Нова Загора с протест в защита на ЖП гарата на града

Сградата е от 1918 година и е емблематична за града
Обновена: 16 авг 2021 23:00 | 16 авг 2021 23:00, Красимир Ангелов
9
Нова Загора с протест в защита на ЖП гарата на града
Снимка: БГНЕС

Граждански протест за спасяване на сградата на жп гара Нова Загора се състоя днес в града.

По думите на организаторите на протеста „Националната компания „Железопътна инфраструктура“ планира да разруши историческата сграда със съдействието на местната власт. „Кметът и Общинският съвет пропиляха месеци, в които можеха да защитят старата сграда – част от историята и паметта на новозагорци. Не го направиха“, заявиха те в мотивите си за протеста.

По думите на Кремена Петрова, организатор на протеста, над 150 души са показали общественото несъгласие с намерението на ДП "НКЖИ" да я замени с павилион. Проект на НКЖИ "Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора" предвижда изграждане на ново приемно здание на гара Нова Загора в съответствие с европейските стандарти в областта до октомври, 2022 година.

Участниците в протеста са издигнали плакати с надписи "Не посягайте на историята на Нова Загора", "Не желаем панелен курник на гарата ни" и др. Те направиха и жива верига край гарата, съобщава БТА.

Над 2000 новозагорци са участвали в подписка с настояване да бъде запазена сградата, направена е и онлайн петиция. Гражданите настояват гарата да бъде обследвана и да получи статут на паметник на културата от местно значение.

"Това е емблематична сграда за нашия град, построена е през 1918 година, обясни Петрова.

Категорично не сме съгласни да бъде заменена от един павилион от термопанели. Нова Загора е разрушена по време на Руско-турската война, а жп гарата е една от първите постройки на нова България и е една от първите обществени сгради на възраждаща се Нова Загора“, добави тя.

Депутатът от "Демократична България" Димитър Сяров застана зад исканията на протестиращите.

"Поемам ангажимент да направя всичко, което разбира се е в рамките на закона в разговор с министъра процедурата да бъде ускорена и да запазим сградата".

В протеста в Нова Загора се включиха и жители на Стара Загора, които подкрепиха искането на новозагорци и напомниха, че и ремонтиращата се в момента старозагорска гара трябва да има старозагорска идентичност в емблематичния за града зелен цвят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Кремена Петкова от най- големите соц родове в Нова Загора, сега се нарича Демократична- ай моля ти се. Спечели няколко избирателя и всеки месец измисля протест за някоя глупост. Даже и на хората тук не им пука достатъчно.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В НКЖИ плачат за изчегъртване. Пипалата на ГЕРБ са навсякъде.
6
1
 
7
 
! Отговори
Старият машинист преди 2 години
ГАРА се нарича железопътно съоръжение с коловозно развитие, стрелки, семафори и технически съоръжения за управление на движението. Това, за което става дума се нарича ПРИЕМНО ЗДАНИЕ на гарата. То може да се запази като паметник на културата с местно значение. Знаете ли с колко сълзи и спомени на новозагорци е свързано то- изпращане на войници, на роднини (които си видял там за последен път)... Техническите съоръжения, касите и чакалнята може да се изместят в новопостроена съседна сграда.
5
10
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 5 === Защото Борисов не позволяваше да се докосват такива исторически сгради и нямаше проблем. Дойдоха комунистите на Фигуранта, изчегъртаха всички от ГЕРБ, дори областните управители и започна да вилнее хаос в България. Ето затова стачкуват хората
4
1
 
17
 
! Отговори
Мафия преди 2 години
Това е сърцето на Тракия. Няма как тенекиени конструкции от евтин еталбонд да са подходящи.
3
19
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Дигнете им данъците на селендурите в ню заара като толкова искат да остане тая ***, да си я поддържат. Сега ще има нова, функционална гара, както и в Костенец, Белово и т.н.
2
7
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Гарата в Ню Загърс е в...окаяно състояние.То кой ли вече пътува с влак,направих го аз преди година,да посетя мой познат.На гарата слязоха...трима,а като се прибирах с лед ден се качих сам на влака.Тоалетните са...походни(преместваеми),всичко е жива...скръб.От миналото...величие,няма и помен.
1
3
 
16
 
! Отговори
Тракия преди 2 години
Пълна подкрепа за Загорите.