Какви са причините за поскъпването на меда?

През пролетта е имало висока смъртност при пчелните семейства
10 авг 2021 09:27, Ния Христова
32
Цената на пчелния мед при продажба на дребно скача с 1/3, а причината за това е високата смъртност на пчелите. Ако през миналата година килограм мед се е търгувал между 8 и 10 лв., през тази той се продава за около 12 лв.
 
"От тази година поскъпна пчелният мед. Това дори не е нормалната му цена. Цената на пчелния мед спадна, след като разрешиха на Украйна да внася в ЕС безмитен. От тази година забелязваме покачване на цената на меда. Миналата година се търгуваше на едро от 3,80 лв. - 4,20 лв. за килограм, тази година - около 5 лв. на едро, а на дребно около 12 лв.". Това каза председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него това е така, защото през пролетта е имало висока смъртност при пчелните семейства.
 
"Ако напълно изчезнат пчелите, както теорията на Айнщайн за пчеларството гласи, човекът го очакват 4 години живот. При нас наблюдаваме доста висока смъртност. Има случаи на пчелини, загинали на 100% - 200 кошера - всички изчезнали или натровени", каза още пчеларят.
 
Куменов категорично смята, че това се дължи на две основни причини - едната е, че недобронамерени зърнопроизводители пръскат земеделските си култури в забранения часови пояс. А другата е синдромът на празния кошер - това е мистериозно изчезване на пчелите - не се знае поради каква причина и къде изчезват.
 
Пчеларят допълни, че има много теории за изчезването на пчелите. Една от тях е свързана именно с климатичните промени.
 
"В Китай има области, където няма пчели изобщо и китайците опрашват ръчно всяко едно цветче. В Америка се наблюдаваше сериозен проблем с този синдром на празен кошер. Обама насърчи тогава пчеларите да не изоставят пчелните семейства, като им осигури доста високи субсидии. За съжаление в България такова нещо няма", каза Куменов.
 
Относно субсидиите в България, председателят на Федерацията на българските пчелари сподели, че има пчеларски програми, по които се осигуряват инвентар и пчели за пчеларите, но за да ги получиш трябва да бъдеш регистриран като земеделски производител, да имаш регистриран обект и да си плащаш осигуровките.
 
"За съжаление, у нас доста пчелари започват да се отказват заради високата смъртност на пчелите, както и цената на меда. Ако се откажат всички пчелари, то и пчелите в България в един момент ще изчезнат завинаги", категоричен е пчеларят.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на меда се определя не от предлагането и търсенето а от къртела на прекупвачите.
24
0
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
До 27.Реална цена 4-5 лева на дребно означава 2.00 - 2.50 на едро - уточнявам че говорим за чист мед. Не за китайски, който не е от нектар а от захарен сироп с който се тъпчат пчелите за да произвеждат мед. При условие че 1кг хляб е към 2 лева, 1кг олио между 3-4 лева и 1кг захар към 1.60 лева... На който му се вижда висока цената да си папка глюкозо-фруктозен "мед" за 4-5 лева килото - сигурен съм че се предлага такъв.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви доходи какъв стандарт,ние сме дори след третия свят.
22
0
 
0
 
! Отговори
Разбирач преди 2 години
Колко много разбирачи има само из коментиращите ...
21
1
 
4
 
! Отговори
Българин! преди 2 години
Всяка година цената на меда е според количеството продукция. А има и повишаване на стандарта както в цените, така и в доходите. Няма как да си купите 1 хляб за 1-2лв броя и да очаквате да си купите 900гр мед за 4-5лв, при 400грама средна годишна консумация от човек. Като се има впредвид, че и 1 литър гориво е вече 2,30-2,40лв. Ако някой си мисли, че е лесно да се отглеждат тези животинки е свободен да опита, с идеята, че ще направил едно добро дело за Земята! П. С. Не завиждай, помагай!
20
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26: Реалната цена на дребно трябва да бъде в рамките между 4 и 5 лв всичко друго е спекула и мечти на пчеларя за забогатяване от буркан мед.
19
0
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
До 25.Аз питах според вас колко е реалната цена на меда. Отговор от 95лв приход на кошер не ми говори нищо...
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До23: При разход по обслужване на 1бр кошер от 1.50лв годишно,и приход от 95лв откажи колко трябва да струва меда.
17
0
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
До 23: Цената на всички стоки се определя на пазарен принцип - на принципа на търсенето и предлагането, така че цената се регулира сама. Според вас каква е реалната цена на меда? :)
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20:С покачването на цената най вероятно ще намалее и търсенето, защото без хляб не може но без мед може.И без това цената е над реалната.
15
0
 
0
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
До Пчелар Миналата година и аз наблюдавах същото. Мисля че става дума за ГМО слънчоглед.
14
0
 
0
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
До 2. Наскоро приятел пчелар сподели, че отглежданият сорт слънчоглед е причината. Структурата на цветчето била такава, е не позволява на пчелите да достигнат до дъното на цветчето. Поразпитай пак, но провери какви сортове се отглеждат в твоя район и дали има промени. Аз съм само любител на меда.
13
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
До АнонименА с какво поевтиняването на пчелния мед ще помогне за намаляване на смъртноста на пчелите???? - Отговор: С нищо.Причинно-следствената връзка е тази - не цената влияе на смъртността, а смъртността на цената. При висока смъртност има по-малко количество произведен мед и по-висока цена. При ниска смъртност има по-голямо количество мед и по-ниска цена.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво поскъпването на пчелния мед ще помогне за намаляване на смъртноста на пчелите????
11
0
 
3
 
! Отговори
пп преди 2 години
До 15 ЧИТАТЕЛне и не е нужно да поевтинява. Трябва да има баланса и цената да е справедлива за всички.
10
0
 
0
 
! Отговори
пп преди 2 години
До 16 балъкОтговаряш на името с което си писал
9
1
 
2
 
! Отговори
балък преди 2 години
Синдромът на празния кошер е вследствие на опаразитяване на пчелите с акар! Борбата с него е много трудна, защото пчелите трябва да се третират с биопродукти, а не с отрови, които остовот в меда и восъка!
8
2
 
9
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Ами ако се излюпят двойно повече пчели ще поефтинее ли два пъти меда ???
7
0
 
1
 
! Отговори
Китаец преди 2 години
До ПуржоНие сме алтернативно п р о с т и - направо гении. Затова се правим на пчели, бръмбари, буболечки и всякакви други опрашващи твари - чекнем се по дърветата и опрашваме ли опрашваме...
6
6
 
8
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Поредната платена статия. Всяка година все нещо пречи на пчеларите та вдигат цените. Как китайците не се оплакват и внасят мед по 3 лв килото в България?