35 щъркела са станали жертва на токов удар в Добричко

Птиците са кацали на стълбовете при миграцията си
14
35 щъркела са станали жертва на токов удар в Добричко
Снимка: Михаил Илиев

35 бели щъркела са станали жертва на токов удар близо до село Стожер, Община Добричка. Птиците са открити от Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците, съобщиха от организацията.

Първоначално той забелязва тялото на безжизнен щъркел, висящо на стълб от електроразпределителната мрежа. При направения обход от 1700 метра са намерени телата на още 34 птици. Възможно е броят им да е значително по-голям по протежение на същата линия.

Птиците са загинали по различно време, което показва, че на това място за нощувка те кацат редовно по време на миграция, а не става въпрос за еднократен случай на случайно попаднали в района мигриращи бели щъркели.
Загиналите птици не са от местната популация, а от по-северно разположени европейски страни. По пътя си към Африка те преминават през нашата страна и вечер кацат за нощувка по дървета и стълбове в откритите обработваеми земи.

За съжаление много от стълбовете от електроразпределителната мрежа у нас са от т. нар. “опасен тип” и са силно рискови за птиците, посочват от БДЗП. Щъркелите са с размах на крилата над 2 м и кацайки върху необезопасен електрически стълб, лесно могат да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба, което да предизвиква токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването в населените места в района.

Българско дружество за защита на птиците от години работи с електроразпределителните дружества във важни за птиците местообитания за обезопасяване на опасни електрически стълбове с цел тази сериозна заплаха да бъде смекчена. В момента ЕРП Север (част от ЕНЕРГО-ПРО) и БДЗП си сътрудничат, за да бъдат предотвратени в бъдеще подобни инциденти и в тази част от страната ни.

В периода от 2013 г. досега БДЗП, с помощта на ЕРП Север, е обезопасило близо 500 стълба във важни райони за египетския лешояд и ловния сокол в североизточна България. Само за последните 18 месеца ЕРП Север е поставило 17 672 броя птицезащитни устройства върху опасните типове стълбове в различни района на Североизточна България, където преминава пътят на мигриращите птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: токов ударщъркели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 2 години
Бог можеше да ги спаси, защото е всемогъщ. Щом той не си е мръднал пръста да спаси щъркелите, нещо, което не би му коствало никакви усилия, ние ли да се напъваме?! Освен това Бог е всезнаещ и много добре е знаел какво ще се случи с всеки един излюпен щъркел тази година и въпреки това, той ги е оставил да загинат на това място. Ние ли да се напъваме да променяме Божия план? Стегнете се малко в коментарите.
8
0
 
1
 
! Отговори
СС преди 2 години
минавах по пътя когато кацаха беше много интересна гледка на всеки стълб имаше по 2 или 3 щъркела, децата им се зарадваха от колата. Не се виждаше да има пострадали щъркели но ми мина някаква мисъл дали може да ги удари токов удар, жиците са на разстояние но за жалост е станало точно това, горките птици.....
7
1
 
4
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Какво ги е грижа нечестивите - безбожни и корумпирани неморални, които се грижат само за парите и властта, погазват моралните закони на Бога да се грижа за Неговите живи творения, да вършат милост и правда, а те дори за бедните хора не се грижат и колкото са по-богати по ненаситни и безчовечни стават,докато не бъдат наказани за престъпните си безхаберие и застрашаване живота и ан животни и хора няма да вразумят.Нали живота на другите им е по-маловажен от техните пари защото нямат останала съвест
6
3
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Ужас е не може ли да се изолират тия проводници
5
2
 
16
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Жалко за красивите птици.По пътя им ги чакат по-лоши неща. В Ливан масово се стреля по прелетните птици. Избиват ги със стотици. За забавление. Ливан е "черната дупка" за прелетните птици.
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Радев!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това НЕ Е на късмет. :(
2
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рискове на нелегалните мигранти.
1
1
 
30
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Щъркелите са божии чеда. Дано тия капиталисти вложат някоя и друга стотинка в инфраструктурата си и догодина да няма такива тъжни новини.