Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява

"Северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението", посочи гл ас. д-р Александра Равначка
11 юли 2021 09:33, Ния Христова
301
 
Днес провеждаме парламентарни избори на фона на демографска криза. Какви са икономическите и социалните отражение на вота върху населението? Какво ще върне хората в малките населени места?
 
"Ковид-19 кризата върна за малко българите в България. В момента отново голяма част от тях се връщат на работните си места в чужбина", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.
 
Тя посочи, че процесът на връщане не е приключил и че ще продължи, но с по-малки темпове. Според нея много малка част от българите ще се връщат- това ще бъдат предимно българи, които са в по-големите възрастови групи и искат да имат спокойни дни.
 
Равначка обясни още, че северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на раждаемостта, смъртността и застаряването.
 
"Този процес на застаряването разширява своя обхват и се прехвърля към Северна-Централна България", уточни още тя и каза, че причините са комплексни, а това, което е необходимо,  е политика, насочена към населението.
 
Тя отбеляза, че голяма част от населението, което живее в големите градове, предпочита да живее в околностите.
 
"Застаряваща нация с висока смъртност - пример е 2020 година. Смъртността нараства драстично спрямо 2019 г. През последните години смъртността нараства. Влияние оказва и ковид кризата. Тенденциите към застаряване на населението ще продължат", категорична е Равначка.
 
Експертът смята още, че демографската политика не е самостоятелна, тя рефлектира върху всички сфери на нашия живот. По думите й миграцията ще продължава и все повече хора от малките населени места ще отиват към по-големите градове.
 
"Необходима е целенасочена регионална политика на държавата. Провеждането на икономически, социални и демографски мерки", посочи още тя и добави, че трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца.
 
Изборният ден започна. Как протича гласуването в малките населени места?
 
"Общо за общината право на глас имат близо 48 000, за общинския център Димитровград са близо 36 000. 91 са секциите на територията на общината", каза кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Той обясни, че изборният ден е започнал нормално и всички секции са отворили навреме.
 
"На територията на общината от тези 91 секции в 15 ще се гласува без машини. Това са секции, които са под 300 души. Само в 2 секции, които са с по-голям брой гласоподаватели, ще има по две машини", заяви Димов и добави, че по това време избирателната активност е ниска.
 
По думите му целият здравен протокол се спазва, извършена е и дезинфекция навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца. -----/////------ Преведено: "Дайте да ви вдигнем данъците, обърнете си джобовете, а ние ще разпределяме и ще "създаваме условия.
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да изчислим колко чиновници и полицаи се падат на глава от населението! Може би най- много в света! Време е за промяна.
19
14
 
7
 
! Отговори
До Стар емигрант преди 2 години
Предал си Родината и езика на дедите си и се хвалиш.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като обезлюдява, защо продължаваме да избираме 240 търтеи в НС???
17
9
 
10
 
! Отговори
Българофоб преди 2 години
Чудесна новина. По-малко крадци, оллигофрени и лош матриал.
16
11
 
24
 
! Отговори
Стар емигрант преди 2 години
Децата ми се родиха в Германия и знаят две думи на български: баба и самолет.Сега са на 20 и 25
15
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
До 22 Вярно е, че не знаят български и сложих плюс, но децата не са виновни.
14
2
 
16
 
! Отговори
Мечтател преди 2 години
Да останат само мутрите и ромите.
13
3
 
13
 
! Отговори
:( преди 2 години
3 милиарда за самолети ако го разделим на 50 000 новородени деца на година е по 60 000лв на дете. Ако кажем че ще даваме на всяко дете 6000лв на раждане то това за 10г стига.1.5 милярда за бронетранспортьори1.5 милярда за реактор за АЕЦ Белене и още 10 милярда да го стоим.1.5 милярда за Хемус. И тн.С една политика за насърчаване на раждаемост може и по 20 000лв на дете да дава държавата без да усетим разликата. И това за 10г ще ни помогне повече от всичко друго.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра новина?
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите бягат от мутрите.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Активни мерки за климата.
9
11
 
11
 
! Отговори
Учиндолец преди 2 години
няма страшно бай Слави ще изпрати там да живеят и бачкат ЧАЛГАРИ
8
14
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Глупости..Има бг семейства с по 3-4 деца в чужбина. Тъй България се множи навън.
7
11
 
23
 
! Отговори
hard преди 2 години
Там, където е вилнял комунизмът, трева не никне, та камо ли хора да живеят.
6
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е проблемът в количеството, а в качеството. Естония например има население само 1,5 млн., Латвия също са толкова..., но са къде-къде преди нас във всичко. Но са чисти нации, нямат лежащи на кълка и неграмотни малцинства.
5
1
 
40
 
! Отговори
Алчен брокер преди 2 години
Хора няма ,но имотите растат и растат.
4
4
 
17
 
! Отговори
!: преди 2 години
Тия от БАН наистина бе заслужават заплати. Някакъв експерт по геодезия и география се изказва по демографски въпроси. Супер *** коментар и статия без никакви изложени факти.
3
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай Боже този паразитен народ да изчезне напълно!
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото решение е сериозни финансови помощи за младите да правят деца. Такива 500лв за дете... изобщо не блазнаят никой. Продължават да бягат на вън, където цялата администрация е подредена и направена. Тук освен,че нямат пари ... нищо не се променя. С тоя модел няма да стане.