Ще намалим ли износа на ток, за да плащаме по-малко?

Бизнесът плаши с протести и искания за оставки в БЕХ
6 авг 2021 14:43, Ния Христова
15
Токът за индустрията в определени пикови часове у нас е със 70% по-скъп, отколкото в страни като Германия и Франция. Бизнесът плаши с протести и искания за оставки в "Българския енергиен холдинг". Междувременно служебният премиер поиска включване на ТЕЦ "Марица Изток 2". 
 
Какви са причините да плащаме по-скъп ток?
 
"Няколко са причините, които се струпаха наведнъж. На първо място е повишеното потребление заради повишените температури, на второ място - излизане на някои мощности извън работни режими. Това е "Топлофикация София". Заради повишените температури и пожарите в съседните страни се повиши износът за Турция, Гърция и Северна Македония, което отново създаде дефицит на предлагането на независима българска енергийна борса, а когато има дефицит - при нашия неликвиден пазар на електроенергия, се повишава цената и то в големи диапазони", обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според секретаря на КТ "Подкрепа" Александър Загоров, производствените мощности са от 20-и век. 
 
"Работи се по начин, по който беше старата електроенергия, тоест очакваме да има повече стил на командване, отколкото стил в либерализиран пазар. Пазарът е такъв, че може да бъде спекулиран. И огромните разлики в цените показват, че спекулата съществува. Никой от продавачите на ток не е само продавач на ток. Те продават и газ, и много други неща. Има една обвързаност, която не може да бъде нарушена, но в крайна сметка тези скокове в цените ги плаща потребителят", посочи той.
 
А по думите му това е един катаклизъм, който не бива да се допуска.
 
Добрин Иванов обясни, че цената на мегават час у нас продължава да е висока и към днешния ден тя е третата по големина в Европа.
 
"На Балканския полуостров в момента температурите са високи, потреблението е повишено. Но виждаме, че в последните няколко дни след включване на допълнителна мощност в ТЕЦ "Марица Изток 2" цената се понижи и то значително. С около 30% от пиковете, които се регистрираха на 4 август, което обяснява фактологията, че предлагането на българска независима енергийна борса на електроенергия е било недостатъчно. Цената е такава, че позволява ТЕЦ "Марица Изток 2", работейки, да генерира печалби. Тоест да намалява загубите, пред които е изправена заради високите нива на въглеродни емисии в последните няколко години", добави той.
 
Според Иванов сега е моментът, в който трябва да включват мощности и да се нормализира цената, както и да се генерират печалби.
 

И сподели, че едно от исканията, които са внесли, е да бъде ограничен износът към Гърция и Северна Македония.

 
"Зелената икономика е огромен шанс за България, защото ако влезем върху тази енергетика, която може да развием, ние може да се превърнем в производител на водород. Ние можем да бъдем производител на зелен водород, защото имаме много слънце. Може да направим чудеса спрямо Европа, но трябва да го направим хитро", коментира Александър Загоров.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
внимателно преди 2 години
експерти години наред подаваха че тока се изнася чрез подставени на цени около 2.5 евроцента за киловат час.Да се провери.Може терористи да плащат на манипулатори за провал на Българската икономика УДАРЕН ПРОВАЛ.НАпомня се че преди затварянето на малките перфектни ядрени реактори себестойноста на тока бе под 0.5 евро цента ..Наглеците на власт спряха реакторите но и ги НАРЯЗАХА с цел мръсни отпадъци ..
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да плащаме, защото няма да има кой.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, пуснете и останалите 6 блока на ТЕЦ 2,о той ще генерира още по-голяма печалба. И ще плаща съответно по-малко такси за въгл. емисии. Много ли е сложно.
11
0
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Сакам ,а спре електриката за 7 дана в Софето и Филибето ! А ги видъ гражданята ко жа праат.И кък жа съ о,*** ! От се на голема раута съ праат.А ний на селу моем сякък.На режим дъ ви турнът ,на дискотека ,а заприличате кът по бай Тошово време !
10
1
 
2
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Две мисли искам да споделя с вас. Първата е защо изнасяме евтиния ток на АЕЦ Козлодуй на вън, а ние българите купуваме по скъпия ток от тецове, вецове и тн. За справка напишете "енергиен микс" и вижте в снимките, как се образува цената на тока в диаграма.Второ, защо не започнем да слагаме фотоволтаици по покривите на панелните блокове и защо не са вече задължителни за новите сгради?
9
1
 
5
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
Работата размирисаха ГЕРБ и гъзомийниците дето спряха АЕЦ БЕЛЕНЕ! Сега не ревете а си изкарайте гредата от г.а дето ви я вкара СЕ със "зелената зделка" !
8
4
 
0
 
! Отговори
Бизнеса преди 2 години
да отива да се въргаля по площадите , за да махне оня с юмручето дето а окепца така целата работа.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата на пишман премиера Янев са на служба в БЕХ.На мястото на някой изчегъркан
6
0
 
7
 
! Отговори
A преди 2 години
Виждам, че блок 4 и 5 на ТЕЦ Варна не работят - защо? Значи им е много, ама много по-изгодно да не работят и да продават скъпата в момента ел. енергия, да плащат заплати (ако въобще плащат), но не и да работят. г-н *** Иванов-председател на КЕВР-защо?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама чакайте сега.Първо трябва да се види на кои другари са частните вецове,соларни паркове и т.н. мощности за производство.Там е заровено кучето.
4
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Стана ясно от изказването на двамата "специалисти", че не са ни "уважили" на сухо, а просто са ни го допрели но не са го вкарали повече от две трети. Схемите на "трифазния" ток по Бай Тошовски - фаза за Гърция, фаза за Турция, фаза за Албания, за българина - нулата. Клатят ни като за Световно. И като го "регулират" тоя пазар, та ела да видиш. Питам се, следващите 3000 години ще стигнат ли за "тежкия казус"? Но, трай коньо за зелена тревица -пардон, зелена енергия - ведрия край на пасквила.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският работник: Заплатите в Германия и Франция са четири-пет пъти по-големи от България. Спираме производството. Работим на загуба, заплатите не покриват разходите ни.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купете си ток от Германия и Франция. Германия и Франция ще продадат евтиния ток на българските бизнесмрънкачи. Да почват да плащат заплатите от Германия и Франция. Като искат ток като Германия, да плащат като в Германия.
1
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Загоров, проблемът е в неграмотния и също толкова неуважаем другар Ванката.