"Активни потребители": Салатите по столичните пазари са пълни с бактерии

Специалистите съветват да не купувате салати с кафяви петна
4 май 2021 21:25, Анисия Иванова
56

Зелените салати по столичните пазари са пълни с ешерихия коли и други бактерии. Това показва проучване на "Активни потребители" в разгара на пролетния сезон.

Оказва се, че освен нитрати, в зелените салати могат да бъдат открити и сериозни бактерии, а процесът на замърсяване може да стане на всеки етап - от засяването до транспортирането.

"Ешерихия коли - това е един конкретен бактериален вид, който обичайно, всеки човек го има. Той е част от чревната микрофлора", каза  д-р Сергей Иванов.

Заедно с д-р Иванов тествахме за ешерихия коли зелена салата, закупена от столичен пазар.

"Вземаме, това се нарича "суап“ и започваме да трием около оста на салатата. Отвън и също така отвътре. Това е най-лесният начин за вземане на проба за микробиология от листен зеленчук. И така, тази проба е взета вече. Това е диагностична среда, която, ако вътре има ешерихия коли, се променя цвета. Сега отива и се инкубира на по-висока температура в термостат", обясни той.

За получаването на крайния резултат са необходими между 24 и 48 часа. 24 часа по-късно резултатът е готов. Тестваната салата се оказа напълно чиста от ешерихия коли. Въпреки всичко, опасността не е за подценяване.

Специалистите съветват да не закупувате салати с кафяви петна по листата или такива, които видимо не изглеждат свежи. И да не забравяте много внимателно да ги измиваме преди да ги консумирате.

Надя Антонова помага на своя приятелка с продажбата на плодове и зеленчуци на столичен пазар. Споделя, че ѝ е по-трудно да запази салатите свежи и чисти не в градината, а щом пристигнат на самия пазар.  

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напомняме на Сергейчо от "Активните" да не се пипа преди да взима "суап"-а, щото всичките му проби все излизат с чревни бактерии.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опит на големите вериги да си запазят клиентите за летния сезон! Скъпи сънародници, в никакъв случай не пазарувайте от сергията на баба, защото всичко е директно от градината и е възможно да има коли-моли, и да е невероятно вкусно хаха
44
1
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Коли има навсякъде... Нищо ново под слънцето! Коли има в ***, както човешки, така и животински. Познайте с какво се торят салатите? Просто трябва да си измиете салатата, не като животни да я пасете от земята!
43
2
 
3
 
! Отговори
Пацо преди 2 години
Бактериите вече и те се изнасят към София. Всичко е там.
42
3
 
19
 
! Отговори
Ваня Ковачева преди 2 години
На пазара това не са производители а са алчни търговци. Не ти дават да си купиш това което ти харесва а това което те ти дадат. Те дават гнили и развалени плодове и зеленчуци без да намаляват цената им.
41
1
 
28
 
! Отговори
пояснение преди 2 години
Думата ''салата'' не означава маруля. Салатата е направена от зеленчуци в някой може да има и маруля. Неграмотните хора изопачават българския език.
40
1
 
12
 
! Отговори
Ескимос преди 2 години
И да знаете от мен - жълтият сняг не се яде.
39
1
 
19
 
! Отговори
Светнат преди 2 години
Хайде сега, тъкмо се научихме да си мием ръцете , сега е ред да се научим, че салатите се мият преди консумация :)
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Честните хора с търговия не се занимават '' - Фридрих Ницше
37
6
 
4
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
86 ядахме с радиация, после с нитрати,сега и това ше преживеем
36
5
 
5
 
! Отговори
педала преди 2 години
пикат и *** по салатите после ние сме честни търговци, ама защо марулите са ви пълни с бактерии все едно сме ги изкарали от варненснския в летен сезон.
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големите вериги не са ви виновни че ви пробутват *** по пазарите и зеленчуковите магазини. Бъ лгарските търговци са масово мошеници!! Не ви дават касов бон защото укриват данъци. Заедно с това ви пробутват заразена стока.
34
1
 
8
 
! Отговори
Каналин Цолов преди 2 години
Тия с *** листа не ги купувайте,че не само бактерии ами и друго ще ядете!
33
3
 
15
 
! Отговори
Дддддд преди 2 години
Бактериите са навсякъде. Доро и когато си обуваш обувката е пълно с бактерии. Но благодарение на имунната ни система бактериите биват унищожавани 24 часа от анти бактериални приятелски настроени организми само че може да се видят само с микроскоп. Така че бактериите не са опасни за човека отколкото вируса който се крие в организма дори след унищожението му от имунната система и взима вид на приятел като копира останалите клетки и така преминава защитната стена и ви разболява. Например коронавиру
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви бактерии какви пет лева.Вече съвсем *** почнапха да пишат.Салатите като всеки плосд или зеленчук като го купиш и преди да ги консумираш трябва да се измият.
31
10
 
7
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
добре де, аз като си купя салата я мия, имам си центруфуга от IKEA накисвам салатата във вода с малко сода бикарбонат, след това изплаквам и центруфужа, накрая като се увкоси с оцет няма как да останат бактерии квито и да са, содата ги убива.. + оцета..
30
3
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
На всичкото отгоре ги пръскат с пестициди. Убиха пчелите и продължават. Нямам думи.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия измамници кога ще ги осъдят за клевета... то не беше лютеница с дрога... близалки с канабис... и други лъжи!
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христос Воскресе! Бъдете здрави и благословени!
27
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накисват се във вода с 1 чаена лъжица сода за хляб - да излязат нитратите и са окей. Не четете тия гл упости... аман от плашене с вируси, бактерии и акарии. То трябва в капсула да се затвори човек или да си теглим въжето...