Внос на череши от Турция проваля реколтата в Кюстендилско

Изкупуването на череши е спряло въпреки цената от 80 ст. за килограм
24 юни 2021 20:53, Ния Христова
86
Внос на череши от Турция проваля реколтата в Кюстендилско
Снимка: БГНЕС
Внос на череши от Турция обрича на провал реколтата в Кюстендилско, твърдят местни земеделски производители, предаде БНР.
 
Според тях именно заради вноса в региона от вчера е спрял изкупуването на череши въпреки ниската цена от 80 стотинки за килограм.
 
"В района на с. Драговищица предупредили да не берат череши, защото цехът за преработка, собственост на италианец, докарва череши от Турция", каза бившият кмет на селото Драголюб Стоянов, който е и производител.
 
"Няма изкупуване на череши, никакво за днеска, никакво. Абе още не сме  ги почнали и те ги спреха. Каква става тая работа, не знам, в тая България. Вчера казаха, че са докарали два ТИР-а турски череши, вкарват си отвън, а на нас няма кой да ни ги купи".
 
"Ситуацията е крайно неблагоприятна за местния производител и съответните служби - областната служба „Земеделие“, Министерството на земеделието, Областната служба по контрол на храните и др., трябва да се намесят веднага", казва проф. Димитър Домозетов, доскорошен шеф на Института по земеделие край Кюстендил, сега частен производител.
 
"Това са номера, но те са на наша територия. Има кмет, има власт, могат да намерят Агенция по храните, да отидат да се види какво се внася или ще ни донасят болести от там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
ехооо преди 2 години
Черешите! Соца свърши. Използвайте думи, като конкуренция и пазарна икономика.
65
0
 
4
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Ами прекупвачите са виновни,не производителите бе деца!Не само за черешите ,за всичко е така -от нивата и градината до щанда цената скача десеторно!
64
2
 
8
 
! Отговори
баба ви Пенка преди 2 години
Хубаво,че са турците,че няма да опитаме черешите, нашите искат по 10 лева за кило.
63
0
 
10
 
! Отговори
браво на турците преди 2 години
Браво! Който може да работи, ще залива пазара. И с домати и с краставици и с каквото си иска. Не става нашите "фермери" само да цоцат еврофондове и да "инвестират" в апартаменти в София и скъпи коли, вместо да купуват трактори и да си оправят производството. Познавам поне десет "фермера" с по 5,6 апартамента в София, иначе във фермата му цари 19 век! После няма производителност, цената е висока и як рев за нови субсидии... ***..
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2017 г. са платени 141 000 лв. помощ de minimis за производители на череши. Много ли е това? Едва ли. Но ако не източваха фондовете със субсидирането на био тикви и разни други схеми под носа на ЕК, щеше да има много повече финансиране за реалните производители.
61
0
 
11
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
По Тошово време вьв в.,,Народна армия"имаше статия от един подполковник,който иронизираше и осмиваше ,,утопичните планове на турските политици,почнали строежа на втория по големина водоем в света(GAP),от който ще се полива земя,колкото територията на Австрия и оттам ще ,,наводнят"цяла Европа с плодове и зеленчуци!!!"Сега виждам как дьлбоко се льжел другаря подполковник...Льжел е и читателите си!Водоема е завьршен и ,,бьлва"плодове и зеленчуци 4 сезона за целия свят!!!
60
1
 
12
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 22(,,А бе"): Да бе,турските череши са с ,,нитрати и химикали"(по ти се иска да кажеш и убедиш народа,че са сьс цианкалий ама чувстваш,че ще е доста подсилено) а бг черешите ...оооо те са с каймак вместо костилка отвьтре!!!Вярно е било,че наистина сте били корав народ,щом от 1990 г.нито един не почина от всичките тия турски домати,картофи,ябьлки,череши,фрашкани с всичките отровни елементи от Менделеевата таблица!!!Аферим!Ашколсун!!!
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега погледнах, турците са заляли европейския пазар с череши ,даже и в Германия черешите са турски или испански и 100 грама с намаление струват 49 цента в немския Кауфланд, смятайте килограм череши колко струва! Това означава, че няма добра българска политика, щом от държави извън ЕС като Турция се внася в ЕС, а от ЕС(България) не се изкупуват черешите в ЕС.
58
4
 
