В жегите без море разхлаждането е на басейна, как ги контролират?

Спазват ли се противоепидемичните мерки?
2 юли 2021 19:30, Петя Славова
5
В жегите без море разхлаждането е на басейна, как ги контролират?
Снимка: БГНЕС

Започна летният сезон с рязкото покачване на температурите и басейните са един от най-предпочитаните варианти за разхлаждане, а и за кратка почивка. Но няма как да не се замислим какви са наложените COVID мерки, а и как се почистват басейните.

В столичен комплекс  се спазват всички мерки, наложени от РЗИ. Когато има откриване на басейни за сезон или за година, първо се правят тридневни проби, в които се изследва микробиология и химичните показатели, а след като се докаже, че всички басейни са в норма, се издава предписание, в което се описват мерките и се разрешава ползването на басейните.

"Мерките включват както в самите басейни водата да се контролира химичният показател остатъчен хлор да бъде между 0,4 и 0,5 милиграма на литър, до отвън пропускателния режим. Ние сме осигурили автоматична станция, която да мери температурата на всеки един клиент, да показва, когато някой има висока температура - ние не го допускаме, имаме и автоматичен диспенсър за дезинфектант, разрешен от Министерство на здравеопазването за всеки един клиент, задължително е носенето на защитна маска на лицето за всеки, който е в закрито помещение. Вътрешно сме направили организация за почистване и дезинфекция на помещенията на всеки час", разказа пред БНТ управителят на комплекса Андрей Калмаков.

Направен е инструктаж и на персонала да следва спазват ли се мерките. Те са с осигурени лични предпазни средства и имат монтирани прегради от плексиглас на рецепцията.

На външната част се спазват изискванията на СРЗИ да има разстояние от 5 метра между чадърите. Работи се на намален капациетет от 50%. В аквапарка се допускат до 300 души.

Аквапаркът е открит на 11 юни и въпреки не добрите метеорологични условия имало голям интерес. Откакто е отворен, е посетен от близо 4300 души.

За да разберем дали водата е чиста, е необходимо да видим първо дали тя е бистра и прозрачна. Прави се регулярен контрол на водата от акредитирана лаборатория, която изследва задължителните показатели и следи да се държат в норма. Това де прави максимум веднъж на две седмици - обясни Калмаков. Той препоръча хората да спазват мерките, да се наслаждават на хубавото време и на атракционите, но никога да не забравят за своето здраве и за това на околните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
komitata преди 2 години
Значи дистанция намален а капацитет-е н аморето дистанция да не би да има ,ккато и по мачовете където гледаме че е фул-отчитан ена дейност а маските с а пълен фитил .Важно е индианците да са под стрес
3
1
 
1
 
! Отговори
Верно пишкат вътре преди 2 години
но казват, че малките деца го правили.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По- добре вкъщи, вместо на опиканите басейни
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя грип, че вече не сте интересни, лакеи на фармамафията!!