Съседска драма: Мъж загради имота си, друг не може да излезе

Комшията е затворил пътя, до който е вратата на възрастния му комшия
2 юли 2021 11:06, Петя Славова
22
Съседска драма: Мъж загради имота си, друг не може да излезе
Снимка: Кадър, БНТ

74-годишен мъж от Балчик вече втора седмица не може да напусне дома си, след като съседът, с когото е водил дълга съдебна битка, е получил разрешение да огради своя имот. Така пътят, по който комшията е стигал до мястото си, е затворен.

Със ситуацията трябва да се справи Иван Първанов, който е купил имота си във вилната зона още в средата на 80-те години.

"Когато той си купи мястото, нямаше нито едно място купено. Първи го купи, направи си вила, направи път”, обяснява пред БНТ съседът Димо Данев,

Пътят е бил чакълен, добавя Данев. Други съседи потвърждават, че участъкът е използван като улица, но твърдят, че това е плод на добросъседски отношения.

Вълко Василев бетонирал пътя миналата година. По думите му, съседите преди време като правили строежите си, искали да вкарват материалите и го помолили да дръпне мрежата си, за да могат да влизат. "На всичките излазът ни е на улица 10-а. Ей там долу е", показва Василев.

Между улица 10-та и имотите на Иван Първанов и съседите му стои висок и стръмен скат. "Целия Балчик да обиколите е така и всеки си прави подходи”, допълва Вълко.

Иван Първанов изгражда подхода към къщата си през имота на съседа преди повече от 20 години. "20 и няколко години аз на никой нямам претенции и за нищо. И решиха да ми вземат и пътя, който ми е даден със заповед номер 32 95-а година за достъп до терена”, коментира Иван.

Съдът е позволил на Христо Янев, с когото Първанов се съди, да огради имота си, включвайки и спорната улица. Янев купува имота си през 2005 година.

Христо обяснява, че просто иска законни граници:  "Дали са вляво, вдясно, искам да имам спокойствие, аз съм дошъл на пенсионна възраст да живея спокойно. Да ми определят граници. Те определиха едни граници, които г-н Първанов не го устройваха и започна да съди общината", допълва мъжът.

След години съдебни спорове, Административният съд отхвърля исковете на Първанов, а съседът построява ограда. Първанов завежда ново дело. "1 година по-късно, на още една инстанция казаха: да, има разминаване поради неправилно замерване навремето, че е било по-примитивно, сега е електронно замерване, има разминаване с 54 квадратни метра”, допълва Христо Янев.

Янев премества оградата си, но подава иск да встъпи във владение на целия си имот, който включва и участъка, по който преминава Иван Първанов. Решението на Върховния касационен съд е в полза на Христо Янев и той изгражда новата ограда.

"През 2018-а година, когато Иван Първанов заведе този иск, аз направих среща с неговия адвокат и му обясних – безсмислен е този спор – тези 54 квадрата, които искате да вземете от другата страна между границата на двата имота, предпочитаме да ви осигурим право на преминаване, да сключим едно споразумение – вие минавайте отдолу, не ни карайте да местим тази ограда”, разказва адвокат Асен Атанасов.

Сега Първанов се чуди как ще се снабдява с хранителни продукти и лекарства. Засега му помагат добри хора. Има от другата страна малък път, който за възрастния човек е стръмен и опасен и не ползва.

От община Балчик заявиха, че нарушение на закона няма. "Оградата е направена точно съгласно съдебното решение. Съгласно кадастъра той има достъп до имота си. Независимо, че скатът е стръмен, той досега можеше да си направи пешеходни стълби. Общината няма право да строи в частен имот. Като му направим достъпа през общинската част, следващите метри до къщата кой ще му ги направи?”, попита кметът на Балчик Николай Ангелов.

