Данъчни броят парите на фирмите, ще проверяват и складови наличности

НАП ще търси укрити налози
26 май 2021 07:00, Анисия Иванова
73
Данъчни броят парите на фирмите, ще проверяват и складови наличности
Снимка: БГНЕС

Данъчните броят парите в касите и стоките в складовете на фирми, които по документи имат твърде големи за дейността им суми в брой или материални запаси. Ако по документи едно дружество има пари в брой или материални запаси, които не съответстват на реализираните от него обороти, това най-често е признак за укриване на налози.

През 2020 г. са възложени 300 проверки на дружества, които са посочили във финансовите си отчети наличието на значителни парични средства в брой, пише в отчета на НАП за миналата година. В 128 от приключилите проверки е установено разминаване между парите в касата по документи и реално наличните при проверката. Най-често парите липсват, защото собственикът на фирмата ги е взел, но за да не плаща данък върху дивидента, по документи парите са в касата на дружеството.

В резултат на проверките на НАП в 81 от дружествата през миналата година доброволно са променени счетоводните документи, като е извършено разпределение на дивидент в размер на 74,394 лн. лв. и върху него е платен данъкът от 5%. На 30 фирми са възложени ревизии, като в резултат на приключилите 4 ревизии са установени допълнителни задължения в размер на 128 хил. лв., пише в отчета на НАП, цитиран от "Труд".

Масирани проверки на парите в брой във фирмите от НАП правят от няколко години. Първоначално влизаха на проверки във фирми с огромни кешови наличности. Но в момента проверки се правят и в дружества, които нямат големи суми в касите си, но те не отговарят на отчитаните месечни обороти. Служебният министър на финансите Асен Василев също наскоро обяви, че започват проверки на наличните пари във фирмите.
Една от използваните схеми за източване на ДДС е включването на едни и същи фактури по няколко пъти в дневниците за покупки по Закона за ДДС. В резултат фирми неправомерно генерират ДДС за възстановяване.

През 2020 г. са възложени 77 проверки и 71 ревизии на фирми, в които е установено, че използват тази схема. В рамките на 2020 г. са приключени 135 проверки (някои от които са започнали през преходната година) и 27 ревизии. В резултат са установени допълнителни задължения към държавната хазна в размер на 2,986 млн. лв.

Наличието на твърде големи за дейността на една фирма складови наличности също е признак за укрити данъци. Най-често стоките отдавна са продадени. Но за да не плаща фирмата ДДС и данък върху печалбата, по документи стоките са в склада. За установяване на действителните наличности на материални запаси през 2020 г. са възложени проверки на 571 фирми. От тях 274 проверки са приключени през 2020 г. На 263 от фирмите са направени инвентаризации, като при част от тях са установени липси и несъответствия. Част от фирмите доброволно са коригирали данъчните си декларации и са посочили, че дължат допълнителни налози в размер на 822 хил. лв. На 13 от фирмите са възложени ревизии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
А парите върху нощното шкафче изобщо не ги броиха.Защо ли?
44
0
 
1
 
! Отговори
До сто преди 2 години
Да речем, заради едните и същи изводи в крайна сметка, без значение от дедуктивния и/или индуктивния подход на разсъждения.И още една особеност на руския рибо... пардон, народопсихологията - ако Иванчо не е знаел, разбирай имал мерак да научи, нещо на младини, малко вероятно е и Иван да го знае...
43
2
 
9
 
! Отговори
един преди 2 години
Ей хора ,кога ще разберете че да има постъпления в хазната трябва да има БИЗНЕС, работа, платежоспособно търсене, работеща икономика..... а то няма никой тука......особено за малкия бизнес....условия за бизнес няма...
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАП затвориха заведението на познат, защото сервитьорката издала "грешна касова бележка". Вместо чай за 2 лева, чукнала кафе за 2 лева. WTF, бе!!!!
41
5
 
1
 
! Отговори
сто преди 2 години
До strh Защо мислиш, че всички действат по гербаджийския похват??
40
7
 
3
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До ... 44Крайно време беше! Нал-честите измами са през касова наличност - било то за неотчетни екскурзий до Дубай и МАлдивите, било то за парички за тоя оня....Браво! Действайте, дано даде резултат.
39
3
 
22
 
! Отговори
strh преди 2 години
Хахаха, това просто ще бъде една инвентаризация на все още работещите фирми в Бг от страна на "служебното" комунистическо правителство!! Една инвентаризация с която ще добият ясна представа за бъдеща ХРАНИЛКА, за да могат след като спечелят изборите- които ще ФАЛШИФИЦИРАТ с новия изборен кодекс и машините-да изцеждат фирмите със сериозни обороти!! По този начин ще си осигурят поне 4 години кражби чрез изнудвания и сплашвания един определен брой работещи фирми!ПреЦедента си търси спонсори
38
3
 
3
 
! Отговори
светнат преди 2 години
До КрайОще по просто е - фирмата показва вчерашен договор, че ги е дала назаем. Така се избягва физическия кеш.
37
7
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Фирмите: собственици милионери не искат да платят 5% данък на милионите коита са изкарали като дивидентиДанъчните: Намират тези нарушенияТроловете по форумите: Смазват бизнеса!А тази схема с парите в брой в касата отдавна се знае, че е за укриване на данъци. Единствения въпрос е защо чак сега?
36
3
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А защо не проверяват фирмите на БСП милионерите?
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите смазват бизнеса по време на пандемия!!! Започва повсемесна национализация на фирми и имоти.
34
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
До 38 - направо е невъзможно. Фирма взима а заем - показва ги на данъчните да бороят. После си ги връща. И така до безкрай докато данъчните не изброят всички пари в България. Културиста не знае че това е пробвано или пък симулира дейност.
33
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
*** това кой ще го прави - културиста дето си продал фирмите със задължения на клошар ли?
32
0
 
2
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
НЕ Е ЯСНО КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА НА ПРАКТИКА.....
31
4
 
14
 
! Отговори
38736 преди 2 години
До АнонименЗащо да ви съсипват новите? Просто си наемете счетоводител и плащайте данъците си и никой няма да ви закача. Просто схемата с рушвети и неплащане на данъци трябва да спре.
30
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Чувам гласове
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А шефа на НАП (близък на фигуранта) има милиони задължения към хазната
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те това го правят от 7-8г. вече. Най-често с малки бизнеси и фирми.Още не съм чул да проверят наличността и потока на доставки на Лукойл да речем.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те новите ще ни съсипят
26
6
 
3
 
! Отговори
Хо,хо,хо,ооо... преди 2 години
АМИ, КАТО СТЕ БАЛАМИ И МУХЛЬОВЦИ ШЕ ВИ БРОЯТ И ЦУНАТ ПАРИЧКИТЕ.... ха,ха,ха...ТАКА ВИ СЕ ПАДА!!!!!!