Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика
13 апр 2021 16:25, Анисия Иванова
170
Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако сме щастливи да имаме икономически растеж от 3,5% и да се сближаваме с богатите страни още 50 години, тогава няма нужда от реформи. Това коментира Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Начинът, по който сме конструирали Националния план за възстановяване и устойчивост, предполага изнасяне на инвестициите в края на възможния период. Предложени са в голяма степен проекти на идейно ниво. Най-рано работата по тях ще започне през 2023 г., а този инструмент би трябвало да даде тласък на икономиката сега“, обясни икономистът.

Според Лъчезар Богданов е необходима повече дълбочина и повече смелост в предлагане на реформи, които да направят България едно по-добро място за правене на бизнес.

"Националния план за възстановяване и устойчивост или трябва да се изпрати в сегашния си вид, или да се преработи и да се изпрати със закъснение. И двете решения си имат своята политическа цена“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Оставянето на националния план за възстановяване и устойчивост за следващия кабинет е част от политическата игра. Ние сме в особена ситуация – правителството е в оставка, но още нямаме ново правителство. В същото време имаше доста критики към плана по време на предизборната кампания“.

По думите на Богданов едно ново правителство ще е изправено пред трудна ситуация – или трябва да прати сегашния план и да признае, че сегашното правителство си е свършило добре работата, или ще се реши да се преработи плана, защото не е добър. "Това няма да стане за 1-2 седмици, а ще влезем в една много дълга процедура – може би 1-2-3 месеца", отбеляза експертът.

"Цялата идея на този инструмент е да подпомогне възстановяването на растежа, но идеята е страните членки да направят реформи, за да направят икономиките си конкурентоспособни“. Според икономиста от ИПИ по-притеснителното е, че в плана на България няма заявки за смяна на политиките.

Целият разговор - във видеото.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен личи си че си над 60 години и мислиш все още неправилно комунистите са ти промили мозъка или си от тези които дедите ти са били заедно с царските ръководители казвам ти го по меко разбираш какво искам да ти кажа не съм чалгар но съм сигурен че Слави няма да краде пари от държавата а напротив наистина ще й помогне
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е важно каква музика изпълняваш важното да имаш ръководни качества а Слави е доказал че е добър ръководител надявам се че следващите ръководители на държавата ще плащат напред икономиката
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не след 50 а след 500 няма да видим особено начело с подобни жалки екземплери като МУХОБОЙКО и славчо чалгата
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колега да вземеш да си скъсъш дипломата по смехотворен извод няма никаде. Сега аз да ти споделя нещо и хубаво да си го набиеш с реформи или без ние никога никога няма да стигнем нормално развитите държави.
Към момента заплати пенсий са на нивото на северно африкански държави стандартът също и това не е от вчера и може би така и ще си остане вовекивеков.
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без реформи 50 години, а с реформи още толкова....
154
2
 
6
 
! Отговори
смех преди 1 месец
За 10 години Боко ни докара до там, че да завиждаме на Румънците и да мечтаем за техния стандарт. А след 50 г да догоним богатите страни е просто абсурд. Явно този псевдо икономист яко се е нашмъркал
153
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 50 години, ако другите са в дълбока криза 50 години. Без реформи няма да стане, но Ганьо това не го знае и си избира същите *** да го управляват.
152
1
 
6
 
! Отговори
До ECONOMIX преди 1 месец
Евалата че си разбирач, от тия 90 процента, повече от 50 имат имоти, които не струват почти нищо. Каква файда да имаш имот където преобладава ромското население, а ти работиш в чужбина, защото в родното ти място няма препитание. България въобще не седи добре, ако беше ходил на запад, щеше да го знаеш.
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хей! 50 години не е толкова лоша прогноза! Не знам защо е с "негативен тон". Повечето страни бяха по 100+ години пред нас, през 1990-а и изглеждаше, все едно след още 100 години, щяха да са поне 50-60 пред нас.
Но това, че сме скъсили дистанцията за 30 години, с 50 и се доблицжаваме все по-близко е невероятно. Разбира се, всеки иска с магическа пръчица.
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Mara

Айде стига с глупсотите, моля-моля!
Съществува някакво вярваен, че богаитте взимат от бедни.
И то е от 100+ години. Въпрос! Какво по дяволите има бедните, че да им се вземе?
Труда? Знанията? Ами защо не ги полагате за собствена изгода? Защо не се събирате? Работници ми говорят за това, да имали фабрики. Супер - ама в момента в който някой се види с някой лев, не иска да е работник, а да е "шефче", ама селско, дето само седи и се налива с ракия в кръчмата. Ем ... не става така!
149
0
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До До програмист 64
Каквито и да са - ако са добри в работата си и не хитреят ще просперират. Само че не искат. Работят за стаж, колкото да им мине времето без да полагат никакъв умисъл и старание. И резултатите са очевидни - колкото са работили - толкова им и плащат.
148
0
 
12
 
! Отговори
Англичанин преди 1 месец
Дай да не се лъжеме, никога няма да стигнете богатите, защото в богатите страни управлява разума и има дисциплинирана работна ръка. У нас е пълно с хитри чокундури, които могат само да краднат - живея добре 2 годнини с откдадноатото и после ги спохожда кофти кармата. По-добре си сотойте бедни.
147
9
 
3
 
! Отговори
Mara преди 1 месец
По полека със злобата че ще хванете некоя болест. България си е добре. Да му мислят набълбуканите със кредити как ще ги връщат. Богатите ще стават по богати, бедните по бедни. Такава е модата.
146
2
 
3
 
! Отговори
Чип с код:666 преди 1 месец
Така ще ви реформират, разбирай - дигитализират.
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя за каква реформа ни успива. Те не я ли направиха още по времето на ман..гала от драгалевци. Нали тогава ни успиваха че щели да дойдат инвеститори да ни купят заводите и да ги възродят.Вече няма заводи какво ще реформираш бе сеяндур. Пазачите продавачите на сергии или моловете. Произвеждаш ли нещо изнасяш ли. Макя ви сеяндурска айдушка. Пак са намисли ли да крадат.
144
0
 
12
 
! Отговори
КЛ преди 1 месец
Реформи се правят със знаещи и можещи хора, привлечени от реалния сектор, дори и като консултанти, не с партийни "експерти" без 1 ден трудов стаж.
Но не е само до реформите, а до образованието и възстановяването на добрата обща култура на хората. Здравна, политическа, икономическа социална и т.н.
Само умни хора могат да подкрепят умни политики. Другите си викат на футболен мач.
143
2
 
14
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 1 месец
С и без реформи основната индустрия на България ще е шиенето на гащи и потници с чужди суровине,малко долнокачествена проституция,малко наркотрафик ,малко мизерни казина и това е всичко
142
3
 
5
 
! Отговори
Ей тва ви е грешката преди 1 месец
Че `трябва политик с топки като кокосови орехи, на който не му дреме от никой,.
България никога не имала силни политици и силно лоби.Нама и как да има !

Тоз който не му дреме от никой, е генерал с Военен режим, не политик.
Политиката действа при народи, не при оскотяло проклето племе.
Тук само силово става да се въведе ред, оттам законност за правова държава.
141
7
 
13
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 месец
Без реформи - след 50 години,

а с реформите на Слави, КорНи и Мая Галевска, след 150 години
140
1
 
2
 
! Отговори
Ноби преди 1 месец
да де, ама ако те спрат на едно място