Разходите ни растат двойно по-бързо от доходите, харчим най-много за храна

Следващите разходи са за жилище и данъци
Обновена: 18 авг 2021 20:18 | 18 авг 2021 17:30, Петя Славова
71
Разходите ни растат двойно по-бързо от доходите, харчим най-много за храна
Снимка: БГНЕС

Доходите на домакинствата в страната през второто тримесечие растат с 11,6%, докато разходите - с 20,3%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Според статистиката през периода април - юни средният доход на едно лице в домакинство достига 1894 лева, а разходите вече са 1666 лева, предава "Монитор".

Основната част от разходите са за храна и безалкохолни напитки (30,8%), за жилище (16,9%) и за  данъци и социални осигуровки (14,2%).

В структурата на общия доход най-висок относителен дял заема работната заплата (58,5%), пенсиите (28,9%) и от самостоятелна заетост (5%). В номинално изражение през второто тримесечие на тази година доходите от работна заплата се увеличават с 13,5% на годишна база, а от пенсии - с 13,7%.

Доходите от самостоятелна заетост обаче намаляват с 5,5 на сто. С 13,1% намалява и размерът на доходите от социални обезщетения и помощи, показват още данните на НСИ.

От статистиката е видно още, че разходите за храна и безалкохолни напитки, които има най-голям дял в разходите на домакинствата, се увеличават с 13,4%, а за облекло и обувки - почти два пъти.

Разходите за данъци и социални осигуровки също имат увеличение - с почти 13 на сто. От данните на НСИ за потреблението се вижда, че на годишна база се повишава консумацията на плодове и зеленчуци, месо и прясно мляко. Намалява потреблението на захар, а без промяна остава потреблението на олио и яйца. Почти без промяна е и консумацията на хляб и тестени изделия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не протестира. Нещо гнило има в българските протести. Странно как все едно всички са доволни от високите цени и кротко си пазаруват. Няма недоволни щом не са на улицата.
15
7
 
33
 
! Отговори
ВинерВур преди 2 години
То не е само храната, аз не се сещам за нещо което си е на ''реалната'' цена. Всичко е с надценка 300% мин. Не говоря само за баровете и кръчмите. Един кейс за GSM да си купиш е 500% надценка. Лекарства, дрехи...Па то бутолка олио под 3 кинта нема бе? Горивата пак скочиха до небето...ама вие протестирате анти Гешев-като че това е най-важното...пука ми за Гешев...я нема кво ям...
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият вариант е. Колкото и да не ти се вярва. Или едните ядат зеле, а другите свинско, всички заедно ядат зеле със свинско.
13
13
 
14
 
! Отговори
УжасТ преди 2 години
Е нали РадеФ каза, че ако не се краде пари ще имаза всички. Излиза, че при Баце се е крадяло по малко.
12
10
 
7
 
! Отговори
Здрасти бананоядци! преди 2 години
Вкусни ли са бананите?!ГМО ли са или БИО?!?!WC хартията няма да ви трябва много-много!!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Разходите ни двойно по-високи от доходите"-------------------------------------------------------- Лекомислени написи. Ако доходът на едно семейство е примерно 1 000 лв., а жената харчи 2 000 лв, това означава, че някои от супрузите краде или плаща в натура.
10
3
 
16
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Ти я приведстваш , ама сивата икономика теб цака, а не държавата, държавата ще си ги вземе тия загуби вервай ! :)
9
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приветствам сивата икономика. Държавата се оказа мащеха. Не заслужава и 1 стотинка в бюджета от нас работещите. Ние наливаме, те живеят като принцове и раздават безотчетно за мошенически каузи като корони.
8
2
 
16
 
! Отговори
? преди 2 години
И как разходите са двойно по-високи от доходите? Или хората всеки месец теглят заем, т.е. до 3тия месец са фалирали, защото не могат да покриват вноските или получават 800 по карта и още 1800 на ръка. Според мен е вторият вариант.
7
4
 
5
 
! Отговори
Томичукалата преди 2 години
Винаги е било така...Станишев...Борисов...Живков....Луканов....свикнали сме и си е факт от как я има България, не е новина това
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 1894 лв. ТОВА Е ДОХОД НА ЧОВЕК НЕ НА БЪЛГАРИНА
5
1
 
18
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
''добро утро'' , ама пак оцеляваме, харчим 3 повече, отколкото получаваме....те тава как става и са не мое разбера
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядем най-скъпата и най-некачествена храна в Европа. Вече голяма част от българите са излизали в чужбина и знаят за какво говоря :)
3
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата до тук ни докара с 11 години кражби и далавери! Сега още 11 няма да можем да изплуваме. Герб открадна десетки млрд. Евро, с помощта на ДПС
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви 1894 лв на човек бе? тия от статистиката добре ли са?
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - много са похарчени за ваксини, за пътеки, за бонуси, за комисионни. От данъците ни. Иначе щеше да има баланс.