Омбудсманът: Над 100 000 българи са без европейски здравен сертификат

Има неравно третиране на различните хора, коментира Диана Ковачева
19 юни 2021 14:30, Петя Славова
17
Омбудсманът: Над 100 000 българи са без европейски здравен сертификат
Снимка: БГНЕС

Над 100 000 са българите, които са преболедиували коронавирус и не могат да имат европейски здравен сертификат. Това заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ извън обхвата на този сертификат остават хората, които са преболедували, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, но са установили болестта с антигенен тест. Извън обхвата остават и тези хора, които имат антитела, не са установили, че са били болни. Те дори не са били регистрирани в РЗИ. Тук има неравно третиране на различните хора, коментира омбудсманът.

"Едните ще могат да пътуват без да плащат PCR, а другите щя трябва да плащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лева в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този сертификат е да улесни хората, не да ги затрудни", каза Ковачева.

Още по темата

Тя коментира и други аспекти на пандемията. Оказва се, че децата след изолацията са в много тежка ситуация на стрес и липса на мотивация. Тинейджърите изпитват два пъти повече страх, пет пъти повече скука, три пъти повече гняв, пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече самота, два пъти повече безполезност, по данни от "УНИЦЕФ". Пътят е децата да имат по-добър достъп до психолози, родителите да говорят повече с тях. Някои деца като първокласниците дори не успяха да изградят социални умения. Това ще даде отражения в бъдеще. Психолозите в училище сами трябва да търсят децата", каза Ковачева.

По темата с телковете омбудсманът заяви, че определена група пациенти са поставени в едно унизително положение - на всеки 3 години да доказват заболявания, които са необратими. Например при епилепсия или липсващ крайник.

Тези хора трябва да събират документи за един много кратък срок и те се натоварват физически, финансово, защото нямат време да си направят направления, самите комисии също се натоварват.

КЕВР все още има време да не допусне увеличаване на цените на тока и парното. 14 % се иска увеличение за София, а Топлофикация София изобщо не е подала финансов отчет пред КЕВР и аз питам на какво основание искат тези 14% увеличение. Липсва оценка за услугите, които топлофикациите си дават на услугите, които предлагат, коментира още омбудсманът Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** копанарка върви дате излекуват изкуфялата глава стига си лъгал народа няма никакъв вирус проклинам ви всичките дето лъжат всеки ден дано да горите в ада
14
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Психотерапевт 'by default' можеше да напишете, но в някой форум на английски. Тук все още се използва предимно български език, дори и да е диалектна форма. Не всеки е длъжен да знае английски и да чете смесици от двата езика.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а колко българи са без европейска заплата няма ли да каже???
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на мутрата радев
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пъхнетесиги у *** тия сертификати долни мутри вън никой неви вярва вече оставка дано да горите в ада
10
3
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Тези тарикати не могат да бият по тарикатлъ,к балканската мутра, която о,к,р,а,д,и българите с милиарди в офшорките. Да плаща балканската мутра!
9
14
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
Голяма част от тях са тарикати,които с изявени сиптоми не си направиха безплатен PSR, за да избягнат карантината. И щъкаха насам-натам, и разнасяха заразата. Сега да не реват, а да си платят съответните тестове
8
3
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Тази г,е,п,а,д,ж,и,й,к,а защо не е сменена??
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма единна информационна система като на запад, не е регистрирано кой имал антитела, кой кога какъв положителен тест имал.....хаос както обикновено
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ми изтрихте коментара за Аушвиц.. егати демокрацията и свободата на словото...
5
1
 
11
 
! Отговори
дипломиран психиатър преди 2 години
Опитите да фрагментират българското общество удрят на камък. Просто българите са всеки за себе си. Индивидуалисти. За повече професионални съвети - тарифата е висока.
4
11
 
3
 
! Отговори
Психотерапевт преди 2 години
От форумите личи, че България се нуждае от много психиатри, за да излекуват манията "перманентно гласуване" и "антиваксъри". Обикновено децата ги побъркват родителите, защото последните са побъркани "бай дифолт".
3
3
 
25
 
! Отговори
азът преди 2 години
Интересни разсъждения, обикновенно справедливостта не е на първо място, а е просто утопия. Парите управляват света, който ви разказва друго просто лъже. Всички ви говорят за справедливостта, но ги интересува колко ще струва. И те така....
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общи приказки от Шехеразада. Световният концлагер се разраства, а ви баламосват с някакви хартийки, след като ви отнеха правата. И сега някакви психари сами трябвало да търсят децата ви, та да ги направят още по- ненормални.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че нали целта е всички да се ваксинират, независимо преболедували или не. Много ясно, че всички затруднителни изисквания са в тази посока. Но хората все повече се дразнят, а това проваля имунизацията дори там, където наистина е нужна.