Ниското заплащане води до недостиг на квалифицирани кадри по морето

Повечето подготвени млади хора избират да работят в чужбина
Обновена: 1 юни 2021 18:34 | 1 юни 2021 14:33, Петя Славова
104
Ниското заплащане води до недостиг на квалифицирани кадри по морето
Снимка: БГНЕС

В началото на летния туристически сезон хотелиерският и ресторантьорският бизнес у нас отново се изправиха пред най-големия си проблем - недостиг на квалифицирани кадри. Незаети работни места има за всички позиции в бранша. Въпреки че професионално подготвени млади хора у нас има достатъчно, те не желаят да работят в страната заради ниското заплащане и краткия сезон край морето.

Още по темата
Според Кристина Кирилова - завършила Колеж по туризъм и владееща 2 чужди езика, основният проблем в бранша е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Студентите, които се обучават в сферата на туризма, са много, но повечето от тях избират да работят в чужбина.

"До известна степен е обособено от сезонния характер на туризма. Работа има през летния сезон, това са 2,3 месеца - от юли до септември, през които хората могат активно да работят, да имат добри доходи, но след което през есенно-зимния период просто туризъм няма. Доста от младите хора се насочват към чужбина, смятайки, че в България просто реализация няма. Това не е вярно и аз лично за себе си съм взела решение да остана в България и да работя тук", каза студентката пред БНТ.

По думите й, голяма част от студентите, които остават в страната, най-често се реализират в друга сфера.

"Общоналожилото се мнение е, че няма добра реализация в туризма, че не е достатъчно доходоносно. Добър доход се изкарва през летните месеци, основно заради бакшиши и допълнителни възнаграждения, но основните заплати в сферата определено не са високи, граничат с минималната, което трябва да се промени, защото когато човек влага години наред в обучение, образование, изучаване на чужди езици, абсолютно задължителни в сферата, след това да работи за минимално трудово възнаграждение, естествено не е мотивиращо", смята Кристина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
11
 
! Отговори
море и мъка преди 2 години
Колко изневери и флиртове ставаха на морето и колко смесени бракове с чужденки?Колко много разврат имаше и полуголи в бански курортистки? Старо и младо ходеше!
48
0
 
11
 
! Отговори
шлагерът преди 2 години
Преди на морския бряг нямаше нищо и сега вървим към нищото!!!
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До заключение:КРАЯТ НА ТУРИЗМА И МОРЕТО НАСТЪПИ. Тежко и горко с поминъка на местните ***
46
2
 
24
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Почивката на Черно Море е Религия за Българина . Тази традиция е от времето на СОЦА и Бай Тошо - лятото отиваме на Нашето Море - деца , жена , кола и почивка .Днес много българи се чувстват застрашени ако отидат на Черно Море - чака ги Мафията на Политици и Партиици - те са заградили Територия като в Косово - Черно Море трябва да се Освободи от Паравоенни Организации на Партиици .Заради Сигурността в Гърция отиваме на Море , по-грозно е , но е гаранция за деца и семейства .
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е съвсем така, доста работодатели в този бранш си са сериозни и държат на работната ръка и нямат проблеми естествено това им е намалява ли преди години печалбата но сега се отплаща, но в този бранш има и много които търсеха бързите печалби за сметка на работниците си и там наистина има проблем, а те самите не могат да се преквалифицират като сериозни работодатели, защото това изисква усилие от тяхна страна.
44
0
 
14
 
! Отговори
мина онова време преди 2 години
- когато Господ ходеше по земята и природата даваше всичко даром без пари,- когато се хвалехме, че преди на морския бряг е нямало нищо освен влечуги- когато вишисти захвърляха дипломите си и ги заменяха с табла за сервиране,- когато народа се осигуряваше валутата за Кореком - корекция на комунизма,- когато *** и селски персонал се женеха за чужденки и скандинавки- ...и когато морето беше прозорец към света и единствена витрина за живота на запад- гларусите отлетяха и рибата изчезна...
43
0
 
18
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Тия кадри от Украйна,Молдова и Киргизстан,идват да си направят едно море три месеца на аванта!За нищо не стават,мързеливи и нехигиенични!
42
1
 
22
 
! Отговори
сезонн работник преди 2 години
До ...работа с много дежурства до 16 часа на ден без почивни дни и болнични! Даваха компенсации до 7 дни в края на сезона независимо от озвънредния труд. Накрая на сезона се разболяваш от ангина и боледуваш 40 дни от изтощение на организма!Най-доходната работа се даваше на доносчици на МВР и военни пенсионери.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали щяха да вкарват кадри от Молдова ?
40
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложили цени 100 лв на вечер , бира 5 , сянка 5 а искате да ви работят за 600-700 лв няма как
39
0
 
14
 
! Отговори
с пръдня - боя! преди 2 години
никъде го няма!Всички ги интересува само бакшиша за сметка на курортиста!
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В испания в смрадлив бар с 3 маси вътре и 10 на терасата заплатата ми за около 50-60 часа седмично , бе около 1600/1700? за месец плюс 2 яденета всеки ден и всяка вечер си спя вкъщи. Общото с Бг е че'и тук гледат да те осигуряват на минималната заплата (1100?).
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е защото правят мушенгии
36
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре се случват нещата. Хотелиерите по морето в голямата си част са комбинация от бай *** и средностатистическа мутра. Очакват някой да им слугува, а те само да взимат парите. Ама вече никой не е толкова глупав. Пак ще слугуват, но в чужбина поне ще им плащат. Затова им бай *** хотелиерът вече си взима работници от Украйна или Молдова, там явно са по-закъсали от нас. Но и това ще е до време.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист6 цифри прибира шефа ти. За тебе 3 цифри.
34
0
 
43
 
! Отговори
... преди 2 години
Работил съм по морето като ученик и студент! Ми какво да ви кажа много по-добре е на студентски бригади в толкова уплюваното САЩ! Тука на морето работих 2 поредни години! Просто няма да повярвате какво е, дори да ви го напиша ще си помислите, че лъжа! Сега вярно това беше преди 10г, но едва ли нещата са се променили към по-добро, даже си мисля, че са се влошили! Само за насока ще ви кажа, че за последния месец работа по "курортите" "ни" нито един "бизнесмен" не изплаща цялата заплата!!!
33
0
 
47
 
! Отговори
Безделник преди 2 години
Работа със заплащане под определено ниво се нарича спонсорство за чорбаджията. Ако като сложиш разходи транспорт, обяд, по-читави дрехи и накрая не остава почти нищо, по-добре без работа.
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг не вярват на мушеници.
31
8
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До Анонимен 38 : За българи скоро няма да работя, защото не стига че са прости и стиснати, а и нямат пари. Един среден клас проект е 6 цифрена сума в долари, но *** балкански не му се плащат толкова. И той като теб си мисли че ИТ бизнеса е кол център :)
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не се нареваха тия... като вдовици са. писнаха ни вече! сменете плочата!и ниеси имаме проблеми, ама не ревем в днес.бг!