Едва 2200 жилищни сгради имат готови паспорти

В София най-голям интерес към документа има в панелните комплекси
20 май 2021 14:53, Петя Славова
57
Едва 2200 жилищни сгради имат готови паспорти
Снимка: БГНЕС

Само 2200 жилищни сгради в страната са с готови паспорти, съобщава "Монитор", позовавайки се на строителното министерство. Делът им е едва 0,11% от тези постройки в България.

Юридически изискването до края на годината всяка жилищна сграда има има този документ не е отменено, потвърдиха от строителното министерство. От ведомството припомниха, че засега има само предложения за отлагането, публикувани за обществено обсъждане, като крайният срок е 31 май.

Проверка в интернет показва, че офертите за изработването на технически паспорт на сградата обикновено са до 5 лв. без ДДС за квадрат от разгърнатата застроена площ (РЗП). Във въпросната сума се включват трите основни дейности, задължителни за издаването на паспорта. За конструктивно обследване на съществуващи сгради предложенията са в рамките 0,75 лв. - 1.50 лв./кв. м, а обследването за енергийната ефективност на блока от 0.60 до 1.20 лв./кв. м, като стойността зависи от вида на обекта и наличната документация. Заснемането на сграда по част архитектурна е от 1.50 лв. до 3.00 лв./кв. м, като то се прави само при липса на съществуващи чертежи на сградата

Заснемане на имотите, които са паметници на културата, обикновено се договарят за всеки обект в зависимост от неговата сложност. От фирми, предлагащи издаване на технически паспорт информираха, че в столицата най-голям интерес към документа има в панелните комплекси, а в провинцията от собственици на еднофамилни къщи.

Преобладаващата част от жилищните сгради в България са с технически паспорти - 1930 са санираните блокове със 100% субсидия по държавната програма, сочи справка в сайта на МРРБ. Най-много са обновените сгради в област Бургас - 236, като в областния център те са 205. На второ място по санирани блокове с пари от хазната със 189 блока е Пиринска Македония, където в областния център са обновени 143 сгради, други 26 са в гр. Гоце Делчев. Със 7 се отчитат в гр. Сандански, а в най-големия ни зимен курорт Банско - само с една. В столицата готовите и въведени в експлоатация санирани сгради са 119 и са доста по-малко, отколкото в Благоевград.

В област Пловдив броят им е 149, като само в областния център те са 72. Хасково обаче е пред града под тепетата със 100 готови обновени жилищни сгради, като в цялата област там броят на завършените блокове е 169.

Най-малко санирани блокове - по 18, са завършени в областите Монтана и Силистра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно кой е на власт а кой дърпа конците. Грабежите ще продължат. Хамелеона си сменя цвета но пак си остава хамелеон. Кукловодите остават. Цирка продължава.
29
0
 
11
 
! Отговори
НЯмА ПАРИ НАРОДА преди 2 години
Провежда се нагло престъпна акция за ограбване на бедния български народ..Милиони в България /данни на ООН/ живеят без нужните средства за оцеляване. Милиони са без никакви доходи. Милиони са звесрски ограбвнаи от мед мафията с около 28 % от месената им пенсия.ежемесечно..Ако има проблеми вкл с панелните блокове ОБЩИНИТЕ ДА ВЗЕМАТ НЕОБОДИМИТЕ МЕРКИ ВКЛ С ПАСПОРТИ ...
28
0
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
държавата като иска паспорти да си ги издава и да си плаща като саниранетоние 45 години плаьаме данъци за панелките без паспорти сега ще пълним гушитена наши фирми това да се отмени незабавно
27
0
 
9
 
! Отговори
дедо Мъди преди 2 години
До Сифилисчо Ами тогава бръже да излезем от ЕС, преди да са ни набутали и с някоя друга глупост!
26
11
 
1
 
! Отговори
Сифилисчо преди 2 години
До АнонименТова изискване не е от ГЕРБ, а от ЕС (може и ЕК да беше). ГЕРБ до момента само удължаваха срока поставен ни от ЕС.
25
0
 
22
 
! Отговори
Аз живея в 16-ти... преди 2 години
....апартамент и така плахо да попитам, знаят ли от строителното министерство, колко хора имат месечен доход по-нисък от цената на паспорта?
24
1
 
17
 
! Отговори
панелен човек преди 2 години
Обичам да плащам всяка година нови измислици.
23
1
 
26
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Освен обиране на едни пари от населението, каква всъщност е целта на тази паспортизация?!
22
0
 
16
 
! Отговори
горд собственик преди 2 години
Имам къща-плетарка на село измазана хубаво с кал и слама, за нея паШАпорт ще требе ли?
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тая просотия....1 улица нямаме пред блоковете, данъци всякакви плащаме въпреки всичко, та сега е тая глупост...Аре стига вече, защото само даваме, а от столична община не получаваме нищо!!!
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо много странно има в тези данни. Би трябвало всички сгради построени след въвеждането на това изискване да имат технически паспорти, а те едва ли са 50-100, както излиза от новината.
19
0
 
31
 
! Отговори
Стига преди 2 години
С тази паспортизация. На Запад да не би да са вадили паспорти на замъците от ХVI , XVII , XVIII, XIX век. То е препоръчително, но не и задължително. Трябва да се промени. Това е пладнешки грабеж
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, намериха начин да оберат за пореден път нормалния данъкоплатец. Жалко, че тези пари или ще потънат в дън земя, или ще си купят супер лимузини (да не кажа самолети).
17
0
 
30
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Като взет мат парите обследващите фирми ще ви дадат съответните доументи, но те със сигурност ще бдат фалшиви.Имам многогодишен опит в енергийно обследване на сгради. Подобна оценка на многофамилни сгради е отбивне на номера ! Да не говорим, че никой не контролира качеството на оценките !Така, че бит е бит , eб***ният eб***н ......
16
1
 
19
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Д е,м,у,т,р,и,з,а,ц,и я т,а тече.много бавно
15
1
 
7
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Драматизацията тече много бавно.
14
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паспортизацията трябва да бъде 100 лв на кв.м.Трябва да притежават имоти само тези които могат да ди го позволят,трябва да се вдигнат и данъците.Сега бабичките които имат по 3 апартамента и 300 лева пенсия да реват.
13
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паспортизацията трябва да бъде 100 лв на кв.м.Трябва да притежават имоти само тези които могат да ди го позволят,трябва да се вдигнат и данъците.Сега бабичките които имат по 3 апартамента и 300 лева пенсия да реват.
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако това не е дискриминация,здраве му кажи. На санираните блокове техническия паспорт е част от финансирането с обществени средства , а за останалите да е за сметка на собствениците??? С какво една част от населението е различна от друга , трябва да плаща за изготвяне на този технически паспорт , а другата част да получава безплатно техническия паспорт. И без това в старите сгради тази документация се прави формално , на конвейр особено за панелките , които са копи-пейс.
11
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като санираха безплатно не ревахте . Искате по 1500 евро на квадрат. Сега ще плащате