Още ли? 5 пишман икономиста от една *** люпилня въртят из медиите.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЙ *** БЛОКИРА МАКЕДОНИЯ ЗА ЕС А ПЪК ХУБАВИТЕ И КАЧЕСТВЕНИ ИНВЕСТИЦИИ ОТИВАТ ПРИ МАКЕДОНЦИТЕ!
58
2
 
4
 
! Отговори
До програмист преди 3 години
Е не всеки е ИТ нали се сещаш. Мед сестри, учители и академици едвам си плащат сметките. С по-ниски заплати са от чистачка в чужбина.
57
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 3 години
На приказките за Светлото Бъдеще вече няма кой да вярва. Умните хора отдавна се изнесохме от бутафорията Тиквенистан. Аз загубих 15 години и се правих на патриот, но горе-долу навреме ми дойде акъла. Махайте се от ГЕТОТО. Няма никаква надежда в държава, в която хората избират Тиква за Премиер.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59Ей колко хубаво беше навремето в ТКЗСто с 120лв заплата.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както върви, някои от богатите страни ще се смъкнат до нашето ниво всеки момент... До три-четири години.
54
1
 
7
 
! Отговори
Бля-бля преди 3 години
След 50г. Не мисля,че ще има значение за повечето от нас. То сега им се живее нормално на хората
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали УЖ 30 години правите реформи бе. Реформирахте ни та ни закопахте. Плащаме мин етки плащаме гражданско селски застраховки вдигнахте ни годишният данък на бедняците и прегледите за колите това не е ли реформа. Все ни реформирате така че ни правите бедняци. А племето гледа мига на парцали и го сопо.ливия до картофите. Говорят за реформи *** им сеяндурска а никой не обяснява в какво се състои тази реформа. Какво ще реформирате заводите които унищожихте или унищоженото селска стопанство.
52
3
 
2
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 3 години
`Народа е изтискан до дупка` ???Може и още !И още може !Още можеее...И още...И още...И още още !!Като сте пр0сти, така ви се пада.
51
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
Ако те стоят и ни чакат.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искаме изобщо да се доближим до тях, трябват смели реформи в посока на намаляването до минимум на намесата на държавата в икономиката, безмилостна борба с корупционния манталитет на населението и възпитанието в предприемачески дух на хората.Докато у нас има хора, които са сериозно убедени, че само и единствено държавата може да им оправи живота и упорито гласуват за хора, които им го обещават...единствено ще се отдалечаваме икономически не само от Европа, но и от Африка.
49
6
 
1
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
И с реформи не можем да ги стигнем, а без реформи България ще си остане гетото на Европа до края на света. Трябва да изригне огромен вулкан в Западна Европа или да стане Потоп там, за да обеднеят те и да се изравним. България е страна без бъдеще и почти няма шанс това да се промени. Имаше 30 години да се наси държавата в правилната посока - вие гласувате за престъпници като ГЕРБ, ДПС, БСП и т.н. С *** народ - толкова.