Камиони с отпадъци от Румъния, Полша и България са задържани на Лесово

Боклукът е пътувал за Турция, в момента е на паркинг на ГКПП-то
Обновена: 22 май 2021 17:37 | 22 май 2021 17:37, Анисия Иванова
36

Снимка: МОСВ

Камиони с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България престояват на ГКПП „Лесово“ на път към предприятие за преработка в Турция. Това установи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора на 21 май, след като е била сигнализирана от Митническо бюро - Лесово.

Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България, излезли са на пункт „Лесово“, но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е проверка на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция. Превозните средства са върнати обратно на основание Административно решение за връщане на Митническа дирекция „Хамзабейли“ (Турция) на основание чл. 181/3-в от Митнически регламент на Република Турция, тъй като отпадъците не са подходящи за внос в Турция.

РИОСВ – Стара Загора е установила, че има съответствие на превозвания отпадък с придружаващата документация. След като турската страна връща камионите, следва да бъдат върнати в страната по изпращане (откъдето са тръгнали съответните превози), като за целта е необходимо на ГКПП „Лесово“ да бъдат предоставени коректно попълнени документи по приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, на който ще напуснат територията на България.

По информация на Митнически пункт - Лесово към 12 часа днес на пункта освен 11-те камиона, има други 3 камиона (от Словакия, Хърватия и Румъния), които са пристигнали там днес. Към момента те са спрени, не са допуснати на територията на Република Турция и са на паркинг на ГКПП „Лесово“.

Сезирани са всички компетентни органи по чл. 116 от Закона за управление на отпадъците, за да се проследи маршрутът на камионите до окончателното напускане на територията на страната. Целта е контролните органи на МОСВ да гарантират, че отпадъкът няма да бъде изхвърлен на територията на България.


36
Още от Страната
Преглеждат дъба на Фердинанд във "Врана" с иновативна технология
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Горещи тийнейджъри без *** - ***
10
0
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 3 седмици
Очаквахме и новият министър на МОСВ да направи същото и да блокира вносът на всички бoклyци, ама му били вързани ръцете, че за какво е това министерство?
9
2
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 седмици
Това е бизнеса на фигуранта!!!
8
3
 
5
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 седмици
В Европа тепърва ще се заринем с планини от смет, защото от години ни залъгват с разделното събиране- от 5 бутилки - фанелка от 10 кенчета - капла на планинския бегач и тям подобни реклами, но никой показва заводи които да го правят - защото в Европа има единствено цехове за сортиране (вземат щедри субсидии от еко-таксите ) и което не става отива в пещите , но реално НЕ ПРЕРАБОТВАМЕ НИЩО.Работата е че и Китай и Африка се дадоха сметка че си имат предостатъчно вторични суровини
7
2
 
5
 
! Отговори
До 5. преди 3 седмици
Чети, не спи! "Турция ограничи вноса на пластмасови отпадъци, за да не е "сметището на Европа". Като гледам, в камионите има бали с пластмаса.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Леле и румънците ни нямат за хора ,в разградена България )
5
2
 
1
 
! Отговори
До 4 съвет преди 3 седмици
Не се отвивай за да ненастинеш ...
4
2
 
6
 
! Отговори
Оня преди 3 седмици
Турция забрани вноса на отпадъци за преработка. Така, че нашите митнически власти трябва да спират такива товари за Турция още на влизане в България
3
2
 
5
 
! Отговори
Брей преди 3 седмици
Даже и в Турция не ни искат бoклука.
2
2
 
4
 
! Отговори
Аванта преди 3 седмици
Досега сме си изнасяли бoклука за Турция, значи. А и половин Източна Европа. Е, Реджеп се е усетил най-накрая.
1
3
 
5
 
! Отговори
Шшшоп преди 3 седмици
Окрадоха ни. Изнесоха ни ***.Чуждия не щем нашия не даваме