Свободна зона? Без шатри на "Смокиня", махат забранителна табела

Семейство с три деца подаде сигнала срещу концесионера
28 юли 2021 14:43, Ния Христова
58
Концесионерът на плаж "Смокиня" трябва да премахне табелата, която забранява в свободната зона да се поставят шатри и чадъри над метър и половина. Това съобщиха от Министерството на туризма след проверка по сигнал на семейство с деца, на които е била направена забележка за разпъването на шатра на пясъка, предаде Bulgaria ON AIR.
 
Петя Ангелова два пъти се е опитала да разпъне шатрата си в свободната зона на плажа за трите си деца, но й е попречено. 
 
"Обясниха ни, че заради ковид мерките не можем да разпъваме шатри, имало указателни табели, но ако искаме да си разпънем 5 чадъра - нямало проблем. Шатрата била проблем, защото се събирали големи компании и заради заведенията редовно им правили проверки. Вторият път обаче казаха, че ще извикат полиция да ни състави акт", казва Петя.
 
Концесионерът на плаж "Смокиня" обясни, че шатрата се възприема като палатка, а тяхното поставяне е забранено.
 
"Палатката изрично е забранено да се поставя на пясъка. Нашият чадър да е на 20 кв. м., а госпожата може да си сложи 40 метра плажна шатра, палатка или каквото и да е", обясни отказа си концесионерът Иван Алексиев.
 
Плажуващите обаче твърдят, че за децата малките палатки са много по-добро решение от чадърите. 
 
"Много по-добре е палатка да се постави, защото децата трябва да се предпазват от слънцето, което не е толкова полезно. Табелата е абсурдна", възмущава се Анастасия от Русия.
 
Сянката в шатра в съседното луксозно заведение струва 99 лева, а комплект чадър и шезлонг - 40 лв. От Министерството на туризма не откриха нарушения по отношение на обявените цени, но табелата ще бъде премахната. 
 
"Забранено е поставянето на чадъри и шатри над метър и половина, не мога да разбера на какво основание е въведено това ограничение", коментира инспекторът към Министерството на туризма Емил Чолаков.
 
Ограниченията отблъскват част от туристите, които са категорични, че повече няма да почиват по родното Черноморие.  
 
Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и не разбрах какво му харесва нашето море на Българина? Платените таолетни съчетани със бири по 5 и нагоре лева + шезлонг и чадър за минимум 14лв. Да не коментираме, че на някой плажове 1бр. кюфте е 5лв. И каква се събира? Всички тези екстри ни излизат по минимум 60-70 лв. За тези пари във Гърция, че се наобядвате, ще пиете фрапе и бира на плажа (даже и ще ядете безплатен десерт). Българинът от турист не разбира! Алчен е за много, но когато отидеш като турист се разочароваш и не повтаряш!
29
0
 
42
 
! Отговори
хахха преди 2 години
99 лева шатра?Да не е с щастлив край от концесионера?
28
5
 
16
 
! Отговори
Bond преди 2 години
ффф... ами като слънцето не е полезно чий го дирите на морето бре ?!
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък сакам да си разпъна персийския килим който е 20 квадарата. Ко прайм?
26
0
 
26
 
! Отговори
Инспектор преди 2 години
Браво за подадения сигнал.
25
4
 
34
 
! Отговори
smqh преди 2 години
първо някакъв едноклетъчен напомпан тип ще ми обяснява на свободна зона къде да се настаня не с шатра, а с навес ако искам. второ 40лв или 20 евро за чадър и шезлонг БЕЗ консумация. смях. 20 евро са ми 6-7 фрапета.... сигурно е пропуснато и че 5-10 лв паркинг се плаща. тия мутри селски облечени в думата КОНЦЕСИОНЕР трябваше да са като динозаврите- да ги е имало ама никой да не ги е виждал от много време. после да седнеш да ядеш и пак да те лъжат и така до безкрай. после защо не на нашето..
24
1
 
13
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До 23. 50 на 20 са 1000 квадрата или 1 декар ;)
23
1
 
20
 
! Отговори
1234 преди 2 години
" Нашият чадър да е на 20 кв. м., а госпожата може да си сложи 40 метра плажна шатра, палатка или каквото и да е", обясни отказа си концесионерът Иван Алексиев..... Ето от къде са тия цени ,99лв шатра и 40лв чадър ,той човека не познава числата ,а за метри и квадратни метри да не говорим :))))))
22
14
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Алоу 100 квадрата са 50 на 20 бе ей!Половин ден ще я разпъваш и още половин ще я събираш!Кога ще плажуваш?И това всеки ден?Ти на почивка ли отиваш или да си играеш на гимнастика?!Кой ще ти разпъва такива огромни съоръжения?А ако я оставиш за през ноща или ще ти я запалят или ще ти я откраднат.Какви глупости дрънкаш ти?!
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строят си заведения по дюните, но няма проблем. Това заведение къде си излива отпадните води?
20
0
 
20
 
! Отговори
#M преди 2 години
Има ли все още *** да ходят по мутроморието!?
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете шатрите и чадърте на мутрата, нали е свободен плаж.
18
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя концесионер вика на шатрата палатка.Никой не опъва палатка,освен има едни колкото дете да легне и то не е палатка а завет със сянка.Закона трябва да се оправи и да е 50% общински плажът и 50% на концесия.Какво става в общинската част концесионера не трябва да се бърка!
17
0
 
47
 
! Отговори
Док преди 2 години
Единствената причина да има толкова много нашенци по морето това лято са безумните мерки на гърците. Нищо, да стрижат колкото можете, туй ще е. Догодина ще си лежат сами на плажа.
16
1
 
4
 
! Отговори
1111 преди 2 години
До Анонимен 11 ,я сметни в метри (ширина и дължина ) 100 кв метра :)))
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идвайте в Гърция :) тук има място и безплатна зона колкото ви душа иска. По заведенията всички са любезни и си уважават туристите. Мен чак ми е неудобно.. не съм свикнал на такова внимание. Сега нещо с ковида се опитват да ни препънат да идваме в Гърция. Скоро трябва да се организира един протест и да уволним тия от щаба. Ваксинираха ни с обещание да пътуваме свободно, а пак плащаме за тестове - пълно безпбразие
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гърция има толкова много плажна ивица,че там може да си намериш плаж без хора,дори сега в най-силния сезон.Забранено е дивото къмпиране,но шатра на плажа няма проблем.На никой не му прави впечатление.Свободната зона е общинска не е към концесионера.Където е чадъросано поръчваш нещо и седиш цял ден.
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за плаж пишете.
12
1
 
40
 
! Отговори
Само преди 2 години
не разбрах, на какво основание концесионерът казва какво ще се случва в свободната зона.
11
0
 
41
 
! Отговори
!!! преди 2 години
ФАКТ - в България всяка нагла мутра може да си прави каквото си реши и да си измисля свои правила. Това е привилегия, която са си вменили с помощта на управниците ни до последното служебно правителство! Дано сега вече да имаме наистина правителство на промяната и да свършат мутренските времена.