5
 
! Отговори
ЩО ДА НЕ ПРОДАВАМ... преди 2 години
...ЗА ДА БАЧКАМ... И ДА ХРАНЯ МУТРИТЕ НА ЧАЛГАРО, МАЯМАТА И БСП , ЛИ...??!АЙДЕ , БЕЗ МЕНЕ....
57
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Иво-ИВ0 В 1-ИН ДЕКАР П0 СТАНДАРТ СЕ САДАТ 40 БР ДРЪВЧЕТА-ТИ СИГУРЕН ЛИ СИ ЧЕ ВЗИМАШ П0 35 ЛВ?-НЕ НАО МЕНЕ ТИЕ!
56
4
 
10
 
! Отговори
Така е при Радев... преди 2 години
....като нема череши и картофи...ядеш , квото ти внесат мутрите му.... от КОНТРАБАНДА! Затова се сменят митничари и полицаи----ЗА ДА НЕМА ПРОБЛЕМИ С КОНТРАБАНДАТА!
55
3
 
8
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
..те черешите се изкупуват за 0,80 ст/кг....А , КОЛКО ВЗИМАТ МУТРИТЕ НА МАЯМАТА , ЗА ДА СТИГНАТ НА ПАЗАРА ДО 4-лв/кг.....ха,ха,хаааааааааа...?????
54
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме български череши , а не внос, ако имате градини, си садете сами черешите, не купувайте чужд внос , преди години от Турция бяха вкарали токсични картофи, а зеленчуците им са пълни с нитрати!
53
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се забрани вноса на храни от Турция в България изобщо, убивате България по този начин и селското стопанство - също! .... И не давайте селското стопанство на чуженци ,защото те също ви убиват с действията и алчността си, дайте го на църквата или на смесени фирми - 30% чужди и 70 местни собственици!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъсна истината защо избиха прасетата в селата. Европейци строят техни ферми у нас ..........https://vestnikzora/agro/20057/%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0/
51
4
 
1
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Проблема е липсата на адекватна субсидия. Аз череша получавам 35лв както и един зърнар. Това е недопустимо и затова догодина и от Африка ще вкарване не само череши
50
3
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
А бера череши и тази година отново прекупвачите и италянеца ни цакат в цената. Макс 1лв,ама макс, това ти говоря за хубава череша. Иначе 60ст... *** бере за по 40ст.|кг +дневен договор 8лв+кафе. Сметни къде ми е печалбата.... Субсидия та иначе е 35лв на декар от който плащаш 10% данък + осигуровки като земеделски.... Ако стигнеш до голямата субсидия (150лв на декар) значи трябва да си набрал от 1дк 500кг... Ха смятай сега как да спечеля и кажи защо да не се откажа
49
1
 
8
 
! Отговори
Яааа...... преди 2 години
АБЕ, кой от ЧАЛГАРИТЕ забогатя от черен внос на бамя от Монголия....помните ли...ха,ха,хааааа....или сте забравили!!??????.
48
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АБЕ Х0РА ЧЕРЕШИ ЗА 80 СТ В БЪЛГАРИЯ В ЕВР0 СЪЮЗА-К0Й ЩЕ ВКАРВА 0Т ТУРЦИЯ ЗА П0 МАЛК0?-ТЕЗИ НЕ СА Т.Ъ.П.И ДА БЕРАТ ЗА 20 СТ.
47
1
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
И като как несубсидираните череши от Турция са по-евтиниот субсидираните череши в ЕС ?