Хиляди се поклониха на Чудотворната икона в Троянския манастир

Светата обител чества своя празник
Обновена: 15 авг 2021 18:24 | 15 авг 2021 18:23, Веселина Йорданова
21

Православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Всяка година на този ден към Троянския манастир се стичат хиляди вярващи от цялата страна, за да се поклонят пред Чудотворната икона на Светата Майка.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. И макар този ден да е свързан със смъртта, Успението на Пресвета Богородица се счита за начало на нейната молитвена грижа за целия човешки род.

И тази година стотици миряни от различни части на страната се събраха в Светата обител, която чества и своя празник, предаде Bulgaria ON AIR.

Денят започна със света литургия, а след нея беше спазена и вековната традиция - чудотворната икона на Света Богородица Троеручица беше пренесена с литийно шествие от храма до параклиса на мястото, където е извършила първото си чудо още през 16 век. Стотици бяха вярващите, които пожелаха да се докоснат до чудотворната икона всеки със своите молитви, надежди и мечти.  

Пресвета Богородица се възприема като покровителка на майчинството и на жените, пазителка на семейното огнище и разбира се на всички, които носят нейното име.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Света Богородица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
До Веселин преди 2 години
Смърт за Константинопол! Смърт за Рим! Ето тук си прав, за останалата част от твоето мнение не си прав - лъжи и хули.
12
6
 
4
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Вярвам в чудеса.Това, след Банго Василий, е най-хубавият праздник!Честито!
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ощели има будали които вярват в тия измишлйотини?
10
3
 
2
 
! Отговори
Перко преди 2 години
До ХристиянинХората са си на работа. Какво значение има религията им.
9
7
 
4
 
! Отговори
Дано преди 2 години
Пресветата майка простре защитата си над всички, които предпочетоха този заразителен ритуал. Дивотията на българина става неудържима.
8
11
 
3
 
! Отговори
Християнин преди 2 години
Единствено не ми допадна, че в охранителната фирма имаше мюсюлмани /не че момчетата са сгафили нещо/, но нямат място на християнския празник.
7
11
 
4
 
! Отговори
Християнка преди 2 години
Спoред чeрковния кaнон, кoйто прaвославен имa мaлка чуркa, тpябва дa я прeкади пo изгрeв слънцe прeд икoната нa Cвeти Никoлaй Чудoтворeц, зa дa пoрасне тя eдра и мoгъща кaто дунaвски шaран пo Бoжията милoст.
6
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вярваш на някаква чудотворна сила е все едно да вярваш, че съществува Дядо Коледа...
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква чудотворна икона ве глупци? Няма подобни неща, никъде не се споменават никакви чудотворни икони в библията, а това е ЕДИНСТВЕНОТО Божие слово достъпно за човечеството. Точка.
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог и Божията майка да пазят България!
3
5
 
7
 
! Отговори
Много българи преди 2 години
Са почивали в Кушадасъ и вероятно са посещавали величествените останки на Ефес и храма на Артемида. Малцина обаче са си направили труда да посетят дома на Дева Мария в планините на югоизток от Ефес. Според една от версиите именно там светата майка се е възнесла. Едно наистина свято място.
2
9
 
9
 
! Отговори
вирОс преди 2 години
Чакаме чудо ковидно до седмица ...
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито маски нито паласки. Утре кунчев пак ше чете колко са се заразили и колко са починали. Ако искате не у манастира оттатък манастира да отидете греховете ви са си с вас. Какво си мислят че ще отидат в манастира ще се помолят и утре пак ще пият и ядат и ще мърсуват. Ада ви е приготвен отдавна. Никой от тези не вярва в нищо просто се правят на вяравщи. Колко от тези вярват в Бог. Ще направят ли това което Бог иска от тях..... Ако окото ти съгреши Извади го. По добре без око отколкото в Ада.