Новите екостикери само ще увеличат санкциите срещу шофьорите

Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите, пред Bloomberg TV Bulgaria
10 юли 2021 22:45, Анисия Иванова
36
Новите екостикери само ще увеличат санкциите срещу шофьорите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шофьорите в България са ограничени във възможностите си за закупуване на по-нови и по-екологични автомобили от потребителските кредити. Новите правила за екостикери и ограничаване на скоростта в ЕС са недомислени и само ще създават проблеми. Това заяви Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Българинът иска да кара нова и хубава кола. Просто не може да си я позволи. Последните 15 години българинът купува автомобил на цена между 5000 - 10 000 лв. Толкова му отпускат банките като потребителски кредит. Обикновено не е успешна покупка, защото впоследствие се оказва, че има допълнителни непредвидени разходи. Колите, които са в този диапазон, са условно между осем и дванадесет годишни - това са най-масово купуваните нови коли в България", каза Радков.

Чисто нови автомобили се купуват предимно от фирмите и много рядко от физически лица, добави той.

Проблемите в старите автомобили обикновено се отразяват на отработените вредни газове и те са над нормата. Друг проблем е кражбата на катализатори заради ценните метали в тях - платина, радий и германий. Така колата не е в допустимите стойности, но българите "реално минават" техническия преглед, добави той.

Има грешки в предложението за новите екологичини стикери за влизане в центровете на градовете, каза Радков. "Евро 5 излиза на първи септември 2009 г. В тази категория можем да слагаме коли, които са произведени от датата, която евро групата ни разрешава за предишен период. Една кола, произведена през 2008 г., няма как да бъде категория Евро 5, защото категорията започва да се използва от 2009 г. Поредното нещо, писано от слабо грамотни хора в институциите."

Според Българското обединение на шофьорите това се прави "единствено, за да засили санкционната дейност", добави той.

Радков цитира данни от проучване, според което най-голямата част от замърсяването на въздуха в България е от битови източници. "Вината не е в колите."

"Старият автопарк в България не е проблем. Стига да е технически изправен, няма стар автомобил. Автомобилът трябва да има най-вече надеждни спирачки, кормилна уредба и здрави гуми. Най-хубавият електромобил, ако не му работят спирачките, за мен не е с нищо по-хубав от един "Трабант".

Запитан за предложението на ЕС за ограничаване на скоростта на новопроизвежданите автомобили от юли 2022 чрез системата Intelligent Speed Assistance (ISA), Радков коментира, че нейното въвеждане може все още да бъде отложено. Според него ще бъде отложена и забраната на двигателите с вътрешно горене.

Целта на Българското обединение на шофьорите е да има представители от всички отрасли, за да може да защитава правата на шофьорите, каза Радков.

Повече за ограниченията на скоростта в ЕС, електроавтомобилите и състоянието на автопарка в България може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
49
 
! Отговори
Младен преди 2 години
Абе...картуни административни и всезнаещи експерти, вземете просто затегнете техническите прегледи да се мери наистина и когато двигателя е натоварен. Какво ми мислите само тъпотии за измиване на ръцете - стикери, микери, зони и др. тъпотии.
4
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази държава се крепи на акциза на горивата, на всеки 10-15 изминати километра от вас с колите ви ,давате левче на Родината. Но родината иска още фа ви цака.
3
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и кво, ще забраните 70% от колите ли. И кой ще ви купува горивата да събирате акциз. Нали този акциз ви крепи бюджета
2
9
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
махалите бълват 6 месеца в годината сажди ама видиш ли колата ми е виновна. По тошово време как си купувахме 80% нови коли, просто хората успяваха да спестят. В нашия вход от 18 апартамента 15 имаха коли купени от мототехника. Хайде сега фа видим. Сега децата тогава караме същите караме 15 20 годишни колици, нито една нова няма.
1
17
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези пушещите трябва да ги спират от движение на място, без значение нов или стар автомобил.