Забраниха снимането с дронове над Рилския манастир

Това е станало по нареждане на игумена
18 юли 2021 19:52, Нели Христова
58
Забраниха снимането с дронове над Рилския манастир
Снимка: БГНЕС

Снимането с дрон в района на Рилския манастир е забранено отскоро, за това предупреждава и специален знак, поставен до пътя преди влизането на паркинга при Дупнишката порта на Светата обител.

Многобройни са клиповете и материалите по мрежите, съдържащи кадри, заснети от птичи поглед - от дрон. Очевидно това снимане става невъзможно. Според коментари това е станало по нареждане на игумена - Адрианополския епископ Евлогий.

Снимането и в централния манастирски храм, по параклиси и на молитвени места със смартфони, мобилни и фотоапарати в Рилската обител е забранено. За спазването на тази забрана следят гардовете на частна фирма, наета от манастира да охранява вътре и за спазването на реда в двора на Светата обител. Информацията е на БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ако нямат "пушка" за дронове-забраната няма да хване място.Най-евтината и ефикасна е на Калашников,но има и по-реномирани производители,според парите.
47
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
До PB - по-скоро преводът е "стрелбата с дронове не е позволена", което разбира се е не по-малко нелепо :)
46
2
 
8
 
! Отговори
PB преди 2 години
Въпросният знак седи там от 2 години. Даже е леко смешен защото на английски пише "Drone shooting is not allowed" (чувам ви, няма да ги отстрелвам!). В случая проблемът е, че си има закон за авиацията, който регулира летенето и ще ме прощава игумена, но той знаци може да си слага и да насъсква охранителите, но това няма да направи летенето там незаконно.
45
0
 
3
 
! Отговори
Bay Hoy преди 2 години
До ss 39Пази се като спре да реве.... Да не стане бам с ловджийската пушка и.... да те върне ЕДИН ЖИВОТ НАЗАД !!!
44
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 2 години
Има хора, малко са и са мразени от многото, които бягат в манастири от света. Не е достатъчно само да са под държавен контрол, трябва и да им се причинява всякакво зло, за да бъде по непонятни за чоека закони - отваряне на вратите за излизане от тук.
43
4
 
7
 
! Отговори
Kakwo ??? преди 2 години
"за това предупреждава и специален знак" ?! Алоууууу ! Кой е поставил този знак!!! Кой, кой, кой!!! Кой го е разрешил? Ама с три имена и ЕГН! Знак се поставя от АПИ или съответните общински служби! Кой е поставил знака! ОТГОВОРИ трябват!
42
8
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Ти си знаеш, но моята реакция ще е по елегантна. И съвсем законна. Киловат тонколони със съответния усилвател вече са на пренебрежими пари. И в кола се монтират. При първия звън на камбана или вой на ходжа се пуска Рамщайн на макс! 3 минути стигат. Утре пак. Не нарушаваш нито един закон!
41
8
 
9
 
! Отговори
Ще гърмя скоро преди 2 години
Живея до църква. Работя на две места. Понякога си лягам в 6 сутринта за да поспя до 12 когато трябва да отида на следващата си работа. Ама в 8 ми дрънчат камбани. ЕЙ! Подлудявам! И да, ако съм до джамия ще е същия с проблем с воя на мюзеина. Ей, ще гърмя скоро! Аре си вършете измамите ама да е тихо! Не ви преча, даже ви плащам с данъците си, ама не ми пречете и вие!
40
2
 
14
 
! Отговори
Фотограф преди 2 години
Чисто в църковен смисъл бих възприел разпореждането на Евлогий (както и да се казва субекта), но ако става дума за манастир. Да, монаси нуждаещи се от уединение. Но този увеселителен парк в Рила е всичко друго освен манастир. По време на пости аз с очите си съм виждал как се пекат скари, свинското цвърчи, бира се лее.
39
6
 
21
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Рилския манастир не е анклав в държавата. Съответно няма никакво значение както разпореждане дало някакво попче за въздушното пространство над манастира. Аз съм агностик и не ми дреме за църковните дела на манастира. Ама съм български гражданин плащащ съответните данъци и ще снимам навсякъде където не е забранено от държавата!
38
7
 
9
 
! Отговори
Весо Весо преди 2 години
Църквата си е шаманска институция. Но с ТАРИФИ за всичко.
37
4
 
14
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Хахахах "Очевидно това снимане става невъзможно". Със пушка ли ще ги отстрелва игумена??? Тоя скоро може да реши, че и хората в двора му не му харесват, че му разваляли рахата. Снимал съм с дрон там и пак ще снимам - ако не му харесва да озакони геофенсинг зона, със специален режим и така ще стане незаконно. Това, че се е дръпнал, щото жуженето му нарушила някоя дрямка не е повод каквото и да било да стане незаконно, да не говорим за "невъзможно"... чакай ме скоро с новия дрон, немам търпение
36
6
 
16
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Ей, попове ли сте, какво ли сте, ама май започвате да ставате нагли! Финансирани сте от държавния бюджет - т.е. и от мен! От мен на който изобщо не му дреме за сектата ви!
35
2
 
6
 
! Отговори
Спокоен до 38 преди 2 години
Това, че не издават касови бележки е проблем на НАП. Това че в манастирите има НЕЛЕГАЛНИ спиртоварни е проблем на митниците. Изобщо, нека църквата си е отделно от държавата ама правилата са за всички!
34
7
 
4
 
! Отговори
ss преди 2 години
да не стане като с дрона на комшията ми :) бам с ловната прашка и го върнах с 3хилки назад и още ми реве да му го върна !
33
6
 
0
 
! Отговори
do 35 преди 2 години
айде бе ! Не било частно ! Баш си е частно ! Вземи прочети малко преди да твориш глупости ! Като упражняват търговска дейност според теб да не ти дават касова бележка ? или да са вързани с нап ! Чул, недочул, прочел нещо в фейса и вече станал старши експрерт от църковните дейности !
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри новини според мен. Кви са тия глезотии и глупости с дроновете? Има далеч по-важни неща.
31
5
 
12
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Рилския манастир НЕ Е частно пространство. Той е публично такова след като упражнява търговска дейност. Никой не може да ти забрани да снимаш на обществено или публично пространство.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е идея!ВСИЧКИ ДРОНОВЕ НАД МАНАСТИРА ОТ УТРЕ!Они че ми казват на мене къде да снимам!Ще снимам където си искам! И ще публикувам - не нарушавам законите с нищо!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пояснение То ще забранят и прелитането на щъркели поради страх от неочаквани резултати!