След отделянето на Обзор от Несебър идва контрареферендум

Областният управител е на ход и ще реши дали да се проведе
21
След отделянето на Обзор от Несебър идва контрареферендум
Снимка: БГНЕС

Общинският съвет на Несебър прие решение за провеждане на контрареферендум, съобщи bTV. Това се случва само два месеца и половина, след като жители на Обзор и 6 съседни села гласуваха на референдум да се отделят от Несебър в самостоятелна община.

Още по темата

В последния ден на февруари рекордна избирателна активност направи валидно допитването в Обзор. Опашки се извиха от рано сутринта, а правото си на вот упражниха 76 % от избирателите.
 
Близо две трети от гласувалите в референдума подкрепиха искането да се отделят от община Несебър.

В четири от селата – Баня, Емона, Паницово и Козница, вотът се оказа обратен – повече са гласували против отделянето от община Несебър.

"Ако за Обзор това е добро, защото те ще бъдат независими, те ще си разпределят парите, бюджетите и така нататък, реално парите за селата няма да са нито повече, нито кой знае какво ще се подобри тук", смята Ангелина Досева - жител на с. Баня.

Последва протест и подписка. Междувременно Министерският съвет одобри обособяването на новата община. Но докато чакат указа на президента, съветниците в Несебър насрочиха контрадопитване – за началото на юли. А битката за Обзор навлезе в нова фаза.

Според жителите на малките села те не са видели нищо лошо от община Несебър и не искат да се отделят.

От Инициативния комитет, който е за отделяне от Несебър смятат решението на съветниците за незаконосъобразно и настояват да бъде отменено. След покана те отказаха да се съберат с противниците си на едно място.

Областният управител е на ход да прецени дали решението за контрареферендума е законосъобразно.

Относно указа на президента – той може да бъде насрочен едва след като приключи националното преброяване на населението, което беше отложено заради пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си барнат референдум Обзор да мине към Враца. Аз пък искам референдум за отделяне на Северна България от Южна в отделна държава.
4
3
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
И какво, ще си играем на референдум, контрареферендум и реконтрареферендум? И тогава какъв е смисълът и тежестта на референдума изобщо? Явно не сме дорасли за такива модерни работи.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Несебър е уникален културен център,дано не го съсипят и не осъвременят средновековнияму облик,алчността е голяма работа!
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Несебър е мафията, там съжителстват мафията-господар с местните и някак си се наместват, преди време даже убиха кмета на Несебър, но нека жителите на Обзорско сами да решат дали да са самостоятелни или не,без манипулации на вота.
1
3
 
10
 
! Отговори
Контра преди 2 години
Референдумът в Мало Бучино ли ще бъде? То ако ставаше така, Великобритания да се беше върнала сто пъти в ЕС.