Мръсна вода и аварии: Жителите на Самораново готвят протест

Проблемът със замърсяването е от цели 20 години
22 май 2021 15:18, Анисия Иванова
45

Протест готвят жителите на дупнишкото село Самораново. Причината е мръсната питейна вода и почти ежедневните аварии на водопроводната мрежа.

Проблемът с питейната вода в Самораново е от преди повече от 20 години. Замърсяването на водопровода започва още от водохващането. Другият проблем са честите аварии заради остарялата водопроводна мрежа.

"Сега е много тежко положението, защото до миналата година по това време имаше 17 аварии. Тази година са 41 – хората са изнервени. Селото е живо, работи училището, работи детската градина, имаме деца, имаме млади семейства. Представяте ли си в 7-8-9 часа вечерта след работа хората се прибират и какво се случва като ти нямаш вода и не можеш да си изкъпеш детето?", заяви кметът Райко Цветков.

В селото живеят повече от 2 хиляди души. На улицата, на която живее Иво Югов, аварии има почти всеки ден.

"Това е моята улица – в рамките на около 5 дни за около една седмица тук имаше 5 аварии. Те си личат къде са били, като имате предвид, че в някои копани места се копае за втори-трети път, на някои места има и за четвърти!", разказа той.

Въпреки че хората често са без вода – или когато я има е мръсна – те си плащат редовно сметките.

"Газим във вода, а ходим жадни, което е трагедия!", споделя Костадин Севдин.

От ВиК - Дупница заявиха, че проблемът е в старата водопроводна мрежа. Има изготвен проект – очаква се финансиране от държавата, което не е ясно кога ще се случи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Ам от ВиК да им кажат колко струва подмяната на мрежата и да им я разхвърлят по сметките . В испанското село дето живея , като подмениха централния тръбопровод няколко ГОДИНИ в тримесечната ми сметка добавяха 15? , защото беше разход нямащ връзка с количеството вода което ползваш.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мръсните, долни, крадливи гербераски опоскаха и бюджета за еко проекти до 2023. Даже и 70 милиона за малко да откраднат без да бъдат предвидени в бюджета. Герберастката из-мет трябва да се затрие от лицето на земята и да гледа чимширите от към корените начело с прозата тиква крадлива
7
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Такива проблеми са навсякъде в България. Местната власт е слаба. По причина, че не им се работи,не обичат да поемат отговорност / но си обичат корупцията,шуробаджанащината, и леките доходи без контрол/. Чакат някой големец от партия да им реши въпроса с парите. А те да потунат в безкрая.
6
0
 
7
 
! Отговори
В Дупница преди 2 години
И селата наоколо властва ГЕРБ и хората на Ивайло Константинов(Юнион Ивкони)В общинския съвет 28 са съученици на Константинов,шефът на ВиК-също.
5
6
 
0
 
! Отговори
я па тия преди 2 години
ещо протестират ?! Борисов не е на власт . или просто протеста в бил плануван ама мая общата сега е дала парите .
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опа! Крепосните селяни в 51-вия щат пак негодуват! Незабавно да бъдат бомбаридрани преди да станат заплаха за демокрацията!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев извикайте, той е специалист по ВиК.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама цената на водата не пропуснаха да я вдигнат, нали?
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И те са гласували за ГРОБ. Да си понасят последствията!