Археолози от НИМ откриха милиарна колона до Троян

Издигната е в чест на император Траян Деций при крепостта Состра
30 авг 2021 20:52, Анисия Иванова
8
Археолози от НИМ откриха милиарна колона до Троян
Снимка: НИМ

Завърши поредната археологическа експедиция при римския крайпътен комплекс Состра до с. Ломец Община Троян. Проучванията са финансирани от Община Троян и се ръководят от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей.

През юли са открити основите на най-ранната крепостна стена на римския укрепен лагер Состра разположен на пътя Ескус- Филипополис. Тази стена е с широчина 2,20 м и се простира източно от досега известните 2 крепостни стени на лагера проучвани през последните 20 години. Въпросното съоръжение е унищожено преди III век, когато е изграден пътят пред кастела. От вътрешна стена на ниво фундиране на основите в жълт глинест пласт, примесен с дребни фрагменти от строителна керамика, е открита профилирана фибула, датирана за края на I век и римски републикански денар отсечен в 58 г. пр. Хр., съобщиха от НИМ.

Тук ще припомним, че през 2019 г. в пласт до вътрешното лице на северната стена на коментираното съоръжение бе открита изящно изработена бронзова дръжка за кана датирана за I век сл. Хр. Това е един от най-ранните предмети откривани на територията на кастела Состра, за който до този момент най-ранните епиграфски и нумизматични данни са за времето на император Антонин Пий около 145 г.

С това ново откритие се увеличава експозиционната площ на Состра, която през тази и следващата година ще бъде обгрижвана от Община Троян по предварително одобрен от Министерство на културата проект за консервация и социализация на старините. Предвижда се да се консервират множество структури от крепостта и изграждане на посетителски център и паркинг.

Паралелно тече и съставянето на подробна археологическа карта на всички римски обекти, изградени около крепостта Состра в долината на р. Осъм в землищата на четири села от Община Троян и Ловеч. Целта е да се съхрани информацията за над 100 недвижими културни ценности сред които локализирани селища, некрополи, храмове, трасета на пътища, бродове през река Осъм, единични сгради и ценни археологически находки. Картата ще послужи за едно бъдещо актуализиране на режима и границите на паметниците на културата около Состра, както и ефективно опазване на старините от органите на МВР.

При разкопките през юли в Троянско са открити близо 80 монети от бронз и сребро, накити. Най-ценната придобивка за троянския музей е варовикова милиарна колона издигната от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. в чест на император Траян Деций.

Този паметник доказва, че Состра е крайпътна станция до която минава не само пътя за Филипополис-Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм. Твърде вероятно е издигането на колоната да е било свързано с преминаването около Состра на самия император, за който се знае, че загива две години по-късно с битка с готите при град Абритус (дн. Разград). Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първият бе открит през 2016 г в съседен сондаж. Тя е била посветена на император Филип I Араб през 244 г.
 


8
Още от Страната
Глобяват собственици на безстопанствени коне
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
КАКВО преди 3 седмици
ЗНАЧИ -МИЛИАРДНАТА
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Анисия, може би 2,20 метра е дебелината на стената?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 5 А ти кой си?
4
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредните БГ фалшификации. Надминахте и македонците. Цял свят ви се смее.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво! Много интересно, наистина )))
2
4
 
19
 
! Отговори
ТРОЯНЕЦ преди 3 седмици
Когато бях ученик в Троян, всяко лято ни пращаха да берем сините сливи. И сутрин рано като тръгнехме към градините край града, оттам изскачаха иманярите. които бяха копали цяла нощ. МЕЖДУ ДРУГОТО ОТДАВНА НЯМА СИНИ СЛИВИ КРАЙ ТРОЯН > НЯКАКВА БОЛЕСТ ГИ УНИЩОЖИ. > ЗА ДА НЯМА СЛИВОВА РАКИЯ, КОЯТО БЕ ПО-ХУБАВА ОТ ШОТЛАНДСКОТО УИСКИ
1
2
 
6
 
! Отговори
Готите преди 3 седмици
Трябваше да си останат в Разград.