България утрои износа на вино сравнено с годините преди пандемията

Инж. Красимир Коев, шеф на Изпълнителна агенция по лозата и виното
14 апр 2021 20:45, Анисия Иванова
20
България утрои износа на вино сравнено с годините преди пандемията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските винопроизводители са успели да реализират своите продукции, въпреки пандемичната обстановка през 2020 г. и преди това. Това доведе до тройно по-голям износ за местно производство, заяви инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното в предавнето "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„По време на първия локдаун се получи така, че първите страни, които затвориха бяха Франция, Испания и Италия. Точно лидерите във винопроизводството и пазарът на вино не прибегна до закупуването на производство от тези страни, от които традиционно се купува в годините назад. Насочиха големи партиди вино от България към своите търговски обекти“.

От думите му става ясно, че това освобождаване на обемите в резервоарите на винопроизводителите е помогнало на реколтата през 2020 г., което от своя страна е създало възможност гроздето да бъде прибрано на конкурентни цени с Франция и Германия.

"Във Франция и Германия през 2020 г. се възползват от т.нар. мярка „кризистно дестилиране на вино“, добави инж. Коев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Виното се издистилира, за да може в последствие да се използва в производство на дезинфектанти. Нашите винопроизводители отхвърлиха мярката и успяха да реализат количествата вино, без да залежава.“

Възможността да се пътува навън е ограничена, а това води до възможност за вътрешен туризъм. Виненият туризъм само печели от това, потвърди гостът. "Виното е една от визитните картички на страната ни наред с розовото масло и киселото мляко. Бих заявил смело, че се възползваме от това нещо. Усилията са насочени към това да няма пречки пред бизнеса.“

Целият разговор - във видеото.


20
Още от Страната
Има ли опасност от преливане на язовири в Сливенско?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
То и родното винце е с едно постоянно качество....Две бутилки от един и същ производител,едната става,другата оцветена вода.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
щото западняците няяат пари и купуват българско вино за без пари
10
5
 
2
 
! Отговори
Последния софиянец преди 3 седмици
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
9
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 3 седмици
Щото Тръмпи забрани вината на НЕ ТРЪМПИСТКИ страни. Ха ха
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе лъжете България няма хубави вина за износ.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е много добре стига да е вярно.
Мен лично ме интересува защо се срина пазарът ни в Китай ,където за 2019год. сме изнесли 5'5млн.литра ,а за миналата година 5пъти по-малко !А,мечтаехме за10млн.!Особенно показателен е месец септември 20год.изнесени ....6 литра ,за провинция Съчуан срещу 40хил. през септември 19год.!!!

И не е виновна пандемията защото други държави увеличиха износът си,някой и с 50%!
6
2
 
2
 
! Отговори
Четете бе преди 3 седмици
Във Франция, Испания и Италия правеха от виното спирт за болниците. Това се класифицира като голям успех на нашите производители. Иначе новия климат унищожава цветята и билките, пчелите и дръвчетата, но е благоприятен за лозите.
5
0
 
2
 
! Отговори
До "естет" преди 3 седмици
Така ти викат в селската кръчма ли след като ги умешаш ли?
4
6
 
4
 
! Отговори
До Спец преди 3 седмици
Нищо не сме изнасяли преди 30 години.
Лъжеш.
Дай цифри, линкове, официални данни ;)
Сега имаме износ за ЕС и света.
3
2
 
0
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
Абе щом и англичаните се опитват до се набутат в тоя бизнес....Срам и резил че страната с най - старото производство на вино не е успяла да стане лидер в тоя бранш. Но поне това е стъпка напред
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама нали държавата била разрушена ...?!
Как тогава фирмите работят добре и изнасят повече ;)
1
5
 
5
 
! Отговори
Спец преди 3 седмици
Имаме прекрасно вино, и се е пило надлъж и нашир по света , но за съжаление е факт че благодарение на лош или никакъв маркетинг през последните 30 години , сме загубили много пазари, а и не сме завзели нови. А виното освен качество иска и правилна политика.