НОЩ е разпуснат, ще се справим ли със здравната криза?

Политическата ситуация в страната също е нестабилна
5 май 2021 09:12, Петя Славова
63

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса бе разпуснат и все още не  е ясно дали ще бъде създаден нов такъв. Задълбочава ли се здравната криза на фона на нестабилната политическа ситуация в страната?
Още по темата

"След изборите наблюдаваме, че COVID-19 няма. Единствено председателят на здравната комисия има насока как да се контрира развитието на пандемията. Националната здравна стратегия, която все още не е приета от парламента, би следвало да бъде фокус на обсъждането от всички политически субекти", заяви здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

"Дали НОЩ беше разпуснат поради факта, че беше създаден от предходния кабинет, или поради това, че е изразходил своите функции, е въпрос на дебат. Той беше по-скоро консултативен орган към Министерството на здравеопазването, откъдето идваха заповедите какво трябва да се затваря и отваря. Плюсът от такъв щаб е информираността на населението. Което и правителство да дойде на власт, би следвало да сформира подобен щаб от експерти, които да предлагат решения на министъра на здравеопазването", каза още той в студиото на "България сутрин".

Според здравния икономист, разпускането на Щаба няма да повлияе на здравната ситуация в страната, а по думите му има по-важни неща, които касаят COVID-19. Едното е как върви процесът с ваксинацията.

"Единственото правилно решение е "зелените коридори" да останат отворени. По никакъв друг начин не се създаде усещането в българина, че ваксинационната кампания е нещо полезно и самата ваксина няма да им създаде проблеми. Премиерът в оставка дамгоса прекрасно една от ваксините и сега наблюдаваме наплив към другите. Британската ваксина - бройките са големи, но стоят неизползвани", подчерта Шарков пред водещата Мария Константинова.

Той е на мнение, че президентът и премиерът по никакъв начин не са стимулирали хората да се ваксинират и са показали страх, като не са си поставили публично ваксина. Реваксинираните лица в страната са около 3,2% от общото население и продължаваме да сме на последно място по хора с поставена втора ваксина, изтъкна Шарков.

Повечето болници трябва да останат търговски дружества, но политиците трябва да имат смелостта да оптимизират болничната помощ, убеден е здравният икономист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ги съд за национално предателство и геноцид!
29
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бибитко да ги качва в джипката и да ги кара при бай Ставри.
28
10
 
25
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Ами вижда се каква е била дейността на НОЩ - разпуснаха ги и болните намаляха!Доста показателна статистика!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
27
9
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 В грешка си, колега! Те /НОЩ/ бяха и са само кукли на конци!Имa пoгoвoркa : Нa cтрaхa oчитe и ушитe ca гoлeми!Имa и oщe eднa : Кaтo пръднe пoпa в чeркoвa - нaрoднoтo нaпъвa дo пocирaнe!CЗO, Cвeтoвнaтa бaнкa и Eврoпa кaзaхa и нaшитe ce нaпънaхa!Зaтoвa cтaнa зaтвaрянeтo мaрт мeceц! И следващите затягания и охлабвания! А и Бойко се усети, че няма да стане пълен локдаун като във Франция и Гърция примерно щото нямаше да му останат пари в бюджета да ни плаща безплатните SMS-и!
26
14
 
20
 
! Отговори
астора преди 2 години
От как го разпуснаха заразените намалеха. По точно с какво се занимаше нощ-освен да плаши хората.
25
16
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Властта в държавата сега е в ръцете на Румбата, Кремълският парашутист сега ще бори и здравната криза, и икономиката, и туризмът, и ще договаря европейските помощи за Ковита с вдигнатият си юмрук ... Божковците и Василевците ще застанат зад него с целият си ресурс, а ако това се окаже недостатъчно и ген.Решетников ще удари едно рамо ... а и патерицата му Славунчо ще забавлява Народа по време на служебното му правителство с Чалга продукцията си и маймунджилъците на Тошко Африкански ... !!!
24
11
 
15
 
! Отговори
Един от Германия преди 2 години
А тук може и един справедлив Нюрнберг 2 процес да има в близко бъдеще. Историята с лъжите и измамите на ПЛАНдемията е много подобна на българската.
23
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както са го разпуснали, добре е да ги поеме трибунал. Докато всичко е прясно...
22
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички циркаджий в панделата, веднага!
21
11
 
17
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До ПЛАНдемияИ сега да си припомним отново началото на представлението.Месец март, пред камерите се нареждат ветеринар, шефът на пожарната, полицай, математик и коремен хирург за да ни спасяват от "вирус".В държавата няма регистриран "случай", но градовете са затворени с КПП-та, а външните граници - отворени.Сценария ли ви се струва калпав или актьорите са некадърни?
20
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пандемията е заради НОЩ, не обратното.
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се замисли човек, последната година, докато този т.н. щаб беше активен, успяхме да станем шампиони по смъртност в света! Въпроса е, ако изобщо нямаше НОЩ, дали щяхме да стигнем до там?А най-долното е как всичко беше/е представяно като "под контрол"
18
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Чико от Порто Рико Вярно!Цитат от преди изборна статия в ДНЕС : "Ако трябва да вляза в този тип говорене, трябва да кажа: "Мили хора, нито Щаба, нито РЗИ произвеждат вируси, нито ги разпространяват, нито изпитват удоволствие да ви спират дейността. Изглежда някои хора не го разбират", заяви Кунчев."И аз помня как се изтъпанчваше светата троица и ни набиваше канчетата от всяка ТВ! А сега сме мили хора! Кога казваше истината : май месец 2020г. до генерала в черно с лъснатото кубе или сега?!
17
10
 
19
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
не само трябва да се разпуснати ами и съдени за налагане на страх над населението, лъжи и тероризъм
16
9
 
21
 
! Отговори
м,да преди 2 години
НОЩ беше едно плашило от врачки и лапачи на пари. България сиизкара ковида почти като Швеция!
15
6
 
17
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Прокуратурата да се самосезира и да разследва националните грабители от НОЩ! Разследване, доказателства, съд, присъда и затвор! Това са стъпките! Казах!
14
17
 
7
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Нека настъпи хаос, да няма координация и радващите се сега, да *** по стълби и линейки. Нека да не се внасят ваксини, нали де.ебил-протестърите отричат и ваксинирането. После да не реват, че мама, тати и вуйчо наритали камбаната!
13
6
 
17
 
! Отговори
Добре де, преди 2 години
разпуснат е, това е добре. А ще бъде ли дадена оценка на действията им, да се види кое е било професионално и кое - политически обосновано ?
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво сега с НОЩните разбойници трябва да се заеме прокуратурата.
11
5
 
17
 
! Отговори
Спешно!!! преди 2 години
Спешно трябва да се ревизира здравната система! Оттам изтичат милиони, ако не милиарди, точи се държавния бюджет, посегнаха и на резерва! Всички възнаграждения и пътеки свързани с ковид трябва да бъдат спрени на секундата и да бъде направена тотална ревизия на този национален грабеж!