Разработени са родни сортове пшеница с добиви от над 1000 кг/дка

Българските разработки са по-адаптивни на климатичните условия
25 авг 2021 22:50, Анисия Иванова
24
Разработени са родни сортове пшеница с добиви от над 1000 кг/дка
Снимка: БГНЕС

Българските сортове пшеница са по-адаптивни и устойчиви поради факта, че са създадени в нашите климатични условия и периодът на тяхното изпитване преди да бъдат селекционирани е от 10 г. с вървящите промени в климата. Това сподели доц. д-р Златина Ур, селекционер (ръководител отдел „Селекционно-генетичен и сортоподдържане“) в Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" – Садово, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Съществуват 4 групи пшеница, които са определяни от ИАСАС (Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол). А група са най-качествените. От А и Б може да се произвежда самостоятелно хляб. В и Г са най-високодобивните, от които не може да се произвежда хляб без подобрители или добавки от силни пшеници.”

По думите на доц. д-р Златина Ур в периода на изпитване на всички пшеници се извършват много видове анализи. Например такива, които определят техните качества – дали са сухоустойчиви или студоустойчиви, технологични анализи на техните качества. Процесът на оценка не е само по един признак, а оценява комплексните им качества, допълни гостът.

Тази година са постигнати добиви от над 1000 кг на декар от по-нови сортове пшеница, които са разработени в института в Садово.

С разработваните в Садово нови сортове в института имат за цел да работят в две направления - както за качество, така и за високи добиви. Сортът „Гизда“ е един от тях. Той е от група В – високодобивен, според партньорите на института – досега няма година с добив под 800 кг от декар.

Доц. д-р Ур е убедена, че повече хора ще започнат да вярват в българската разработка и производство на пшеница и няма да са толкова предубедени, че нашите сортове не са достатъчно добри. Тя дава пример и с другия разработван от научното звено сорт – „Сашец“, който е с високо качество, от група А, и въпреки че съществува отрицателна корелация между добив и качество на пшеница, от него също тази година се успява да се достигне до 800 кг на декар.

Гостът посочва, че за добива има значение и вида на почвата, в Айтос и в Ямбол, където се ползва „Гизда“, почвите са силно плодородни.

Тя обърна внимание и на регулацията на нивата на торене, които трябва да се намалят заради Зелената сделка. Според нея при правилно управление това няма да доведе до намаляване на добива.

    “Не е нужно да се хвърлят торове, без да се мисли. Трябва прецизно торене. Там, където се налага да се тори с по-високи торови норми, да се тори. Там, където не трябва да се тори, е безмислено, защото се увеличава се киселинността на почвата.”, обясни тя.

Институтът работи по програма  “Интелигентно растениевъдство”, в която чрез сензори ще се вижда къде трябва да се тори. Има и друга програма, свързана с поливане на пшеница – в други държави това вече се случва заради климатичните промени и доц. Ур предполага, че ще се наложи да го правим и тук.

В заключение гостът каза, че чуждестранните сортове са изместили българските в последните години, защото „нямаме толкова пари за реклама, нямаме и възможност да предлагаме бонуси“ на производителите и това ни прави неконкуренти на големите международни играчи.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
aa преди 2 години
това е много добра новина
13
0
 
6
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Да живее България!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще заменят фуражната пшеница, от която ядем масово хляб в момента с тези видове В и Г. Ще я смесят на 1тон по 1кг от друг вид силна пшеница защото нали не ставала самостоятелно за хляб и готово. Пак ще ядем @@@на само, че производителя щв добива повече кг/дка и ще реализира по-голяма печалба.
11
1
 
7
 
! Отговори
Ахмед преди 2 години
Няма що. Топят по 100 кг. Пестициди на метър и после 1000 т. На декър. Само, че не пшеница, а отрова добиват и после я ядем под формата на хляб от който в годините те убива.
10
0
 
4
 
! Отговори
Ss преди 2 години
То хляба е за бедните !
9
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
д-р Златина Ур :)))
8
2
 
11
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Кой пък се е разял на хляб? Честно! Един хляб купуваме с жената седмично и го държим в хладилника да изкара до новата седмица.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше нпоителни системи навсякъде, остатък от социализма, но дивите приватизатори разпарчадисахаа всичко. Сега разни локалнибейове се изживяват като пишман капиталисти и си купуват скъпи коли, само дето не останаха работници за каквото и да е. Меринджей до меринджея. Минахме 20-те години на 20 век в Америка през 90-те, а сега повтаряме 18 век на англичаните, и всичко това от проспериращия вид homo oligophrenus bulgaricus!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте Бела Хадид и Дуа Липа и презирайте всичко българско, особено щом е някакво научно постижение. Друсайте кючек и гласувайте за оня през, който минава пътят към ада. Затова ще ви предлагат министри на вътрешните работи - крадци на интелектуална собственост. Какво ли е пък туй щом не може да се пие.
5
7
 
4
 
! Отговори
Шегата настрани преди 2 години
Русия, до санкциите внасяше 100% почти от нужната и пшеница (включително и от България). Удариха ги със санкции и днес са износител номер едно на пшеница в света. А там кой знае колко плодородни почви няма.
4
9
 
3
 
! Отговори
Крадецът преди 2 години
Да не са откраднали патента от Русия, щото там всяка петилетка с преизпълнен план по добив на пшеница.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. д-р Ур - плаче за голям ... добив ! И после - всичко за износ , а на нас евтин радиоактивен фураж от Украйна !
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, Б, В, Г - ей ви ги сортовете. Ама това е голяма глупост. Кажете кой от тези сортове е Хлебна пшеница - т.е. от която да се прави хляб и кое е за фураж за животните. Така представено, всичко е за фураж. Само дето добива е по голям на някои. Ауууу, Ямбол и Айтос най-много добив имали, глупости на търкалета значи, за фураж е. Житницата на България е Добруджа. А там няма добиви от хлебна пшеница. Значи - яжте бел леб. Най-вредното нещо - зонулин, идва точно от сегашния бел леб. Яко глутен. Яжте.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То... унищожиха животновъдството, за кво са им тия 1000 кг. на декар??? Щото това не са хлебна пшеница по 1 тон на декар (от която се прави хляб), това е фуражна пшеница (храна за животни) но я продават по мелниците и от там правят хляб. Та ква е идеята, то няма животни вече, кво да хранят с тоя 1 тон, пак нас ли? Стига сме яли ярма бре, докога?..............................