Ще има нова митническа декларация с намален набор от данни при внос

Тя е предназначена за стоки, непревишаващи 150 EUR
23 юни 2021 14:51, Анисия Иванова
11
Ще има нова митническа декларация с намален набор от данни при внос
Снимка: БГНЕС

От 1 юли се въвежда нова митническа декларация с намален набор от данни при внос, която ще се използва за деклариране на стоки, съдържащи се в пратки, обект на дистанционни продажби и със собствена стойност, непревишаваща 150 EUR, съобщиха от Агенция "Митници".

На същата дата е планирано въвеждане в експлоатация на актуализирана версия на Митническата информационна система за внасяне (МИСВ) на Агенция "Митници“. Промяната произтича от влизането в сила на новите правила за електронна търговия (т.нар. ДДС пакет).

С актуализацията на МИСВ и с оглед Директива 2006/112/ЕО на Съвета (Директивата за ДДС) се въвежда митническа декларация с намален набор от данни при внос, с която могат да бъдат декларирани стоки, вложени в пратки, по схемата IOSS, по Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос, както и всички други стоки от трети страни, обект на дистанционна продажба (онлайн търговия):

- чиято собствена стойност не надвишава 150 EUR;
- не са обект на забрани и ограничения;
- са различни от акцизни стоки;

В случай, че стоките в пратката не отговарят на тези условия, те следва да се декларират със стандартна митническа декларация, с която до този момент се декларираха всички пратки, подлежащи на митническо оформяне при внос.

Както и стандартната митническа декларация при внос, така и новата митническата декларация с намален набор от данни ще се подава по електронен път, информират от Агенцията.

Декларацията с намален набор от данни може да бъде подадена лично от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат лично митническа декларация, трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенцията.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В пощата взимат по 16 лева за обработка на документите за митницата. Ако си поръчаш нещо за 5 лева ще трябва още 16 за български пощи... Абсолютна и'диотщина...
10
0
 
2
 
! Отговори
Андрей преди 1 месец
В момента са нужни 2 декларации ,една за съгласие за лични данни ,една за стойност и разпечатка от сайта от който е поръчано ,където да са видими цена ,имена ,номер на поръчка и вид на продукт. След подаването им разбира се започва голямото зачакване да благоволи някой "служител" да я освободи от митница което може да отнеме и повече от месец и полувина въпреки ,че ни стрижат като овци навсякъде, пощи ,митници. Пълни фрикове...
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поръчах от Китай пратка в края на март. От 16 април до днес е на митница, има малък шанс да си я взема до края на седмицата. Няма да пиша какво мисля за пощите и митниците ни, че не е никак прилично.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в швейцария до 60 франка безплатно че и доставките на повечето неща са безплатни. китайцте пък на скъпите неща им пишат фалшови цени без да питат дори щото знаят какви са ограниченията.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който купил от АлиЕкспрес, купил..Ама свърши вече тя..
6
9
 
3
 
! Отговори
хх преди 1 месец
Глупости Алиекспрес завишиха цените защото ДДС и такси е платено и пратките идват от Холандия Полша Испания Чехия
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ве кво стана с оня слоган де ни лъгаха за да се набутаме в ЕС "Свободно движение на хора, стоки и пари" ?! Нещо май работата стана "Далвера на чиновници за движение на хора, стоки и пари.?!
4
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Купих си костен нът за китара, 2 бр за 5 долара. Пристигна и ми поискаха още 25 лв. А в магазина тук са по 12 лв.
3
0
 
10
 
! Отговори
АлиЕкспрес преди 1 месец
Умря. Купуваш нещо за 10 долара, плащаш 17 лв за представител, още 7 да ти го доизпратят, плюс 3.40 ДДС, общо 47.50. Ако се опиташ сам да си оформиш декларацията, ти иска номера на карго самолета.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а безмитния внос на стоки до 30 пари отпада ли?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такса тук, такса там, такса за мен, такса за теб очаквайте скоро и такса дишане