Винопроизводители: Не си заслужава да берем грозде за 10 ст.

Протестиращи блокираха Е-79 тази сутрин в знак на протест
7 сеп 2021 16:05, Анисия Иванова
64

Блокада на главен път Е-79 край Монтана. Лозари от Видин, Враца, Монтана и Лом излязоха на голям протест тази сутрин и блокираха главен път Е-79 край Монтана. Те са недоволни от липсата на финансово подпомагане в сектора.

Разрази се и скандал заради обвинения в репресия към бранша от страна на директора на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

"За 10 ст. да береш грозде просто не си заслужава. Ей сега ще подарим на този шеф една касетка грозде, белким се нахрани, както ние се храним с 10 ст.", каза Цецка Йорданова.

Причината според производителите на вино е, че няма адекватна подкрепа от страна на държавата.

"Има една действаща програма "Преструктуриране и конверсия", която е за инвестиции. Чудесно, ние правим инвестиции, държавата ни помага, но след това за преките разходи няма подпомагане", посочи винопроизводителят Калин Иванов.

Това автоматично прави българския продукт неконкурентоспособен, защото в повечето европейски страни държавата дава субсидии на лозарите.

"Когато ние се конкурираме в Европейския съюз и неговата субсидия, примерно един колега от Испания каза, че е получил толкова субсидия, че себестойността на гроздето му е отрицателна, а моята е 90 ст. Как да се конкурирам с него, като продаваме на един пазар", пита Иванов.

В знак на протест земеделците изхвърлиха продукцията си на пътя и блокираха движението за повече от час. Отговорен за ситуацията според протестиращите е шефът на ИАЛВ.

"В държавата вече работят над 320 винарски предприятия и всички те си садят собствени лозя и си ги берат. Не се ли сдружат и заедно да предлагат продукцията си, не виждам как ще оцелеят", заяви Красимир Коев.

Хората са категорични, че протестът ще продължи въпреки натиска.

"Надяваме се сега ИАЛВ да не започне да ни тормози. Очаквам го, малко като надигнеш глава и започват проверките и сигналите. Това са му прийомите на г-н Коев, неслучайно е известен тук като агент Зорге", отсече винопроизводител.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искахте промяна бре,ей ви на Радева промяна,ай стига сте ривали сега.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В комунистическите държави държавата е против хората и ги мачка. В демократичните държави не е така. Достатъчно е да отидете в Гърция да усетите какво спокойствие е там, и после като се върнете в България и веднага се усеща напрежението. В България за да живееш трябва да си против всички. Всеки гледа да те мачка. Държавата е на първо място по мачкане на гражданите. Каква демокрация е България като демосът е подтискан и мачкан от държавата?
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То като ша дотира държавата всичко навред и всеки от всички производители на всичко до кръчмите и дискотеките, и всяко магазинче, да са върнем в комунизма. Поне так се окрупнява навред и държавата казва цени пазари кой колко и точка.
30
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 години
До 28 лошото е че изход не виждам
29
2
 
8
 
! Отговори
Българите тук преди 2 години
НЕ СТАВАТ за капиталисти.А как скачаха за капитализма с ръцете с двата пръста!
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Край - Господине, пазарната икономика е само за нас, българите. В другите държави от Западна Европа държавата дава дотации за сума ти сектори, особено за селското стопанство. Давам Франция за пример. Да не говорим и че цените се регулират от държавата чрез различни способи. Ама тук навремето СДС ни промиваха мозъците, че дължавата не трябвало да се намесва въобще в икономиката. Той пазарът щял да си регулира цените. Видя се колко ги регулира. Регулират ги търговците.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък вие като сте се разбрали на грозде, все някой друг ви го бере, вие само берете авантата накрая.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да правят чипове като не могат да правят вино, чиповете много се търсят в момента :-)
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е интересно, как хората скачат срещу тия дето произвеждат и искат да продават на нормална цена, а не срещу мутрите дето им купуват гроздето по 0.10-0.5лв кг, а ви го продават по 3-4. Ама затова и тия изкупуващи монополи имат сила. Защото хората не подкрепят производителите, по-лесно биха подкрепили кръчмите с фалшивите алкохоли и укритите обороти, от колкото тоя дето казва - плати ми за честния труд.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блокадата на пътя за Монтана бил 10 часа за което време дошло едно превозно средство каруца с шведи, пеш имало 100 други скандинавски братя, тръгнали да крадат грозде
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами правете като Вятъра,щом не си заслужава!
22
8
 
11
 
! Отговори
France 36 преди 2 години
Някой да ги е карал? Не искат, няма да берат и това е? Без това виното си го поръчвам от Франция и Италия. Всички искат все по-скъпо да продават. Ако може и без конкуренция. Алчността в тази държава граници няма. А нас потребителите някой пита ли ни за мнение? И аз като редови гражданин не си заслужава да си мръдна пръста за 300-400 Евро на месец и заради ей такива няма да има кой да работи изобщо. Всеки ден ново 20 и все за повече пари. Хайде стига вече!
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ъъъ, простете ме- има сума европрограми за винопроизводители. Лично аз познавам трима- един програмист, един архитект и един земеделец, които имат затворен цикъл на производство. Виното си го правят те от собственото си грозде. Всичко е финансирано от ЕС. Ама то това става с акъл, не с мрънкане за помощи.
20
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 години
Каква пазарна икономика като се състезаваш съд по високо субсидиран
19
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ясно че мерцедеси не можем да правим ама ЕС мисли че и за говедари не ставаме
18
4
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Ми да не берът грозде за 10ст.Никой неги кара на сила.И защо трябва да пречат на хората затваряйки пътя.Нали сме пазарна еканомика.Никой неги задължава да работят за 10 ст.Да си намерят пазари и да го продават по 1000лв за кг!!!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки субсидиран бранш е обречен.
16
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
А добър ден. Селското ни стопанство го убива еврочленството. Нашите получават по ниски субсидии а сме в един пазар. После що Лука френски що маслото с германка- краварка.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13 и др. подобни - продължавате да бъркате производителите на грозде с винарите. Винарите не купуват гроздето от тях, а разни прекупвачи. А на "винарните" им е по-евтино да купуват спирт и есенция.Работата на държавата е да забрани поставянето на надпис Вино, ако вътре няма грозде.Работата на държавата е да въведе закон, който да ограничи спекулативното прехвърляне и надуване на цените от един прекупвач към друг. Гроздето в магазина е 3-4лв., а на борсата е 0.1-0.5лв.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може всеки да иска, трябва и да се дава!