Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?

Подобно решение би било спекулативно
20 сеп 2021 21:03, Петя Славова
142
Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на основните продукти, но и не само. "В момента няма нещо, което да не поскъпва, преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ", обобщи пред БНТ Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

По думите й, пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

Още по темата

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение. "Донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

Според него цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тосет много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор ползволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се проивжеда в България се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.

 "Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.

Реколтата е поне с 40-50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОСКъпВа ЗаЩотО земЕДЕЛците са алчнИ
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензинът стана 2,30 лв.
21
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 2 години
Намаляване на ддс за хляба ще е популистско, а за кръчмарите какво беше? Тук говорим само за 1 стока и някои се "страхуват" от популизъм. Когато т.лупа намали така драстично и за дълъг период заради драгия кръчмар, това не беше ли популизъм, при това предизборен?
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми Добруджа осигурява хляба за цяла България, те си падат малко чешити добруджанците, не знам в какви схеми влизат.....:)))
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де да беше само хляба.... :(
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типовият хляб, който купувам, от 1,10 ст. стана 1,40 лв.
17
3
 
11
 
! Отговори
Житар преди 2 години
Какъв е моя добив няма никакво отражение на цената. Житото е световна борсова стока. Аз го продавам на точно толкова, колкото и житаря от Аржентина. За крайния хляб няма разлика. Научете се да месите или си купете "хлебопекарна" - към 100-на лева са. Хляба ви пада с над 50% стойност и не е напълнен с добавки, пълнители и консерванти. Аз хляб през живота си не съм купувал.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм приготвил зимата още през лятото. Докато едни си чипкаха ду..петата аз работех. От градината набрах зеле моркови чушки домати лук праз и кромид. Сложих компоти от праскови кайсии ябълки круши и грозде. От комшията ще взема два чувала брашно от него ще взема и сирене и кашкавал. След два месеца ще тегля ножа на прасето което е около 130 кг.и ще го сложа във фризера. Купил съм 10 кубика дърва и 5 тона въглища. Нито ток ме интересува нито парно. Тока е само за осветление и компа.
15
1
 
6
 
! Отговори
Пунта МАРА ГАРГАмел преди 2 години
За хляба ДДСто трябва да е 20%, щото не е нито туризъм, нито хазарт, че да е с ниско ДДС.
14
3
 
7
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Пазарната икономика се разпадна, кат плановата... И ний па, ще ручаме жабетата от грешната страна на барикадата...)) по добре да си върнем социализма...)) тогава поне всички работеха, а не стояха на социални помощи от държавата...
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАк що !ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО НА бУЦ!СКОРО НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА.БУЦИИИИИИ,МАНИ ПАРИТЕ,ОБРЕЧЕ НИ НА БЕДНОСТ ОЩЕ 10 ГОДИНИ
12
12
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До MaйMyнaтa === Аз хляб не ям, така или иначе, но въпреки всичко си купих хлебопекарна Тефал, защото обичам кухненски уреди да имам :))) Само веднъж си направих хляб, за проба, с ръжено брашно. Страхотен хляб става. Струва към 300 лева, ама си заслужава. ТА дрогарете да побързат и да си купят и те такива хлебопекарни, преди да са им качили и на тях цените, че зимата под мъдрото ръководство на Фигуранта и "промяната" ще ядат хляб по 5 лева :))))))))
11
1
 
6
 
! Отговори
ЗзЗ преди 2 години
за една година торта се увеличи със 100%. Горивото сами може да прецените. Препаратите не се увеличиха толкова драстично но за сметка на това електроенергията се изстреля в космоса (днес дори имаше статия че е нараснала с 300% за бизнеса). Е няма как хляба да не се увеличи. Само че не политиците са виновни а САЩ. 70% от всички долари в циркулация са напечатани през последните 7 години. След като ресурсите на международните пазари се търгуват основно в долари няма как да няма инфлация
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз хляб рядко ям, отвреме на време си правя на тостер некакви сандвичи, но рядко, така че това не ме вълнува :)))
9
3
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Иде эла эима, и се стегайте с брашно и эимни гуми! Щото Бойко нито ще ви тегли по пътищата,'хни па ляб ще ви меси
8
0
 
16
 
! Отговори
izh преди 2 години
Бат'Бойко е виновен. Иначе - ДПС контролира земеделието, Дургарите второ и трето вече поколение контролират машиностроенето и машините за леката промишленост от внос, а другите от соц картела държат здраво търговията на едро. Народа има привилвгията да плаща !
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги когато управяват лъжливите и крадливи комунисти всичко поскъпва! Хората обедняват а комунистите стават мултимилионери.
6
9
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абе свиркайте си :))) Щом няма пияни и дрогирани метежници в палатки на Орлов мост, значи всичко е наред и цените са си Ок.
5
9
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Така, така....точно така. И още трябва да поскъпне. За да усетят другарете "промяната" и как "новите" политици, дето не са от "статуквото" премахнаха чрез преврат ГЕРБ и обещаха, че след Борисов ще оправят България и вече няма да ни управляват мафиоти и няма да сме най-бедни в Европа, както беше при Борисов :))) Засега успяват, вече цените са ни като в Люксембург, доста си е скъпичко там , бил съм и знам, но поне станахме като истински западноевропейци.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако посегнете и на хляба тежко ви управляващи.