Каменна пътека до Седемте рилски езера спира ерозията

Туристите я предпочитали, била удобна
14
Каменна пътека до Седемте рилски езера спира ерозията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новопостроена каменна пътека в района на Седемте рилски езера предизвика различни дискусии. Според някои хора тя не е естетически издържана и дори е опасна.

„Няма как пътеката да не е естетична, защото се изгражда от камъни от района, които се оформят допълнително, и се подреждат под формата на пътека“, каза пред bTV Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

По думите му навсякъде в Европа пътеките в националните паркове се правят по такъв начин.
Андонов обясни, че изграждането на каменните пътеки цели ограничаване на ерозията, причинена от туристопотока през летните месеци.

Според него пътеките са удобни за туристите и те ги предпочитат. Освен това са изключително здрави.

Процесът по изграждането им все още не приключил. Очаква се това да стане до края на активния сезон, уточни директорът на парка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: рилапътекаезера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
xaxsas преди 2 години
До 12 - Личи си, че не си стъпвал скоро в Рила, какви инструменти, какви машини... Хората ползват кирки и магарета. За разлика за теб аз се качих преди месец през нощта и каменната пътека ми се струва на място. Все пак не забравяй, че хората които строят пътеката живеят с идеята за планината и не слизат от нея, седмици, месеци. А ти и аз...?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-голямата идиотия, която съм чел скоро. Дори онези гламавите кръстили детето си лилибет, бледнеят пред мъдростта на човекът взел решение да се направи каменна пътека на езерата! Веднага да го направят професор минимум!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ерозия??? от колко години се ходи по тези пътеки, а ерозията е нулева, просто пътека. Сега като вкарат машини и започне едно дялкане и ровене, ерозията ще е по-малка. Оставете нещата на собствен ход, определено не ми се ходи по калдаръм, особенно пък в планината, едно подхлъзване и наместо да удариш коляното в калта, прас в ЗАОБЛЕНИЯТ камък. Имам усещането, че трябва да си стоя в къщи за да не разрушавам природата, сякаш не съм част от нея
10
0
 
3
 
! Отговори
Джурнализ преди 2 години
Хайде де, нямате ли някакви кореспонденти тук и там, каква е тази снимка? Дайте да видим за какво иде реч?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това са дали кьорава евро пара и това са омазали... Да бяха ремонтирали училище или детска градина, но - не- трябва да се гепят едни пари, ама и природата да се съсипе...
8
0
 
4
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Хахахаа...след като неграмотен оллигофрен ви бе министър председател 12 години,нормално е да бъдете третирани като такива.Хич не се чудете,пътеки спиращи ерозии,бетонни диги за защита по морето и.т.н и.т.н..ИТН значи и тъй нататък,уточнението за,чети по горе!
7
0
 
4
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 2 години
Еваларката на Бойко Ага-до кво се докосне-златно го прави!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, Боже, каменна пътека щяла да спре ерозията. Тоя сигурно е "ваксиниран".
5
0
 
5
 
! Отговори
Турист преди 2 години
А ескалатор кога?!
4
0
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
КОЛКО МИЛИОНА ЩЕ СТРУВА?-ТОВА НЕ ГО ПИШАТ-ЩОТО НЕ ИМ ИЗНАСЯ.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зимата сигурно ще ги пръскаме с луга, да не се пребие някой.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде из Алпите не съм видял каменни пътеки. Май трябва да се вземат едни пари и за тази цел ще измислим работа за усвояването им.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни измислят нова медицина, други нова физика. Как ще спре ерозията бе, господа? Може ли го обясните по подробно, научно. Да се повеселим малко...