Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?

Проф. Кожухарова: У нас има погрешна нагласа
9 юли 2021 18:30, Петя Славова
191
Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България има погрешна нагласа към ваксинациите, което е причина да се отличаваме драстично от абсолютно всички страни от ЕС, при положение че в страната има достатъчно ваксини. Вече всеки може да се ваксинира, на каквото място си избере, но хората са обзети от фатализъм, това коментира пред БНТ съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

В другите европейски страни хората приемат медицинските обяснения, допълни тя. Ако в началото информационната кампания се оценява, че не е започнала правилно, то това отдавна е променено. Прави впечатление, че в ромската общност действат много добре обучени здравни медиатори. Те са отлично обучени и по отношение на заболяването, и по отношение на ваксината. Ромите имат един близък човек до тях, който може да им обясни всичко. Въпреки това те са взели решение да не се ваксинират, обясни проф. Кожухарова.

Още по темата

На въпрос може ли ваксинирането против COVID-19 да стане задължително, проф. Кожухарова посочи, че в някои страни се правят подобни опити. Тя обаче подчерта, че "дори шанс насила не може да се даде на хората, ако те не желаят".

Планът за действие при нова вълна на COVID-19 не е стратегически, а план за конкретно действие в определения момент на развитие на пандемията. При необходимост някои негови елементи биха могли да бъдат променени, коментира съветникът на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че планът е съставен на базата на придобития вече опит. При повишаване броят на заразените, предвиден при трето ниво в плана, училищата преминават на особен режим на обучение - комбинирано. "Идеята е, ако се затваря нещо, децата да са последните, които трябва да бъдат затворени."

Планът предвижда много по-малък обем мерки. В най-последното ниво - над 500 заразени на ден, има само съвет към хората от рисковите групи - неваксинираните над 60 години, да ограничат своите пътувания. Идеята е преболедувалите и ваксинираните да могат да живеят нормално.

В момента епидемичната ситуация е изключително благоприятна. Затова и сега беше моментът да се изготви план за действие, коментира проф. Кожухарова и увери, че решенията, които се взимат в момента са експертни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
12
 
! Отговори
Феникс преди 2 години
Имаме много по големи страхове Други срахове.
33
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото помним тоталитаризма, а разглезените в ЗЕ, САЩ и Британия не.
32
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се отличава, защото *** балкански е най-умен на света! Е, най-беден, най-слаб в политиката и във футбола, но си мисли, че е най- най- най- във всичко!!!
31
3
 
14
 
! Отговори
Дилър преди 2 години
Трябва да започна да продавам ваксини. Тези наркомани ще са най пристрастени.
30
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не сме с промити мозъци, като западняците.
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много ясно - комунистите отклониха хората от християнската вяра и ги обрекоха на суеверия, невежество и простотия.там където има вяра, се живее по-спокойно и истински.ние сме човешките ментета на ЕС.
28
7
 
2
 
! Отговори
Че кво странно преди 2 години
има - тука подкрепяме чалгата.
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на фона на тоя въпрос ЕМА вписа официално като страничен ефект от ваксините миокардит и перикардит, т.е. възпаление на сърцето! Още ли някой мисли.че сме фаталисти? Защото аз мисля че сме разумни индивиди!
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в България всяко дете се ваксинира срещу туберколоза, хепатит Б,полиомелит и т.н. това са истински опасни болести, за които има утвърдени и доказани ваксини от десетилетия, на никой не му пука за китайската кашлица и експерименталните ваксини срещу нея, това е!Между другото, като ще правят ваксинационни сертификати, не е лошо в тях да се посочват абсолютно всички ваксини, не само срещу ковид, защото в Италия и Испания изброените по-горе ваксини дори не са и препоръчителни
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо българинът се отличава от останалите народи в ЕС за ваксинацията? Защото българинът се отличава от останалите народи в ЕС. Защо българи и руснаци не желаят да се ваксинират? Защото са братски народи със сроден манталитет.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 Втория път може и да не го изкараш изобщо.
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наласите са такива, защото вирусът не е толкова страшен, колкото бе предствавен, а ваксините ги направиха за 6 месеца и после искат да има доверие в тях.
22
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте малко сега, нали уж беше модерно да се отличаваме, да сме различни, да се гордеем с различието си. Нали европейско значеше да приемаш другия въпреки различието му? Е, ето, различаваме се. Гордеем се че сме различни. Другите защо не постъпват като европейци и не ни уважат и приемат с нашето различие, те забравиха ли за европейските зенности? Или под различен се има предвид само някой от одобрените 45 пола, но не и различно мислещ? Егати европейските ценности!
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът го изкарах леко и е безмислено да се боцкам през 6 месеца, иначе, който иска нека се ваксинира.
20
6
 
4
 
! Отговори
На първо място преди 2 години
защото министъра на здравеопазването ни е АНТИВАКСЪР и изоволни и уличи всички подкрепящи ваксиниране или дори твърдящи, че съществува Ковид 19.
19
4
 
22
 
! Отговори
как преди 2 години
Как да приемаме медицинските обяснения като хората които ги правят говорят едно, а вършат друго.Кожухарова , ти като си по-възрастна от проф.Кантарджиев защо даваш акъл, а не си гледаш пенсията? Нали така каза министър Кацаров за за него-щом е навършил години за пенсия - вън от държавните институции и да си гледа пенсията. За едни може, за други не може. ТОВА ПОВЕДЕНИЕ НЕ СЪЗДАВА ДОВЕРИЕ!
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като сме с по-малко ваксинирани какво, по-голям ли е процента на заразените и тежките случаи от колкото в страните с масови ваксинации? Това е риторичен въпрос.Просто е хубва да се направят изводи колко са ефективни настоящите ваксини.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно...ментета ваксини
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната ЛЪЖА, че ваксането е доброволно!!! Дрън дрън!
15
3
 
30
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Майната му на това. По-добре да се отговори на въпроса защо България се отличава от останалите държави в ЕС по отношение на доходи, на пенсии, на качество на храните, обществените услуги, ниво на образованието, ниво на медицинските грижи, чистота на въздуха, и тн. и тн.Стига лъгахте хората. Заявете от коя лаборатория и под чия трактовка беше пуснат вируса? За да убие кого? За да създаде нова финансова криза за чии интереси?