Кметовете се събраха: Да търсим решения на важните въпроси

Годишната среща на НСОРБ дискутира проблемите на децентрализацията
Обновена: 19 сеп 2021 16:24 | 19 сеп 2021 16:24, Веселина Йорданова
11
Кметовете се събраха: Да търсим решения на важните въпроси
Даниел Панов. Снимка: БГНЕС, архив

В годината на четири предизборни кампании, нека поне кметовете продължим да търсим решения за важните за гражданите въпроси. Това каза днес председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов при откриването на 34-то Общо събрание на организацията.

Домакин на Годишната среща, чиято програма включва Икономически форум, дискусия по проблемите на децентрализацията и Форум за зелени политики, е курортът "Албена".

Обществените събития показват ясно, че има нужда от нови модели на мислене и общуване, допълни Панов. Той посочи, че по темата с децентрализацията НСОРБ вече близо две десетилетия играе ролята на упоритата капка, която се опитва да пробие камъка. Има нещо разочароващо в тази равносметка, но не сме се отказали, посочи Панов, цитиран от БТА.

Местните органи на самоуправлението имат голяма роля в изграждането на демокрацията и за хората много често тяхната роля дори е по-важна от тази на централните, посочи в приветствието си към участниците в Годишната среща зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез. Тя допълни, че за да функционират добре местните власти, са необходими чуждестранни инвестиции, но и борба с корупцията и утвърждаване върховенството на закона.

Като основна пречка пред подобряването на бизнес климата Родригез посочи корупцията, която увеличава разходите и подкопава доверието на гражданите. САЩ са партньор на България в борбата с този проблем, посочи дипломатът и припомни за наложените санкции по закона "Магнитски".

Посолството на САЩ оказва подкрепа на България и в борбата с пандемията, каза още дипломатът. Тя посочи, че през последната година то е дарило близо 2 милиона долара под формата на оборудване за наши лаборатории, тестове, предоставени на болниците и подкрепа на общности в неблагоприятно положение.

Посолството подпомага и различни проекти за рехабилитация на детски градини и училища, каза Родригез и призова присъстващите кметове да потърсят помощ, ако имат нужда.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
И кмета на Симитли е там
7
0
 
3
 
! Отговори
Друга тема преди 1 месец
В България трябва да се създаде национална институция, която да помага на нас - българите !
6
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Мустафа и Родригез чисти американци :)))
5
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Кметовете са ПРЯКО и МАЖОРИТАРНО изброни от населението - за това са властта с най-високо доворие и като цяло са одобрявани от народа.Депутатите са с отрицателен рейтинг - причината е пропорционалната система с партиини листи.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чесно и точно казано важното решение за народае да спрете тия самолети дето пръскате всички ваксини ограничения маски мерки айде дави видим колко мислите за народа
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кметът на Симитли черпи за новородената си внука от сричащия депутат - Димана.
2
4
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Кметовете са най-стабилната власт в България със значително доверие в населението.Да учередят сертификат - министерство/агенция без корупция.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децентрализация? Серзиозно?