Фирмите длъжни да си изберат доставчик на ток до 10 юни

Клиентите могат да ги сменят всеки месец
3 юни 2021 14:35, Анисия Иванова
26
Фирмите длъжни да си изберат доставчик на ток до 10 юни
Снимка: БГНЕС

Фирмените клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, са задължени да изберат своя доставчик на свободния пазар на електрическа енергия след 1 юли, напомня Министерството на енергетиката.

Това трябваше да стане през есента, но срокът бе отложен заради поредната вълна на коронавируса. По този начин всички, дори и най-малките бизнеси, ще излязат на свободния пазар. На регулирания ще останат само домакинствата.

Фирмите трябва да подадат чрез избрания нов доставчик заявление към електроразпределителното предприятие, което ги обслужва, до 10 юни 2021 г.

Министерството на енергетиката съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са разработили въпроси и отговори, чрез които да помогнат на фирмите при тези процедури. По-подробна информация може да бъде открита и на специализираната платформа на КЕВР на следния интернет адрес: https://platforma.dker.bg/, както и на http://ofertizatok.bg/.

Ако до 10 юни небитов клиент не е избрал доставчик и не е подадено заявление за снабдяване с електроенергия на свободния пазар, така че реалните доставки да започват от 1 юли, електроснабдяването му няма да бъде прекъснато. Той ще се снабдява от досегашния си доставчик, но в качеството му на доставчик от последна инстанция, като цените ще са значително по-високи. Пасивното поведение от страна на потребителите в този случай е неприемливо, защото ще доведе до повишаване на сметките им за електроенергия, предупреждават двете институции.

Всеки небитов клиент сам избира доставчика, с който да сключи договор за доставка, въз основа на предоставени оферти и свободно договаряне или при условията и по реда на Закона за обществените поръчки. Доставчикът трябва да притежава лицензия за извършване на дейността "търговия с електрическа енергия“.

Клиентите могат да сменят доставчиците си всеки месец, но не бива да се подвеждат и да гледат единствено ниската цена, а и да обръщат внимание на договора в неговата цялост, предупреждават от КЕВР.

 


26
Още от Страната
Сигнал от Helpbook: Строител затвори с бариера общински път в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не може да ме задължи да купувам нещо!Дори и ток!Ако искам!Не съм длъжен!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Длъжен е заповедна форма,която за частна фирма няма как да важи!Фирмата може да реши,че няма нужда от ток!Може сама да си го прави с агрегат.Какво значи длъжни???!!!Я си гледайте масата там!
2
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Уж са длъжни, но имат право и да не сключват договори. Само аз ли виждам противоречието?Защо не мога да купувам директно от производителя?
1
4
 
8
 
! Отговори
EЛИ преди 2 седмици
ДЪРЖАВАТА ПРОИЗВЕЖДА ЕЛ ТОК---САМО ТЯ И НИКОЙ ДРУГ---ТЕЗИ ДОСТАВЧИЦИ СА ПОСРЕДНИЦИ-----------ОТ КЪДЕ И КАК ТЕЗИ ДОСТАВЧИЦИ МОГАТ ИЛИ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРЕДЛАГАТ РАЗЛИЧНИ ЦЕНИ???????????????