Корабоплаването по река Дунав вече се съживява

Преди дни край Русе акостирали първите круизни кораби
1
Корабоплаването по река Дунав вече се съживява
Снимка: БГНЕС

След като премина голямата вълна на пандемията, корабоплаването по река Дунав се съживява. Това коментира директорът на дирекция "Ръководство на корабния трафик-река Дунав" в Русе инж. Валентин Христов по повод на Деня на река Дунав - 29 юни.

По думите му се наблюдава съживяване на товарните и логистичните фирми. Христов даде пример, че преди няколко дни край Русе са акостирали и първите два круизни кораба за тази година.

Очакванията са в разгара на лятото корабопосещенията край Русе да се увеличат. "Има напредък и все повече кораби започнаха движение по реката", обясни Христов.

По думите му е подобрена и навигационната обстановка след драгажните дейности, извършвани от изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". Проблем с корабоплаването към момента няма.

Христов каза още, че през миналата година заради пандемията и противоепидемичните мерки посещенията на товарни кораби в българските пристанища са намалели с 10-15 процента, а круизен сезон изобщо не е имало.
Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) отбеляза Деня на река Дунав в Русе с празнична програма.

По време на тържеството пред сградата на Центъра за речни информационни услуги в Русе, в който е съсредоточен целия контрол на корабния трафик в българския участък на река Дунав, бяха наградени и млади таланти от детския поетичен конкурс "Дунав и Русе в сърцето ми", предаде БТА.

От държавното предприятие припомниха, че конвенцията за опазване на река Дунав е подписана на 29 юни 1994 г. в град София. Документът е стратегическа основа в международното сътрудничество за опазване и устойчиво използване на Дунав. Целта на празника е да привлече вниманието към значението и опазването на една от най-значимите европейски реки и нейните притоци.


1
Още от Страната
РДГ София установи незаконна сеч на 700 дървета общинска собственост
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъкмо се съживи и Дунава пресъхна...