И така, оградата, преграждаща пътя, е законна. А единственото решение е възрастният мъж да изгради подход към имота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Балчикделосъседиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В много случаи, всичко изглежда законно, но хаосът в кадастър се създава понякога, от самите техници там, които си преначертават плановете според собствените желания, подкупени, или на партиен, роднински принцип. След няколко години тези"ноновъведения"се узаконява с новия кодастрален план.
17
4
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Стани горд тракиец като мен, аз така си прикривам българското поданство в чужбина, какъв си бе - амчи тракиец, къдее това - амчи където е българия, гърция и турция,
16
0
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Тези са забравили че на човек му стига място 2м на 1м и най важното е че и ремарке не му трябва
15
2
 
8
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До АнонименПърво се изграждат улиците и алеите и след това се разкопават за канализация и електрическа мрежа. Така е много по-ефективно и се получават удобни и естетични кръпки.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте преливали от пусто в празно. Напишете в търсачката "сервитутно право" и прочетете.
13
0
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Тва винаги ми е бъркало в жигерят - разправията за нещо преходно, като самият ни живот;))) имоти, пари, земя, имоти и пак пари... Хората не се усещат, как се погребват преживе с преходността, която сами сътворяват със своят ум! Затва днес, тракизиращите в нетът, не искат да поверват, че българинът е живеел в юрти;))) Ами, на една част им писнало на патката от строителството на градове и крамолите на градският живот и си били камшикя;))) неслучайно имаме много емстности "Юрта","Юртен","Юртища"
12
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да се обърнат към най-близкия компетентен служител протойерей Дирайр Хадавян в Русе. За съжаление заради конфликта между Епархийски съвет и духовенството във Варна вече почти две години няма компетентен служител след като работната виза на свещеник Нъждех Кешишян не беше удължена.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си купи хеликоптер а пратките да му ги доставят чрез амазон с дронове.
10
1
 
15
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До ивановавъзрастния мъж..., вие баща имате ли? Много коравосърдечна сте за жена. Не знам на колко години сте, но знайте от мен едно: когато съдим, идва време да попаднем в същата ситуация... Дано си спомните в чия полза сте отсъдили и дали сте била права, когато и вие стъпите в локвата, за да видите колко всъщност е дълбока!
9
3
 
18
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
От статията се разбира, че възрастния господин е във владение на имот преди новопостъпилия. Път е бил изграден, този път в момента общината е отсъдила в полза на новопостъпилия. За възрастния човек, никой не е помислил, той също има право на пътя, който е изградил. Ако беше инвалид? Общината и новопостъпилия са за лапачката, да се вземе нещо с пари... Моралния въпрос не е важен за тях. Това разбирам аз от тази статия.!
8
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните държави на определените места за строеж за жилища първо се изгражда цялата инфраструктура. Полага се канализация и електрическа мрежа а после се изграждат улиците с асфалт и бордюри и алеи както му е реда. Накрая остават само празните парцели в които да се построят къщите. А в България го правим на обратно. Първо строим къщите и оставяме другото за "после". И така минават години и накрая имаме цели квартали в които има построени нови къщи без канализация и асфалтов път до тях.
7
5
 
24
 
! Отговори
Луд преди 2 години
Само в България някой може да претендира и да се съди за правото да гази в чужд имот. Браво на съда.
6
10
 
29
 
! Отговори
иванова преди 2 години
Възрастният мъж,за когото жалите,ако не може сам,ще плати на майстори и ще му направят път.Законите и правилата са както за млади,така и за стари.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бръм
4
8
 
15
 
! Отговори
Granik преди 2 години
Пускам свободно две кавказки овчарки ,в двора,пък тоя да минава когато иска.
3
7
 
30
 
! Отговори
Лили Иванов преди 2 години
Е то в Балчик , навсякъде е стръмно, тоя да не се прави на голям тарикат.Парите ,които е дал за дела и адвокати,можеше да ги даде на майстори ,да му направят стълби,но явно е заядлив и отмъстителен.
2
9
 
21
 
! Отговори
Saki преди 2 години
След като има достъп от друго място , трвбва да уважава частната собственост ,на другия човек,а не да напира ,да минава през имота му.
1
2
 
16
 
! Отговори
на кмета кметицата преди 2 години
Драпайте за пенсия,другари чиновници,другото няма значение,народа кучета го яли!