Кои компании са еднорози и има ли в България условия за тях?

САЩ са родина на най-голям брой такива компании
31 авг 2021 16:20, Анисия Иванова
13
Кои компании са еднорози и има ли в България условия за тях?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средата в момента в България е благоприятна за създаване на компании еднорози, но все още сме далече от това. Ще са ни необходими поне няколко години, докато някоя от българските компании се превърне в еднорог. Въпреки благоприятната среда, тя е и по-трудна в сравнение с други страни. Пазарът на труда в България е най-голямото предизвикателство за създаване на компании еднорози. Има малко хора, които имат качествата, опита и образованието да работят в компании, които имат потенциала да се превърнат в еднорози. Това каза Мирослав Мирославов, основател на OfficeRnD, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

 "Много международни компании, които са разпознаваеми, навлизат в страната, но създават трудности пред българските стартъпи от гледна точка на наемането на хора".

В бизнеса еднорози се наричат компании, оценявани на над 1 млрд. долара. От думите на госта стана ясно, че в момента това са около 1000 компании в света.

"САЩ са родина на най-голям брой компании еднорози. В последно време Китай и Европа напредват, но все още не могат да догонят Вашингтон. Напоследък се забелязва, че страни като Естония и Полша, както и скандинавските държави създават подобни компании. Във Великобритания традиционно има най-голям брой еднорози. Страните от Централна и Източна Европа също се появяват на картата за компании, оценени на над 1 млрд. долара".

Над 90% от компаниите еднорози са технологични. Останалите 10% са така наречените
tech-enabled, които не са директно технологични, но продават услуга, зад която стоят технологии, обясни Мирослав Мирославов.

"Един такъв пример е Uber. Компанията не е чисто технологична, а предлага таксиметрови услуги, което е пример за стандартен бизнес, зад който стоят технологии. Друг пример са компаниите, които доставят храна по домовете. Те доставят стоки, но в крайна сметка се използват технологии за по-лесно навигиране и подобряване на процеса по доставки".

Друга тема от разговора бе свързана с факторите за създаване на компания еднорог.

Държавата е от значение за създаването на компании еднорози по няколко причини. Първата е достъп до това да валидираме идеята си - още от ранните етапи на стартъпа да си набавим информация дали ще имаме достатъчен брой крайни клиенти, които да купят продукта ни и да научим от тях как да го променим, за да стане уникален, разказа Мирославов.

Гостът е на мнение, че България е труден пазар – от първия ден българските стартъп компании се опитват да изнесат бизнеса си в чужбина. Вторият фактор е наличието на хора. Особено важно е, ако дадени мениджъри са имали предишен опит в компании еднорози. Последният фактор е достъпът до капитал. Хубавото е, че вече навсякъде има капитал, допълни още Мирослав Мирославов.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
"Има малко хора, които имат качествата, опита и образованието" -- то за *** и мутралани образование образование не трябва, а качествата и опита са от друг тип :-)Да живей българската демокретия!
10
2
 
2
 
! Отговори
ти не си преди 2 години
никои да гони6 като чуя компания и ми се драифа група хора с престьпни цели
9
1
 
7
 
! Отговори
хм преди 2 години
Благоприятна е тази среда в която не те рекетират, не ти искат подкупи и не плащаш най-скъпият то в Европа.
8
2
 
5
 
! Отговори
Dev преди 2 години
Как точно ни вземат земята? Аз, преди да стана програмист нямах никаква земя. Сега съм накупувал някакви земеделски. И никога не съм го разбирал този страх от това, кой точно е собственик на дадено парче земя. Ще си я вземе у тях ли ? А най-важното е, че за да купиш земя, първо трябва да намериш някой сколонен да ти е продаде. А този, който иска да продаде - ще продаде на най-добрата цена, която намери. А и съм напълно сигурен, че Гейтс няма и един квадрат у нас.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дават ви пари от ай ти,ама ви вземат земята. Ей това е играта в крайна сметка. Не случайно Гейтс стана най-едрия земевладелец. Продава ви виртуално, и си купува реално.. останалото е работа на спекулативната мафия..за 1-2 поколения и без война ти прибират ресурсите.Викат му зануляване още,по-модерно :)
6
0
 
3
 
! Отговори
Dev преди 2 години
3K нето имах предвид.
5
0
 
5
 
! Отговори
Dev преди 2 години
До Анонимен. Точно преди години джунка започваше на много по-високи пари отколкот сега. В момента е пълно с разни "академии", които бълват огромно количество много слаби програмисти. Преди беше много по-трудно да намерим junior, но за сметка на това за 6 месеца го вкарвахме в пътя. Просто имаха основата. Сега също има такива, но много по-трудно се отсяват от плявата. Иначе през ден HR-ите ми пращат някой от софтуни или подобно, без нито ден стаж, а иска 3К бруто. Не минава вече тоя номер.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добрите компании еднорози са в Беларус и Северна Корея, ама западаната пропаганада ги държи в тайна кои са. В Русия също са ЗАЗ, АЗЛК и други такива еднорози
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните компании у нас навлизат с пълна сила. Ако до преди 10 години Junior започваше за 1000лв., то днес няма как да намериш дори млад и зелен студент за под 2500. Заплатите растат в пъти из тези компании, защото кадри няма. Учете се, квалифицирайте се- търсят се хора с всякакъв профил. Като започнем от ИТ, минем през маркетинг, фейк ИТ, реклама и какво ли още не. Относно нашенска компания еднорог- не ме размивайте, моля. Дори Булпрос се продаде за жълти стотинки.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има главно компании камили - изгърбени от рекет на различни институции.
1
1
 
5
 
! Отговори
Ние сме преди 2 години
Държава-еднорог. Реални сме колкото и еднорогът.